Desi pare greu de crezut, tehnologiile considerate indispensabile in zilele noastre au fost inventate cu mult timp in urma. La vremea respectiva, acestea nu s-au bucurat de succesul de acum, multe dintre firmele care au implementat tehnologii in premiera intrand chiar in faliment. Cea mai plauzibila explicatie primita de populatie in momentul respectiv prin intermediul mai multor mijloace media a fost faptul ca nu eram inca pregatiti sa utilizam asemenea tehnologii.Cartelele SIM (Subscriber Identification Module) sau modul de identificare a abonatilor – sunt folosite in zilele noastre de aproape toti furnizorii de servicii de telefonie mobila. Exceptie fac unele retele din Statele Unite, care folosesc un sistem numit CDMA, bazat pe un cod. Aceasta tehnologie a fost inventata in anul 1991 de reteaua finlandeza Radiolinja (prima retea GSM). Pe atunci, tehnologia nu a avut succesul inregistrat astazi, cand, potrivit unor asociatii, numarul cartelelor SIM va fi in curand mai mare decat cel al oamenilor de pe planeta.

2000px-GSM_Micro_SIM_Card_vs._GSM_Mini_Sim_Card_-_Break_Apart.svg

Ecranele LCD – cea mai raspandita tehnologie din zilele noastre, disponibila pe dispozitive precum telefoanele mobile sau televizoare. Ea a fost inventata in anii ’60, dar de atunci a durat mai bine de 30 de ani pentru a inregistra succesul din prezent. Tehnologia ecranelor LCD folosita astazi, a fost inventata de compania Sharp in anul 1988, care in anul 2010 avea o cota de piata de peste 90%.

1

Ecranele tactile – primul ecran tactil a aparut la sfarsitul anilor ’60 si a fost folosit pentru prima data in anul 1973, fiind implementat in cadrul CERN. Primul telefon cu ecran tactil a fost produs de catre cei de la IBM in anul 1992 si se numea Simon. Nu s-a bucurat de succes, insa ascensiunea telefoanelor cu ecran tactil a prins contur in anul 2007, odata cu lansarea iPhone.

130507141025-smart-table-story-top

Bateriile Litiu-Ion – conceptul de baterii Litiu-Ion a aparut in anul 1976, dar au fost folosite pentru prima data in anul 1991, comercializate pe piata de catre Sony. In zilele noastre sunt cele mai utilizate baterii, atat pentru telefoanele mobile, cat si pentru masini, avioane, dispozitive portabile etc. Aceasta tehnologie este imbunatatita continuu, insa autonomia lor nu este de o durata foarte mare. Asadar, probabil ca in viitor vor fi produse in masa tehnologii mai performante, precum Li-Air sau Li-S.

Cum-functioneaza-bateriile-litiu-ion

Memoria Flash – aceste dispozitive au fost inventate in anul 1984, insa tehnologia a ajuns pe piata in anul 1987 datorita japonezului Fujio Masuoka si a fost comercializata de compania Toshiba. La inceput nu s-a bucurat de succesul din zilele noastre din cauza pretului foarte ridicat, insa odata cu trecerea timpului, memoriile flash au inregistrat un succes real, fiind esentiale pentru diferite categorii de utilizatori.

flash_memory

Camerele video de supraveghere – acest concept a aparut pentru prima data in cartea lui George Orwell, intitulata “1984”, aparuta in anii ’40. Primele camere cu circuit inchis au fost disponibile in America, in anul 1949, si se numeau Vericon. Dupa mai mult de 20 de ani, adica in anul 1973, au fost folosite pentru prima data de politia locala din New York. Acestea au fost amplasate in piata Times Square cu scopul de a scadea rata criminalitatii.

camera

Cardurile de credit – nu au fost inventate de catre economisti, iar scriitorul de SF Edward Bellamy a vorbit pentru prima data despre aceasta tehnologie in anul 1888 in cartea sa intitulata “Looking Backward”. Cardul de credit a fost inventat cu adevarat in anul 1920, cand era folosit doar pentru anumite activitati. In prezent, cardul de credit a inregistrat succesul absolut, aproape toata lumea avand in posesie un astfel de dispozitiv.

credit-card

Telefoanele mobile – au fost cunoscute pentru prima data de publicul larg in anul 1969 in prima serie Star Trek, cand Communicator-ul folosit pentru convorbiri era de fapt actualul telefon mobil. Acesta a fost produs in masa dupa 2 decenii si a avut un succes imens. Primul telefon portabil a fost creat in anul 1942 si avea masa proprie de 3 kilograme, a fost produs de catre cei de la Motorola si avea denumirea Dyna TAC 8000X.

9klo-800

 

Internetul – despre acest concept s-a vorbit pentru prima data in anul 1904, cand autorul Mark Twain s-a gandit la o metoda globala prin care oamenii pot comunica si se pot vedea in acelasi timp. Bazele internetului s-au pus cativa zeci de ani mai tarziu, iar visul celebrului autor a putut deveni realitate. In prezent, 2.1 miliarde de oameni sunt conectati la reteaua globala de internet.

Internet-IPv6

Tableta touchscreen – a aparut pentru prima data tot in seria Star Trek (1969), cand navele spatiale aveau in dotare dispozitive usor de carat in mana, pe care membrii echipajului notau diferite lucruri sau verificau starea navei. Acest dispozitiv a inregistrat succes in anul 2010, cand Steve Jobs a lansat iPad-ul, iar de atunci lumea intreaga s-a familiarizat cu notiunea de tableta.

Elonex-5in-50PMP-frontlandscapeTouchscreen

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook