In momentul in care spunem Google ne gandim in mod automat la motorul de cautare deja consacrat. Cu toate acestea, gigantul tehnologic ofera o multitudine de solutii. Vorbim despre numeroasele centre Google ce adapostesc servere de dimensiuni mari, specializate in sortarea informatiilor, serviciul AdSense, dar si servicii de Cloud storage. Incepand cu anul 2010, cei de la Google s-au concentrat si pe piata telecom, lansand seria Nexus, iar recent seria Pixel. Odata cu acestea, gigantul a lansat si o noua aplicatie de chat: Google Allo.
Chiar daca pe piata gasim o gama larga de aplicatii pentru chat, Google Allo se lauda cu imbunatatiri majore, una dintre cele mai importante fiind introducerea unui asistent “echipat” cu inteligenta artificiala.
In primul rand, Allo nu este un inlocuitor pentru Hangouts. Din acest punct de vedere, Allo seamana mai mult cu WhatsApp datorita inregistrarii pe baza numarului de telefon, dar si pentru ca nu poate fi folosita ca aplicatie standard pentru SMS. Bineinteles, exista posibilitatea unei conversatii cu un contact care nu dispune de Google Allo prin intermediul serviciilor Play, dar cam atat.
De asemenea, Allo este disponibila doar pentru mobil, ceea ce inseamna ca momentan nu poate fi accesata de pe desktop. Pe parcursul evolutiei se asteapta adaugarea de noi functionalitati, deocamdata aplicatia fiind in stadiul Beta.
Din punct de vedere al functionalitatilor, Allo incearca sa impresioneze, iar din punctul nostru de vedere, reuseste cu brio. Una dintre diferentele majore fata de orice aplicatie de tip chat este Google Assistant. Un modul de inteligenta artificiala care insoteste utilizatorul la orice pas, gata sa ofere la orice mesaj variante de reply, informatii in legatura cu anumite topicuri sau orice alte indicatii. De exemplu, in momentul in care o fotografie cu mancare este distribuita in fereastra de chat, asistentul va oferi automat sugestii de restaurante din zona. Sa presupunem ca discutati cu un prieten despre vacanta de peste cateva luni. Ei bine, asistentul va va oferi legaturi directe catre rezervarea unor bilete de avion, catre hotelurile din zona, punctele de interes sau restaurante. Acest lucru nu ar fi posibil fara cercetarile Google din domeniul limbajului natural si al inteligentei artificiale. Bineinteles, momentan nu exista suport pentru limba romana, deocamdata engleza este singura limba acceptata de Google Assistant. Sa nu uitam ca vorbim despre o versiune beta – ramane de vazut daca limba romana va fi inclusa in varianta full.
Vorbim despre o aplicatie de chat, deci dispunem si de o gama larga de emoticoane. Ele au fost special create pentru aplicatie, stilul lor fiind imprumutat de la Hangouts. In momentul in care cuvintele nu sunt suficiente, emoticonurile spun multe.
Pentru momentele in care nici un emoticon nu este suficient, o poza ar trebui sa rezolve aceasta problema. Utilizatorul poate inclusiv sa personalizeze aceste poze, adaugand text sau, de ce nu, desenand liber pentru a se face inteles.
Si totusi, cum reusim sa ne impunem o anumita idee sau un anumit ordin utilizand o aplicatie de chat? Allo se pare ca a rezolvat aceasta problema, oferind utilizatorilor posibilitatea de a mari sau micsora textul. Acest lucru se realizeaza prin apasarea si mentinerea butonului de trimitere, apoi glisarea lui in sus pentru a mari sau in jos pentru a micsora. Probabil ca soptitul nu va mai fi niciodata la fel.
Chiar daca mai sus vorbeam despre calatorii, multi dintre noi isi vor pune intrebarea “Voi putea folosi Allo impreuna cu o alta cartela SIM?”. Raspunsul este da. Chiar daca Allo este legat de numarul de telefon, va putea fi folosit atat timp cat nu exista un alt dispozitiv conectat cu acelasi numar.
La final vorbim despre modulul incognito. Dupa nume, probabil ca multi dintre voi v-ati dat seama despre ce este vorba. La fel ca in cazul lui Google Chrome, Incognito este o caracteristica menita sa asigure o oarecare intimitate utilizatorilor. Aceasta este realizata prin criptarea mesajelor fara stocarea lor pe serverele Google. De asemenea, ele pot fi sterse dupa un anumit interval de timp, din motive evidente. Exista totusi o problema. Daca doar modulul incognito asigura criptarea la ambele capete, inseamna ca orice conversatie este vulnerabila, chiar daca cei de la Google se lauda cu o securitate sporita. De asemenea, asistentul dispune in orice moment de informatiile utilizatorilor, deci practic intimitatea nu prea exista.