Invatarea continua ajuta in primul rand la sanatate, creierul avand nevoie sa fie stimulat si sa nu se „leneveasca”. In plus, fie ca avem nevoie sa invatam pentru examene sau pentru locul de munca sau pur si simplu dorim sa ii oferim copilului o educatie cat mai buna si luam „lectii” pentru aceasta, toate acestea ne ocupa timp si spatiu.

Probabil ca locul unde ne place cel mai mult sa invatam este acasa, pentru ca spatiul este familiar si putem sa il facem cat mai cozy si frumos. Sau ne place sa mergem undeva in aer liber si sa citim cartea preferata. Oricare ar fi dorintele noastre, putem fi destul de usor distrasi de telefon, tableta sau suntem cu gandul la un serial preferat pe Netflix.

Astfel, am pregatit o lista cu 5 sfaturi care te vor ajuta sa inveti eficient si sa iti atingi obiectivele propuse:

1) Seteaza-ti obiective clare

Pare atat de simplu sa ne gandim la ce vrem sa obtinem si totusi, devine dificil atunci cand vrem sa le scriem pe o hartie. A sti ce vrei sa faci si modul cum vrei sa inveti este o etapa foarte importanta.

Daca vrei sa iti perfectionezi o limba straina, incepe prin a masura ce nivel de cunostinte ai si unde vrei sa ajungi. Daca vrei sa inveti o aptitudine noua, la fel, ai nevoie sa te documetezi, sa vezi la ce nivel esti, care sunt obiectivele tale, resursele de care ai nevoie si cat timp este necesar pentru procesul de invatare.

Acest lucru il poti face pe o agenda proprie sau cu ajutorul device-urilor, fie smartphone, tableta sau laptop.

In plus, poti vedea si un top 7 aplicatii eficiente pentru studenti, care sa iti fie de ajutor in stabilirea obiectivelor.

2) Creaza-ti un program si respecta-l

Acesta te va ajuta sa fi mult mai organizat, meticulos si sa te simti mai productiv. Astfel, incearca sa iti notezi in ce parte a zilei vrei sa inveti si structureaza-ti bine acest timp. Asigura-te ca ai si pauze pentru relaxare, altfel o sa te simti coplesit de la prea multa informatie.

Iata un exemplu despre cum ar arata programul tau zilnic, atunci cand ai si un loc de munca:

TIMP ACTIVITATE
7:00 AM Timp pentru cafea, meditatie, relaxare sau mic dejun
8:00 AM Citeste subiecte preferate in limba straina
9:00 AM Pregateste-te pentru lucru
12:00 AM Timp pentru pauza de masa, moment in care poti citi ceva amuzant in limba respectiva
18:00 AM In drum spre casa asculta un podcast in limba straina
19:00 AM Timp pentru invatare

De asemenea, daca esti parinte poti sa iti gasesti momente in care copilul isi face temele si in acelasi timp sa exersezi limba straina pe care doresti sa o inveti.

3) Cauta resurse, aplicatii

Acest pas este unul dintre cele mai importante, pentru ca este nevoie sa iti gasesti un flux de invatare. Pe langa cursurile online, aplicatiile sunt resurse care te pot tine ancorat sa inveti. Pentru limbi straine cele mai recomandate sunt: DuoLingo, EWA, English Grammar (pentru limba engleza).

4) Comunica cu persoane

Este mai usor sa exersezi o limba straina  sau sa iti dezvolti o abilitate impreuna cu persoane care au cunostinte in domeniul respectiv.

Exemplu: pentru o limba straina, aplicatia Tandem te ajuta sa exersezi impreuna cu o persoana nativa, folosind chat, audio sau video, in functie de preferintele tale. In acelasi timp, poti purta o conversatie in limba ta nativa cu persoana respectiva.

Daca doresti sa iti dezolvi o aptitudine, atunci iti recomandam sa cauti o comunitate online (exemplu pe retele de socializare) in care poti cunoaste oameni cu acelasi obiectiv ca tine, poti urmari noutati in domeniu sau sa faci schimb de informatii. Acestea o sa te ajute mult, mai ales atunci cand esti in impas.

5) Masoara-ti rezultatele

Odata ce ti-ai stabilit obiective clare si ai trecut prin toti pasii, este important sa iti masori evolutia. O sa te ajute sa vezi la ce nivel esti in momentul respectiv si unde vrei sa ajungi.

Acesti pasi sunt destinati sa te ajute in modul tau de invatare si mereu sa ai ambitia de a continua in ceea ce ti-ai propus, pentru ca o sa existe momente in care apar bariere si este important sa nu renunti si sa mergi mai departe.

Tu ce metode si aplicatii folosesti in procesul de invatare?

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook

Distribuie
Articolul precedentUnboxing video – Samsung Galaxy A13
Articolul următorUnboxing video – Samsung Galaxy A52s 5G
Sunt mereu in cautarea noilor aparitii in materie de tehnologie, gadgeturi si accesorii smart pentru activitati in aer liber. Ma bucur sa impartasesc cu voi noutatile din acest domeniu si sa ofer o noua perspectiva. Pe langa acestea, iubesc natura, imi place mult sa calatoresc si sa descopar locuri noi.