Retele sociale au devenit o parte importanta din activitatile desfasurate zilnic. Fie ca sunt folosite pentru a comunica cu prietenii sau pentru a dezvolta brandul unei firme, acestea au devenit din ce in ce mai populare. Potrivit site-ului Statistica aproape 50% din populatia globala utilizeaza o retea sociala intr-o anumita masura. Este important sa stim cum ne putem proteja conturile de pe retelele sociale pentru a evita situatiile neplacute. De exemplu, se promoveaza o afacere pe Instagram si dupa un an in care se fac postari zilnice, contul intra in atentia unui hacker si preia controlul. Pe scurt, contul este spart si nu il mai putem accesa, toata munca depusa pana in acel moment fiind in zadar.

Indiferent daca utilizati Facebook, Instagram, TikTok sau altele, iata cateva lucruri pe care le puteti face pentru a va mentine in siguranta in mediul online:

Creati parole puternice si schimbati-le frecvent

Parolele ocupa primul loc in protectia datelor personale. Cu toate acestea, devine greu sa cream parole unice pentru toate retelele sociale pe care le gestionam. De aici provine tendinta de a folosi si a reutiliza parole pentru mai multe conturi. Hackerii iubesc acest lucru deoarece o singura parola poate fi cheia de acces pentru mai multe conturi. Recomandarea este sa folositi un manager de parole, care poate crea parole puternice si le poate stoca in siguranta. Puteti citi mai multe informatii in acest articol Sfaturi pentru a avea o parola puternica pentru conturile tale

Nu salvati parolele intr-un fisier pe telefon sau computer

Utilizarea telefonului este o metoda rapida pentru stocarea parolelor create pentru conturile sociale sau chiar pentru cele bancare. Insa este indicat a se utiliza o aplicatie speciala, care ofera mai multa securitate in protectia datelor. Printre cele mai folosite aplicatii sunt: Password Vault, LastPass, Keeper s.a.

Activati autentificarea in 2 pasi

Un hacker poate afla adresa de email si parola de la un cont de socializare, precum Instagram sau Facebook, insa autentificarea in 2 pasi necesita sa introduca si un PIN securizat pentru a se conecta. Astfel, veti primi o notificarea pe telefon in care sunteti avertizati ca parola a fost folosita. In momentul in care primiti acest e-mail sau mesaj text, refuzati accesul si schimbati rapid parola si adresa de email. 

Acordati mai multa atentie mesajelor de pe chat si noilor urmaritori

Exista situatii in care hackerii au reusit sa sparga conturile prietenilor si va pot trimite pe chat diverse mesaje cu scopul de a colecta informatii. Nu furnizati date personale pe chat sau parole de acces la date confidentiale, de exemplu conturi bancare. Este recomandat sa luati legatura cu persoana respectiva si sa o avertizati cu privire la mesajul suspect. In cazul in care contul vostru este spart, atunci este recomandat sa faceti o postare publica prin care sa anuntati prietenii sa nu raspunda mesajelor sau altor solicitari.

Fiti precauti la email-urile privind resetarea parolei

Daca nu solicitati o resetare a parolei pentru un anumit cont si primiti un email, atunci este indicat sa verificati adresa de pe care este trimis email-ul si sa il raportati ca spam. La fel se procedeaza si pentru validarea unui cont.

Pentru mai multa siguranta in mediul online, este recomandat sa aveti parole puternice pentru conturile de pe retelele sociale, sa activati autentificarea in 2 pasi si sa acordati mai multa atentie la mesajele in care vi se cer date personale.

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook