In vederea atingerii obiectivelor tale personale, este benefic sa ai un mod eficient de invatare si adaptabilitate la schimbare. Invatarea continua are beneficii majore pentru sanatate si tehnologia faciliteaza accesul la informatii. Important este sa descoperi valorile tale, motivatia si ariile pe care vrei sa le imbunatatesti. Astfel, venim in ajutor cu 6 strategii practice si eficiente de a-ti imbunatati modul de invatare si de a ramane motivat:
Stabileste-ti obiective clare si specifice
Posibil ca vrei sa dezvolti o noua abilitate la locul de munca sau vrei sa incerci ceva cu totul nou? Este extrem de important sa stii exact ce doresti sa inveti. Incepe prin a cauta resurse in domeniu, cursuri, workshopuri, persoane care te pot ajuta sa iti definesti cat mai clar obiectivele. In plus, descopera care sunt perioadele de timp in care te poti concentra mai bine si astfel, poti sa-ti prioritizezi activitatea de invatare. Acest pas te ajuta sa ai o viziune clara asupra obiectivelor si a progresului.
Creeaza un program de invatare si respecta-l
Acest pas nu este atat de greu de realizat si ajuta mult in organizarea eficienta a timpului de invatare. Analizeaza cum se imparte timpul intr-o zi obisnuita si incepe cu pasi mici. Raspunde-ti la intrebarea “Cat timp pot dedica acestui curs intr-o zi? 30 minute, 1 ora, 2 ore?” Poti alege sa iti setezi in calendar pe smartphone-ul tau timpul respectiv si sa te asiguri ca primesti notificare in momentul in care incepe sesiunea de invatare. La inceput este recomandat sa alegi un timp mai scurt pe care il poti creste treptat in functie de obiectivele realiste pe care ti le-ai propus.
Identifica-ti stilul propriu de invatare
Fiecare persoana are un mod diferit si preferat de a invata, insa este posibil sa te ajute mai mult o combinatie intre mai multe metode de invatare. De exemplu, daca iti place sa inveti prin citit, poate fi util sa incepi sa vizionezi un tutorial video si in paralel sa incepi sa practici ceea ce inveti. Important este sa experimentezi mai multe metode si sa descoperi ceea ce functioneaza cel mai bine pentru tine.
Acoda-ti timp pentru studiu
La inceput o sa incepi sa asimilezi multa informatie noua si este important sa-ti acorzi suficient timp pentru a exersa. De exemplu, poti alege sa creezi propriile exemple care sa reflecte ceea ce ai invatat. Important este sa iesi din zona de confort si sa-ti imbunatesti performantele pe termen lung.
Foloseste resurse variate de invatare accesibile de pe orice device
Poti alege sa inveti intr-un mod mai intersant si poate chiar distractiv, cu ajutorul tehnologiei. Astfel, poti accesa informatiile necesare in procesul de invatare direct pe device-urile tale, fie telefon mobil sau tableta. Cateva resurse utile: platforme online de cursuri, carti electronice, tutoriale video, podcasturi.
Acorda-ti pauze regulate si timp pentru odihna
Este benefic sa iti iei pauze regulate intre sesiunile de invatare, sa iti revigorezi mintea si astfel, sa eviti suprasolicitarea. In acest mod, te mentii motivat si iti cresti performanta.
Speram sa te ajute aceste strategii pentru a-ti organiza timpul mult mai bine si pentru a invata eficient. Astfel, iti atingi mai usor obiectiele personale si profesionale.