Majoritatea dintre noi suntem familiari cu pasii de baza ai fotografiei cu smartphone-ul: iti deschizi telefonul si apesi pe buton pentru a surprinde un moment pe care vrei sa-l imortalizezi si sa-l vizionezi mai tarziu sau sa-l imparti cu prietenii si familia. Dar daca vrei ca acea fotografie sa fie memorabila, cu care sa te mandresti in fata cunoscutilor, atunci vei avea nevoie sa faci mai mult decat simpla apasare a unui buton.
Setarile camerei, lumina, moduri de scena si compozitia joaca un rol esential pentru o fotografie reusita. Tocmai de aceea am pregatit pentru tine cateva trucuri utile care sa te ajute in a imortaliza cele mai placute momente din viata ta.
1) Ajusteaza focusul
Pentru a evita situatiile in care fetele prietenilor tai sunt blurate sau alte parti din poza, focusul joaca un rol important. De cele mai multe ori este activat automat, sub forma chenarului in cazul recunoasterii faciale, dar de cele mai multe ori este nevoie sa fie in functie de ceea ce vrem sa surprindem cu camera. Acest lucru se realizeaza prin simpla apasare de buton pe locul in care vrem sa apara focusul.


2) Foloseste modul HDR
Utilizand modul HDR – High Dynamic Range vei capta mai multe detalii din partile mai intunecate sau luminate din fotografie, creand un echilibru general al culorilor. Singurul dezavantaj este faptul ca folosind HDR durata de procesare este mai mare cu maxim 2-3 secunde. In ciuda acestuia, HDR este foarte util pentru fotografiile tip landscape sau portret, in special cand este o diferenta mare intre partile intunecate si luminate din fotografie.


3) Aplica regula de trei
Cu aceasta regula vei imparti fotografia in noua blocuri egale si vei putea incadra mai usor si corect subiectul in cadru. Acesta este un truc vechi folosit de multi ani si utilizat si la smartphone-uri prin care fotografia este impartita in noua blocuri egale, dispusa sub forma de grila, unde blocuri de cate trei sunt dispuse unul peste altul. Fie ca faci o poza prietenilor tai intr-o vacanta si vrei sa cuprinzi si monumentul din cadru sau vrei sa faci o poza de tip landscape, vei gasi aceasta tehnica simpla si efectiva.


4) Editeaza fotografiile
Sa surprinzi o fotografie reusita de pe telefonul tau nu consta doar in a incepe si a finaliza cu acest simplu proces. Uneori exista foarte multe lucruri pe care le putem controla dupa ce am facut o fotografie. Poti adauga filtre, sa mixezi culorile, sa setezi contrastul si balansul de alb si negru si multe altele. Unele aplicatii de editare sunt native telefonului, alteori trebuie sa le descarci din magazinul de aplicatii. Pentru sugestii de aplicatii de editat foto, poti consulta acest articol: Top 7 aplicatii de editat poze pentru smartphone
5) Declanseaza fotografierea in secvente consecutive
Timpul de expunere este un factor esential in care fotografia ta este realizata si cuprinde momentul din care ai apasat pe declansator si momentul in care imaginea este prelucrata si captata de senzor. In vremuri mai indepartate, pentru fotografia finala trebuia asteptat un timp mai lung pentru a vedea rezultatul. Din fericire, acele vremuri sunt de mult apuse datorita evolutiei tehnologiei foto si a capacitatii de fotografiere instanta, procesand mai multe fotografii in mod automat, fara a fi nevoie sa apesi pe buton de fiecare data. Poti face acest lucru selectand optiunea dedicata din aplicatia camerei foto si mai apoi sa setezi numarul de fotografii pe care il doresti realizat intr-un interval de timp dat. Apoi vizualizeaza fotografiile si pastreaza-le doar pe cele mai reusite.
6) Tine telefonul nemiscat
O fotografie fara “pureci”, clara depinde foarte mult daca in momentul realizarii ei telefonul ramane nemiscat sau nu. Chiar o misca miscare poate da impresia ca poza a fost realizata neglijent si va trebui repetata. Daca nu ai un trepied pentru smartphone, iti recomandam sa iti plasezi telefonul pe un obiect static, precum un perete, masa sau chiar umarul unui prieten. Pastrand telefonul nemiscat se dovedeste a fi cu atat mai important in conditii de lumina slaba, cand timpul de expunere este mai lung.
7) Instaleaza o aplicatie terta pentru camera foto
Daca nu te-ai aventurat mai departe de aplicatia nativa a camerei foto instalata in telefonul tau, atunci vei fi surprins de cate alternative sunt pe piata si cate poti realiza cu ele. Vei avea acces la setari extra, precum ajustarea manuala a ISO, viteza declansatorului foto, balansul de alb, astrofotografia si multe altele sau filtre care iti vor transforma fotografia intr-o lucrare de arta digitala. Un exemplu ar fi aplicatia Gcam a celor de la Google prezenta pe telefoanele Google Pixel si care sunt recunoscute ca avand unul dintre cele mai bune algoritmuri pentru fotografierea pe smartphone.
Mai multe informatii despre Google Camera si cum sa o instalezi pe Android poti gasi consultand articolul de pe site-ul nostru: Cum poti sa instalezi Google Camera pe Android-ul tau
Sursa poza principala: Freepick