Lansat la Mobile World Congress 2013, in Barcelona, Allview P5 Quad Core este unul din telefoanele unei companii cu capital romanesc care castiga teren in fata numelor mari existente pe piata. Allview se diferentiaza prin device-urile lor dual sim, un raport calitate-pret deosebit si caracteristici din ce in ce mai performante, modelul de fata venind cu sistem de operare Android 4.1, camera de 8 MP, 1 GB Ram si 1.2 GHz CPU, baterie de 2100 mAh si posibilitatea atasarii unui card de memorie de pana la 32 GB.[divider]

[wptab name=’Design’]

Partea frontala nu semnalizeaza nici un producator, designul telefonului putand fi confundat cu usurinta cu alte branduri. Are un grip frumos, nu am avut tendinta sa-l scap, cu toate ca este un telefon relativ mare pentru mainile mele. Mi-a placut designul all black cu o singura banda gri crom ce traverseaza cantul telefonului, iar culorile vii ale Berry UI contrasteaza intr-un mod jucaus cu varianta aceasta uni, de culoare.

In fata, in partea de sus se afla camera de 1mp, iar jos, trei butoane capacitive “settings”, “home” si “back”. Pe spate, carcasa din plastic contine logoul Allview, si pare putin fragila cand o detasezi pentru a insera SIM-urile, dar montata pe aparat se integreaza elegant in designul general.

Imi place modul in care camera de 8 MP este iesita in relief, seamana cu seria HTC One, insa cred ca tocmai acest element o va predispune zgarieturilor, mai ales ca zona cromata ce o inconjoara nu distanteaza suficient sticla de protectia a lentilei fata de suprafetele pe care va fi asezat telefonul.

Tastele de volum si butonul de power sunt pozitionate in partea dreapta, fapt ce necesita putin timp de acomodare daca ai experienta altor telefoane inteligente, care de regula pastreaza tastele de volum pe stanga, iar butonul de pornire/oprire in partea superioara. In schimb, la modelul P5 Quad, conectorul microUSB si jack-ul de 3.5 mm sunt pe cantul de sus al telefonului, ceea ce e putin incomod daca vorbesti la telefon in timp ce e pus la incarcat deoarece cablul de incarcare te va pune in diferite pozitii acrobatice.

Per ansamblu, muchiile curbate, greutatea sa de 140 de grame si designul minimalist lasa impresia unui telefon rigid, bine construit, potrivit pentru femei si barbati deopotriva.

[/wptab]

[wptab name=’Display’]

Allview P5 Quad Core are un touchscreen capacitiv, multitouch, de 4.5” diagonala, care m-a impresionat inca de la pornire. Este placut la atingere si e o adevarata placere sa il butonezi toata ziua.

Tipul ecranului e IPS-LCD, iar spre deosebire de un Super AMOLED inseamna ca redarea culorilor este resimtita mai ales in conditii de outdoor, unde culorile tind sa fie mai sterse, cu un contrast mai mic.  Totusi, rezolutia de 240 ppi, il face sa redea culorile curat, contrastul e crisp si pot spune ca nu este nimic care sa te deranjeze din punct de vedere al calitatii ecranului.

Din pacate, telefonul nu este imbracat intr-un Gorilla Glass, dar pentru un plus de protectie se recomanda utilizarea foliei care vine in pachet, impreuna cu telefonul.

[/wptab]

[wptab name=’Performante’]

Pe langa telefon, continutul pachetului mai cuprinde bateria, o pereche de casti din plastic, manuale de utilizare, precum un cod pentru instalarea BitDefender Mobile Security. Cu toate ca exista o reticenta a utilizatorilor de a folosi programe antivirus pentru dispozitivele lor, studiile arata ca exista din ce in ce mai multe atacuri informatice asupra telefoanelor inteligente. Recomandarea mea este sa instalati aplicatia BitDefender pentru a va asigura ca datele personale pe care le aveti salvate in telefon sunt protejate.

Procesorul cu patru nuclee e integrat pe un chipset Cortex-A7 de 1.2 GHz si are o placa video PowerVR SGX 544 care suporta OpenGL ES 2, iar din testul de benchmark Quadrant putem observa ca P5 Quad-ul tine spre performantele HTC One X,atat pe partea de memorie, cat si la input/output.

[/wptab]

[wptab name=’Software’]

Pentru amatorii de jocuri, dispozitivul vine cu un numar de jocuri Gameloft preinstalate, care evident ruleaza bine. Angry Birds, Ice Age Village si jocurile create de Rovio in general nu au avut probleme de lag sau freeze, iar apasarea butonului de home pe parcursul jocului are un timp de raspuns foarte scurt, chiar instant, moment in care telefonul iese din aplicatie direct in ecranul “home”. De asemenea, revenirea in joc prin intermediul functiei de “aplicatii recente” este la fel de rapida, si e ca si cum nici nu as fi parasit actiunea.

In materie de optiuni stock nu are la fel de multe ca S3-ul, spre exemplu, insa cele existente faciliteaza utilizarea acestui telefon. Spre exemplu, lungimea telefonului poate face dificila (pentru o persoana cu maini mici) accesarea barii de notificari. Solutia ingenioasa a echipei de la Allview a fost implementarea unei miscari prin swipe care iti permite sa deschizi bara de notificari fara sa fii nevoit sa sa faci o miscare foarte ampla cu degetul opozabil.

Alte optiuni care mi-au lasat un gust placut legat de interfata sunt reply-ul la e-mail si optiunile de “call back” si “text back” direct din bara mai sus mentionata. Aceste butoane sunt la indemana si comod de utilizat in special daca doresti o modalitate rapida de a raspunde unui apel pierdut.

De asemenea, din lock screen poti accesa rapid Google search sau camera foto si poti vedea mesajele primite sau apelurile pierdute printr-o scurtatura dedicata, care nu necesita deblocarea telefonului.

Vorbind de lockscreen, unul dintre aspectele care m-au deranjat a fost lipsa optiunii de a-mi schimba scurtaturile, in concordanta cu obiceiurile mele de utilizare a aplicatiilor. Temele sistemului au intr-adevar lockscreen-uri diferite cu scurtaturi predefinite, dar as vrea sa le pot modifica in functie de nevoile mele. De asemenea, functia de a dicta un mesaj, in forma in care este, o consider neutilizabila, pentru ca nu recunoaste anumite cuvine cheie precum “punct” sau “semnul intrebarii”, ca sa nu mentionez faptul ca “mai bine suna-l pe Andrei” devine o alta poveste.

Un alt avantaj al telefonului e ca poti face screenshoturi prin apasarea tastelor “volume down” si “power”, iar pozele ti se salveaza automat in galeria de imagini. Recent, capturarea ecranului a devenit o unealta tot mai folosita de catre utilizatorii de telefoane inteligente, si mi se pare un plus pentru Allview la acest capitol. Mai mult, printre setarile din fabrica, ai optiunea integrata de a inregistra o convorbire telefonica, fara sa mai fii nevoit sa instalezi o aplicatie pentru acest lucru. Nu stiu exact cata lume o foloseste, si cu ce frecventa, dar e bine sa o ai acolo pentru ca nu stii niciodata cand iti va fi de folos.

[/wptab]

[wptab name=’Multimedia’]

Camera de 8 MP face poze suprinzatoare, cand te astepti mai putin. Imaginile statice sunt capturate corect, pentru ca iti poti lua timpul necesar pentru a umbla la setari, luminozitate, efecte, etc.

Totusi, daca intr-un context banal a fost nevoie sa repet de cateva ori o fotografie ca sa imi iasa clara, intr-un mediu agitat, cu lumini si oameni care dansau, a suprins cele mai neasteptate detalii.

Pasionatii de fotografie vor considera camera acestui telefon un instrument de slaba calitate, insa pentru mine cel putin isi face treaba. Desi devine putin frustrant ca trebuie sa realizezi o intreaga serie de poze pentru a surprinde un moment inedit, static, la instantanee dinamice am fost suprinsa de capacitatea camerei.

De asemenea, alaturi de setari care sunt standard pe majoritatea telefoanelor, precum efecte de culoare, expunere sau cronometru, doua mi-au captat atentia: in primul rand, memorarea locatiei. In momentul in care faci o poza, iti salveaza si coordonatele GPS in EXIF-ul imaginii, iar “zona aceea misto in drum spre mare, care nu mai stiu cum se numeste” poate fi transmisa si prietenilor tai, sa faca si ei un popas acolo. In al doilea rand, stabilizarea imaginii chiar functioneaza si ofera doua frecvente pe care sa le foloseasca, una de 50Hz iar cealalta de 60 Hz. In timp ce optiunea de 60 Hz reda imaginea mai précis, in anumite conditii de iluminare, o imagine capturata la 50Hz va reduce flicker-ul.

Pe partea de audio, in timpul conversatiilor nu exista surse de zgomot care sa deranjeze convorbirea, si se aude clar chiar si intr-o mare zarva.  Ce am observat, totusi, e ca uneori sunetul pare putin distorsionat, si iti creeaza impresia ca ai apasat accidental butonul de speaker, insa nu reprezinta o problema majora.

[/wptab]

[wptab name=’Concluzii’]

Eu am asteptat cu mare entuziasm sa testez acest telefon, in cea mai mare parte datorita faptului ca eram curioasa cum se descurca romanii la capitolul productie de smartphones. Si pot spune ca nu sunt dezamagita!

Cu toate ca tastaturile on-screen prezinta un dezavantaj prin faptul ca nu poti simti tastele si se intampla frecvent sa apesi alte butoane, in special cand esti pe fuga, a fost o reala placere sa trimit mesaje de pe Allview P5 datorita designului si a modului insular de dispunere a tastelor.

In timp ce procesorul aduce un plus de rapidiate functionalitatii sistemului, exista suficiente minusuri pe partea de interfata. Pentru utilizatorii care stiu ce vor de la un telefon si prefera sa nu aiba device-ul incarcat cu diferite aplicatii-substitut pentru setari care ar trebui sa fie din fabrica, Allview P5 Quad Core ar putea sa nu fie prima optiune pentru un nou telefon.

Totusi, calitatea ecranului, integrarea unui Bluetooth FTP, timpii scazuti de asteptare, capacitatea de a selecta usor SIM-ul de pe care vrei sa trimiti un mesaj sau sa efectuezi un apel, din punctul meu de vedere plaseaza acest telefon pe o pozitie fruntasa in topul “telefoane misto pe care mi-ar placea sa le am”.

 

Plusuri

Tastatura excelenta pentru scris
Inregistrarea convorbirii telefonice
Calitatea ecranului
“Always ask” ce cartela sa folosesti
Bateria de 2100 mAh
Optiunile standard

Minusuri

Functia de dictare a unui mesaj nu prea functioneaza
Necesitatea instalarii unei aplicatii pentru functia de “sync”
Allview Berry UI nu are Facebook integrat







[/wptab]

[end_wptabset]

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook