Dupa cum spunea si Radu, Allview sunt producatori romani de terminale mobile, atat tablete, cat si telefoane. Ascensiunea lor pe piata din Romania s-a facut bazandu-se pe telefoanele dual-sim, cu modele foarte diferentiate, incepand de la modele simple, asa zisele „budget” si terminand cu modele performante, cu sistem de operare Android. Noi vom vorbi in ceea ce urmeaza despre a doua categorie, si anume telefonul Allview P5, un telefon cu procesor cu doua nuclee, ecran de 4.3 inci si bineinteles sistem de operare Android, versiunea 4.0.4.[divider]

[wptab name=’Design’]

Telefonul se prezinta in forma cu care suntem obisnuiti pentru un smartphone in ziua de azi, adica deptunghiular cu colturi rotunjite, un telefon serios, cu aspiratii de zona business prin sobritatea de care da dovada. Materialele sunt de buna calitate, si lasa impresia unui telefon care a primit o atentie deosebita la detalii. Ceea ce insa surprinde cel mai placut este grosimea foarte redusa a acestui telefon dual-sim, de doar 9.8 mm si partea din spate ce este confectionata dintr-un material antiderapant si cu o textura de fibra de carbon, foarte placuta la atingere.

Partea din fata este ocupata in mare parte de ecranul de 4.3 inci, dupa cum aminteam si mai sus, inconjurat de o margine nu foarte groasa, ceea ce usureaza destul de mult operarea telefonului cu o sigura mana. Deasupra ecranului se afla difuzorul, camera frontala cu o rezolutie de 0.3 MP si senzorul de lumina / proximitate. Sub ecran regasim trei butoane capacitive ce s-au dovedit a fi usor de utilizat si foarte receptive la atingeri. Tot in partea de jos, intre butonul acasa si optiuni, regasim si fanta pentru microfon.

 

Pe partea din spate regasim camera de 8 MP si un blit LED iar in partea de jos, langa logo-ul Allview se gaseste difuzorul telefonului. Singurele lucruri pe care le regasim pe marginile telefonului sunt in partea de sus, unde avem mufa pentru casti, bineinteles cu jack de 3.5 mm si mufat de incarcare / transfer data microUSB. In partea dreapta avem butoanele pentru volum si butonul pentru oprire / blocare.

Daca scoatem partea din spate a carcasei putem observa in partea dreapta locasul pentru card de memorie microSD, cele doua locase pentru sim, cel din centrul telefonului fiind cel principal, si bateria monstru de 1800 mAh.

In pachet gasim castile, incarcatorul din doua parti, pentru a servi si pe post de cablu de date si bineinteles manualul telefonului. Tot in pachet se gaseste si un pliant cu codul de inregistrare a sistemului antivirus Bitdefender Mobile Security, cu care vine dotat acest telefon pentru a va scapa de grijile unei posibile infectari.

 

[/wptab]

[wptab name=’Display’]

Ecranul de 4.3 inci  cu tehnologie multitouch este construit pe tehnologie IPS ceea ce ii confera un contrast si o lizibilitate crescuta in lumina exterioara si este protejat de sticla Gorilla Glass. Rezolutia de 480×800 pixeli ii ofera o densitate de doar 240 pixeli pe inci, ceea ce il situeaza mult sub standardele pietei, aducand-ul mai aproape de ceea ce ne-am astepta sa gasim pe o tableta, nu pe un telefon. Si din pacate asta se observa mai ales la iconitele dosarelor, unde putem observa clar efectul de „pixelizare”.

 

[/wptab]

[wptab name=’Performante’]

 

Aminteam mai sus ca telefonul este dotat cu un procesor cu doua nuclee, Cortex A9, ambele lucrand la frecvente de pana la 1 GHz. Din pacate memoria RAM nu e foarte impresionanta, fiind de doar 512 MB dar in utilizarea telefonul in viata de zi cu zi nu se poate observa un lag mare. Memoria interna nu e nici ea foarte impresionanta, fiind de 2 GB, insa faptul ca se poate atasa un card de memorie de pana la 32 GB corecteaza oarecum acest aspect.

 

Trecand la partea ce ii caracterizeaza pe cei de la Allview, si anume tehnologia dual-sim, P5 dispune de dual stand-by, ceea ce inseamna ca ambele cartele vor fi active concomitent, asteptand apeluri. Procesorul Gemini V2 permite de asemenea si utilizarea concomitenta a taficului de date de pe un sim in timp ce celalalt sim este in modul stand-by. De mentionat este faptul ca nu se pot receptiona apeluri pe ambele sim-uri simultan, dar se poate face o smecherie pentru a fi siguri ca nu ratati nici un apel important. Si anume, pe fiecare sim se activeaza apel in asteptare si pe celalt sim se activeaza redirectionarea apelurilor in cazul in care e linia ocupata, astefel daca vorbiti sa zicem pe sim 1 si primiti un apel pe sim 2, veti fi atentionati ca aveti un nou apel in asteptare, redirectionat de pe sim 2. Atentie doar la costurile ce pot aparea utilizand aceasta metoda, deoarece apelurile redirectionate se taxeaza ca si orice apel normal efectuat de pe acel sim.

 

Alte specificatii

 

  • Dimensiuni: 68 x 130 x 9.8 mm
  • Greutate: 134.3 g
  • Memorie interna: 2 GB cu slot de expansiune MicroSD pana la 32 GB
  • Conectivitate: GSM/GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, Wi-Fi b/g/n, hotspot Wi-Fi, DLNA, Bluetooth 3.0, port microUSB, GPS cu A-GPS, jack audio de 3.5mm
  • Hardware: GPU PowerVR SGX531
  • Sistem de operare: Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich
  • Camera: 8 megapixeli cu detectare a fetei, HDR, stabilizator si geotagging; camera frontala de 0.3MP
  • Altele: accelerometru, senzor de proximitate, busola
  • Functii: SMS/MMS/Push Email, SNS, vizualizator/editor de documente, Google Maps, Gmail, Youtube
  • Special: amplificator audio Yamaha, Bitdefender Mobile Security, Office Suite

[/wptab]

[wptab name=’Software’]

Interfata a fost personalizata de catre cei de la Allview pentru a deservi cat mai bine utilizatorul. Ecranul de stand-by are pe langa butonul de deblocare si un buton de pornire camera. De asemenea, aici se afiseaza in permanenta si ceasul si daca este cazul, informatii despre apelurile sau mesajele ratate. Din pacate insa acest ecarn nu se poate personaliza, lucru ce mi se pare cel putin ciudat, avand in vedere ca s-a lucrat clar pentru a face experienta de utilizare a acestui telefon cat mai personala pentru fiecare utilizator in parte.

 

Bara de stare difera fata de ceea ce ofera standard sistemul Android, prin prezenta unui numar mare de optiuni ce se pot activa / dezactiva rapid. Desi nici aceasta zona nu este editabila, numarul de optiuni pe care le ofera acopera destul de bine plaja de nevoi a marii majoritati a utilizatorilor.

 

Ecranul principal are o gila de 4×4 iar pe langa dosare si scurtaturi pentru aplicatii, se pot adauga bineinteles si widgeturi. Pentru a accesa meniul de personalizare a ecranului principal este suficient sa tineti degetul intr-un loc neocupat pentru cateva secunde, iar meniul de personalizare va aparea. Crearea dosarelor este si ea foarte simpla, fiind suficient sa trageti doua iconite una peste alta ca dosarul sa se creeze iar pentru adaugarea de elemente in dosar, aceste trebuie trase si lasate deasupra lui.

In ceea ce priveste programele preinstalate, an amintit deja de Bitdefender si Office Suite, acesta din urma fiind destinat vizualizarii fisierelor de tip Microsoft Office. Pe langa acestea insa, pe Allview P5 mai gasi si alte cate softuri esentiale, cu ur fi un manager de fisiere, ES File Explorer, unul dintre cele mai bune si mai performante sufturi de acest tip, dar si un tip de tastatura modificata fata de cea standard, care se descurca destul de bine la predictiile in limba romana.

 

Un foarte mare minus il are insa browserul, care, contrar la ce ne spuns caracteristicile telefonului, nu are suport Flash iar in momentul in care vrei sa completezi un camp de adresa email sau orice altceva, daca ai norocul sa apara tastatura pe ecran pentru a putea scrie, trebuie sa speri ca in momentul in care mai ai de introdus ultimul caracter, nu vei avea parte de un crash a browserului si sa trebuiasca sa reiei tot procesul. Sper ca prin update-ul de soft prezent pe site, aceasta problema sa se fi rezolvat.

 

[/wptab]

[wptab name=’Multimedia’]

 

Camera foto cu care a fost echipat Allview P5 are o rezolutie de 8 MP si sincer nu se descurca asa de rau pe cum s-ar crede. Pozele ies la o calitate acceptabila, saturatia fiind destul de ridicata si granulatia pastrandu-se mai scazuta in conditii de lumina puternica. Datorita functiei HDR, chiar si in conditii de luminositate scazuta se pot obtine poze decente, insa nu trebuie sa ne astaptam prea mult de la ea si sa ne indreptam atentia mai degraba inspre blitul LED pe care il avem la dispozitie. Aplicatia camerei a fost si ea modificata, insa trebuie sa reconusca ca nu ma incanta foarte mult, multe setari fiind ascunse in meniu si lipsind posibilitatea de a crea scurtaturi sau de a folosi butoanele de volum pentru zoom.

 

Pe partea de inregistrare video, camera este capabila de a inregistra 30 de cadre la o rezolutie de 720p iar la redare din nou telefonul este limitat la aceastarezolutie, neputand urmari filme fullHD pe acest telefon. Din punctul de vedere al calitatii inregistrarii, din nou rezultatele il situeaza undeva pe la mijlocul clasamentului, nici foarte bine dar nici foarte rau.

 

Pe partea de sunet insa telefonul are o calitate deosebita, data de procesorul de sunet Yamaha cu care a fost echipat. Pe langa aceasta, P5 are integrat si un egalizator cu capabilitati SRS care face o diferenta clara fata de sunetul standard. Muzica se aude clar si curat chiar si pe difuzor (la volum mediu, la volum inalt apar distorsiuni) insa daca se conecteaza o pereche de casti de calitate, atunci se poate chiar profita la maxim de calitatea audio a acestul telefon.

[/wptab]

[wptab name=’Concluzii’]

 

Telefonul este o alternativa de luat in considerare pe piata smartphone in momentul de fata datorita dotarilor destul de performante de care dispune, corelat cu pretul scazut. O mare surpriza a fost durata de viata a bateriei, care, cu doua cartele si utilizare normala a telefonului a fost de doua zile complete, lucru rar intalnit la un telefon in ziua de azi, cu atat mai putin la un telefon dual sim.

 

Plusuri:

+ Calitatea ridicata a materialelor din care este facut

+ Durata foarte mare de viata a bateriei

+ Calitate audio foarte mare

+ Grosimea redusa, de doar 9.8 mm

+ Ecran IPS protejat de Gorilla Glass

Minusuri:

– Browser cu erori grave

– Rozolutie slaba a ecranului

– Lipsa unei combinatii de butoane pentru screehshot

– Doar 512 MB RAM

– Lipsa unui card de memorie in pachet

[/wptab]

[end_wptabset]

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook

1 Comentariu

  1. daca am achizitionat de la emag, de pe site un telefon allview p5 alldro, acum un an si ceva mai are garantie? cat a avut garantie? cum procedez sa il duc la reparat? garantia acopera stricarea mufei usb de incarcator? acest telefon se poate incarca si pe la mufa de casti? adica o mufa jack? multumesc

Comments are closed.