Ultima versiune a sistemului de operare al celor de la Google a fost lansata de ceva vreme, dar inca este necunoscuta pentru majoritatea utilizatorilor de smartphone-uri Android. De ce? Pentru ca daca nu cumva ai un Google Pixel in buzunar, sunt sanse infime sa ai ultima versiune stabila de Android instalata pe telefon.

Daca esti printre fericitii cu Google Pixel (oricare versiune de la 1 la 3) poti sa-ti instalezi foarte usor Android 10 prin urmatorii pasi: din meniul telefonului alegi Sistem -> Avansat -> Actualizare de sistem (recomandam salvarea datelor importante inainte de orice actualizare majora de sistem).

In cele ce urmeaza, va prezentam noile functii cu care vine Android 10.

  1. Navigarea prin gesturi

De foarte mult timp ne-am obisnuit ca la telefoanele Android sa folosim butoanele inapoi; acasa si aplicatii recente pentru navigare. Ei bine, cu Android 10, Google a introdus navigarea prin gesturi, foarte asemanatoare cu ce este pe iOS sau cu ce a introdus Huawei incepand cu Mate 20 Pro.

Practic acum navigarea prin gesturi implica un swipe de jos in sus pentru acasa; pentru navigarea intre aplicatii este un swipe de jos in sus, dar cu ridicarea degetului mai tarziu; iar pentru inapoi este un swipe din coltul stang sau drept al ecranului.

Stai linistit/a, daca nu te poti poti acomoda cu noile gesturi, sau pur si simplu esti prea obisnuit cu butoanele vechi, le poti avea inapoi din Setari -> Sistem -> Gesturi -> Navigare cu 3 butoane.

  1. Dark theme

Anul 2019 a fost anul dark mode pentru majoritatea aplicatiilor si cu ultima actualizare de soft, Android 10 are optiunea de a transforma sistemul de operare si toate aplicatiile care suporta dark mode. Optiunea se poate activa / dezactiva din Setari -> Ecran -> Dark theme.

Pe langa un look nou, dark theme ofera un confort mai bun ochilor pe timp de noapte si creste autonomia telefoanelor pentru ca ecranul nu trebuie iluminat la fel de mult.

3. Focus mode

A fost creat special pentru cei care sunt usor distrasi de aplicatiile si notificarile aplicatiilor de pe telefonul mobil. Cu Focus mode poti sa blochezi pe telefon tot ce-ti poate distrage atentia de la job sau alte lucruri importante ca sa te poti concentra pe ce ai nevoie. Pentru asta Google a creat aplicatia Digital Wellbeing prin care poti monitoriza cat timp ai folosit orice aplicatie si poti seta timmere in asa fel incat sa nu te pierzi cu orele pe Facebook, Instagram, Reddit sau orice alta aplicatie care iti poate provoca dependenta.

 

  1. Family Link

Special creat pentru parinti, functia Family Link permite parintilor setarea unor reguli stricte pentru copii, cum ar fi posibilitatea folosirii unui timp maxim al telefonului, in functie de zile. De exemplu, poti seta un maxim de 2 ore in timpul saptamanii si 4 ore in weekend. Prin Family Link poti vedea ce fel de aplicatii si cat timp le foloseste copilul tau. In plus, exista un localizator al dispozitivului, pentru cei care vor sa stie unde este copilul in orice moment al zilei.

  1. Un nou mod pentru actualizarea sistemului

Incepand cu Android 10 update-urile de securitate pentru sistem vor ajunge mult mai rapid la utilizatori, direct prin serviciul Google Play. La fel cum se actualizeaza in acest moment orice aplicatie pe care o ai instalata pe telefon, tot asa vei primi instant orice update de securitate disponbil direct prin Google Play.

  1. Control mai bun al locatiei

In sfarsit, Google a adaugat un control mai bun legat de locatia dispozitivului. Pana acum, aplicatia fie avea acces la locatia telefonului, fie nu avea acces deloc. Incepand cu Android 10, utilizatorul are optiunea de a oferi acces aplicatiei la locatia dispozitivului doar cand este folosita de catre utilizator. Prin urmare, cei de la Facebook si nu numai, nu vor mai avea acces si istoric la toate locatiile in care ai fost, ci cat timp ai folosit aplicatia. Aceasta e o functie buna atat pentru securitatea utilizatorului cat si pentru autonomia telefonului.

android-gps7. Mai mult control al confidentialitatii datelor

In Android 10 setarile de confidentialitate au o sectiune dedicata in setarile telefonului. Aici se gasesc permisiunile pe care aplicatiile le cer pentru utilizarea lor, cum ar fi: locatie, contacte, microfon etc.  Noua sectiune face mai usor de revocat permisiunile alocate aplicatiilor. Tot in aceasta sectiune putem decide ce date sunt stocate si cat timp.

Se vede clar ca pentru versiunea 10 a sistemului de operare Android, Google a lucrat foarte mult la securizarea datelor utilizatorilor si optiunile pe care ni le ofera aici. Se mai vad optimizari atat la nivelul de consum al bateriei, la modul de lucru in Android cu noile gesturi cat si tendintele actuale privind design-ul.

privacy

 

 

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook