Android N este denumirea provizorie pentru noua versiune a sistemului de operare pentru dispozitive mobile de la Google. Aflat la cea de-a saptea versiune, versiunea beta a viitorului sistem de operare a fost lansata pentru dezvoltatori. Pentru a beneficia de el trebuie sa avem un dispozitiv compatibil si sa fim inscrisi in programul de testare.

Dispozitivele compatibile sunt: Nexus 6, Nexus 9, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, tableta Pixel C şi modelul General Mobile 4G din seria Android One. Pentru inscriere, pe langa un cont google activat pe unul din dispozitivele de mai sus, accesati urmatorul link:

https://www.google.com/android/beta

unde sunt mai multe detalii despre procesul de inscriere, cum se realizeaza update-ul si cum  se poate reveni la sistemul  anterior. Spre deosebire de versiunile anterioare de testare, update-ul la N se poate face prin OTA (Over The Air) insa revenirea nu se poate realiza decat prin restore complet. Dimensiunea update-ului care se  descarca este de 1GB si presupune sa aveti destul spatiu disponibil pentru instalare.

Tinand cont ca Android N era asteptat in luna mai, este o surpriza aparitia sa acum, mai ales ca Marshmallow a patruns pe doar 2.3% din dispozitivele de pe piata.

Ca noutati, Android N aduce urmatoarele:

  • Multi-window

android n

Cu ajutorul Multi-window se vor putea folosi mai multe aplicatii pe acelasi ecran. Aceasta facilitate este disponibila de o buna bucata de vreme de la mai multi producatori cum ar fi Samsung, LG si este implementata si in iOS pe  iPad Air 2, iPad Mini 4 si iPad Pro. Se pare ca va deveni o caracteristica standard si la Android.

Va fi disponibil si modul picture-in-picture cu care se va putea urmari un video intr-o fereastra redimensionabila:

androidn2

  • Raspuns in notificari

android n3

Cu ajutorul acestei facilitati se va putea raspunde la un mesaj direct din sistemul de notificari, fara a mai deschide aplicatia corespondenta.

  • Pachete de notificari

android n4

Daca pana acum meniul de notificari era foarte dezordonat si era greu de selectat o anumita notificare, de acum notificarile se vor organiza in “pachete” apartinand diferitelor aplicatii, astfel ca putem selecta grupul celor de pe Facebook sau cele ale mesajelor GSM sau cele dintr-un program de stiri. Dupa intrarea in grupul apartinand unui program se vor putea selecta notificarile individuale.

  • Eficienta marita a bateriei

android n5

Eficienta acumulatorului va fi imbunatatita. Doze, setarea de economisire a bateriei ce a aparut cu Android Marshmallow intervine in moment ce telefonul sau tableta este putin folosit, salvand bateria. Acum, cu Android N functionalitatea acesteia va fi extinsa si pentru momentele cand ecranul este stins.

Cu siguranta vor fi multe imbunatatiri in Android N. Voi ce ati prefera ca nume? Nougat sau Nutella?

Sursa: Phandroid

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook