Pentru a sarbatori Ziua Globala de Constientizare a Accesibilitatii, Apple a anuntat printr-un comunicat publicat la data 16 Mai 2023, lansarea unor noi functii software de accesibilitate cognitiva, vizuala, auditiva si de mobilitate, impreuna cu instrumente inovatoare pentru persoanele care risca sa-si piarda capacitatea de a vorbi. Acestea functii vor fi integrate la sfarsitul anului 2023, nefiind specificata o data oficiala si au drept scop utilizarea cu mai multa usurinta si eficienta a dispozitivelor Apple (iPhone, iPad și Mac) de catre persoanele cu dizabilitati.
Pentru dezvoltarea acestor functii si pentru ca ele sa aiba un impact real asupra vietii oamenilor, specialistii Apple au lucrat in colaborare cu grupuri comunitare care reprezinta un spectru larg de utilizatori cu dizabilitati, fundamentandu-si solutiile pe feedback-ul utilizatorilor sai tinta.
Aceste actualizari se bazeaza pe progrese hardware și software, necesitand astfel modificari semnificative de interfata pentru dispozitivele sale. Iata care sunt aceste noi functii:
Accesul de asistenta (Assistive Access) sprijina utilizatorii cu dizabilitati cognitive sa acceseze functiile de baza ale dispozitivelor
Accesul de asistenta foloseste inovatii in design pentru a distila aplicatiile si pentru a le simplifica caracteristicile esentiale. Altfel spus, Apple modifica aplicatiile de baza cu o interfata cu text si butoane mari, contrast inalt si meniuri mai usor de folosit. In urma feedback-ului primit de la persoanele cu dizabilitati cognitive si de la sustinatorii lor de incredere, Apple decide sa faca modificari in randul aplicatiei de redare de muzica, a galeriei foto, a camerei foto, a apelurilor si a mesageriei.
Vorbire live si Voce Personala (Live Speech&Personal Voice) concepute pentru a sprijini milioane de oameni la nivel global care nu pot vorbi sau care si-au pierdut vorbirea in timp
Vorbirea live permite utilizatorilor sa scrie ceea ce vor sa transmita, iar textul va fi rostit de catre dispozitiv cu voce tare in timpul apelurilor telefonice si FaceTime, precum si in timpul conversatiilor in persoana. Utilizatorii vor avea posibilitatea sa salveze fraze utilizate frecvent, pentru a le utiliza cat mai rapid in timpul conversatiilor.
Pentru utilizatorii care risca sa-si piarda capacitatea de a vorbi, Apple lanseaza functia Voce Personala. Aceasta va fi o modalitate simpla si sigura de a reproduce o voce care suna exact ca a lor. Practic, aceasta functie iti cloneaza vocea in urma unui exercitiu care consta in 15 minute de inregistrare a vocii prin citirea unor cuvinte sau fraze. Dupa efectuarea acestui exercitiu, algoritmii Apple vor putea sa redea textul chiar cu vocea utilizatorului.
Aplicatiei Lupa (Magnifer) ii sunt, de asemenea, atribuite functii noi, pentru persoanele cu dizabilitati de vedere
Este introdusa functia Point and Speak care permite persoanelor cu dizabilitati sa descopere textele de pe diferite etichete sau aparate, prin pozitionarea camerei in dreptul acestora. De exemplu, persoana care foloseste aceasta functie poate se pozitioneze camera si degetul spre un cuptor cu microunde, iar device-ul va citi cu audio numarul sau textul spre care este pozitionat degetul persoanei respective.
Toate aceste functii impresionante ar putea face parte chiar din noul iOS 17. Suntem cu adevarat curiosi cum vor functiona, cum vor fi vazute si primite de catre publicul larg, si de impactul pe care il vor avea dupa lansare. Pana acum, noua, geeksilor, ni se pare o initiativa de admirat din partea Apple si putem spune ca suntem chiar nerabdatori sa vedem produsul final!