Pentru a sarbatori Ziua Globala de Constientizare a Accesibilitatii, Apple a anuntat printr-un comunicat publicat la data 16 Mai 2023, lansarea unor noi functii software de accesibilitate cognitiva, vizuala, auditiva si de mobilitate, impreuna cu instrumente inovatoare pentru persoanele care risca sa-si piarda capacitatea de a vorbi. Acestea functii vor fi integrate la sfarsitul anului 2023, nefiind specificata o data oficiala si au drept scop utilizarea cu mai multa usurinta si eficienta a dispozitivelor Apple (iPhone, iPad și Mac) de catre persoanele cu dizabilitati.

Pentru dezvoltarea acestor functii si pentru ca ele sa aiba un impact real asupra vietii oamenilor, specialistii Apple au lucrat in colaborare cu grupuri comunitare care reprezinta un spectru larg de utilizatori cu dizabilitati, fundamentandu-si solutiile pe feedback-ul utilizatorilor sai tinta.

Aceste actualizari se bazeaza pe progrese hardware și software, necesitand astfel modificari semnificative de interfata pentru dispozitivele sale. Iata care sunt aceste noi functii:

Accesul de asistenta (Assistive Access) sprijina utilizatorii cu dizabilitati cognitive sa acceseze functiile de baza ale dispozitivelor

Accesul de asistenta foloseste inovatii in design pentru a distila aplicatiile si pentru a le simplifica caracteristicile esentiale. Altfel spus, Apple modifica aplicatiile de baza cu o interfata cu text si butoane mari, contrast inalt si meniuri mai usor de folosit. In urma feedback-ului primit de la persoanele cu dizabilitati cognitive si de la sustinatorii lor de incredere, Apple decide sa faca modificari in randul aplicatiei de redare de muzica, a galeriei  foto, a camerei foto, a apelurilor si a mesageriei.

Noi functii de accesibilitate pe iOSVorbire live si Voce Personala (Live Speech&Personal Voice) concepute pentru a sprijini milioane de oameni la nivel global care nu pot vorbi sau care si-au pierdut vorbirea in timp

Vorbirea live permite utilizatorilor sa scrie ceea ce vor sa transmita, iar textul va fi rostit de catre dispozitiv cu voce tare in timpul apelurilor telefonice si FaceTime, precum si in timpul conversatiilor in persoana. Utilizatorii vor avea posibilitatea sa salveze fraze utilizate frecvent, pentru a le utiliza cat mai rapid in timpul conversatiilor. 

Pentru utilizatorii care risca sa-si piarda capacitatea de a vorbi, Apple lanseaza functia  Voce Personala. Aceasta va fi o modalitate simpla si sigura de a reproduce o voce care suna exact ca a lor. Practic, aceasta functie  iti cloneaza vocea in urma unui exercitiu care consta in 15 minute de inregistrare a vocii prin citirea unor cuvinte sau fraze. Dupa efectuarea acestui exercitiu, algoritmii Apple vor putea sa redea textul chiar cu vocea utilizatorului. 

Noi functii de accesibilitate pe iOS 17Aplicatiei Lupa (Magnifer) ii sunt, de asemenea, atribuite  functii noi, pentru persoanele cu dizabilitati de vedere

Este introdusa functia Point and Speak care permite persoanelor cu dizabilitati sa descopere textele de pe diferite etichete sau aparate, prin pozitionarea camerei in dreptul acestora. De exemplu, persoana care foloseste aceasta functie poate se pozitioneze camera si degetul spre un cuptor cu microunde, iar device-ul va citi cu audio numarul sau textul spre care este pozitionat degetul persoanei respective.

Noi functii de accesibilitate pe iOS 17Toate aceste functii impresionante ar putea face parte chiar din noul iOS 17. Suntem cu adevarat curiosi cum vor functiona, cum vor fi vazute si primite de catre publicul larg, si de impactul pe care il vor avea dupa lansare. Pana acum, noua, geeksilor, ni se pare o initiativa de admirat din partea Apple si putem spune ca suntem chiar nerabdatori sa vedem produsul final!

 

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook

Distribuie
Articolul precedentCum sa resetezi AirPods, AirPods Pro sau AirPods Max
Articolul următorCe modele de telefoane smart vor fi lansate in urmatoarele 2 luni
Sunt o persoana dinamica, cu o viziune din ce in ce mai focalizata spre era tehnologiei si a digitalizarii si cu o dorinta constructiva de a descoperi cele mai noi informatii din lumea ”geeksilor”. Ma bucur sa am ocazia de a impartasi conceptele si noutatile descoperite pe parcursul exploatarii acestui domeniu si de a le aprofunda impreuna cu voi.