Apple a fost penalizata cu o amenda record in Franta in valoare de 1,1 miliarde de euro de catre Autoritatea Concurentei, cea mai mare penalizare din istoria tarii cocosului galic. Amenda in cauza se aplica pentru practici neconcurentiale, intrucat producatorul iPhone-urilor se face vinovat de un acord cu distribuitorii pentru a nu concura impotriva lor, obligandu-i sa nu-si micsoreze preturile.

Luarea unei astfel de decizii se bazeaza pe o plangere adresata de unul dintre vechii distribuitori Apple, eBizcuss, in 2012, care se plangea ca unii distribuitori fac echipa cu producatorul din Cupertino si nu concureaza intre ei pentru micsorarea preturilor. Autoritatea sustine ca Apple a tratat necinstit cu partenerii sai si a limitat distributia de device-uri, in special iPad-uri, comparativ cu stocurile din magazinele proprii.

Cei doi distribuitori luati in vizor de autoritati sunt Tech Data si Ingram Micro, care la randul lor au fost amendati cu cate 76,1 milioane de euro, respectiv 62,9 milioane de euro, amenda totala impreuna cu cea data lui Apple cumulandu-se la aproximativ 1,302 miliarde de euro.

Ca raspuns, Apple statueaza intr-un comunicat oficial ca decizia este una “descurajatoare”, intrucat “se raporteaza la practici mai vechi de 10 ani si discrediteaza 30 de ani de precedent legal pe care companiile din Franta se bazau cu o decizie care va provoca haosul in randul companiilor din toate industriile”.

Aceasta nu este prima amenda atribuita lui Apple anul acesta, compania a mai fost amendata in februarie cu o amenda de 27 milioane de euro pe motiv ca incetinea in mod intentionat performanta telefoanelor mai vechi pentru a indemna utilizatorii sa achizitioneze modele mai noi.

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook