Cablurile USB, mufele si porturile sunt omniprezente in viata noastra si probabil marea majoritate dintre noi este familiara cu faptul ca o varietate de cabluri USB este necesara pentru a incarca smartphone-urile existente pe piata. Desi, numele real al acestora este deseori asociat cu “mufa de Samsung” sau “mufa de iPhone” sau “mufa veche” si provoaca confuzie in multe dintre cazuri, tocmai acesta fiind motivul principal pentru aparitia acestui articol.
Inainte de a intra in amanuntul problemei este necesar sa fie explicat conceptul USB-ului – acronim de la Universal Series Bus, dezvoltat in 1994 impreuna de cateva companii pentru a standardiza tipul de cablu care face conexiunea intre device-uri. Acesta este capabil atat sa transfere date, cat si sa incarcarce. Inainte de acest fapt, cablurile de conectare nu erau altceva decat o covarsitoare suma de cabluri provenite de la producatori, fiecare cu stilul sau unic de cablu, fortand consumatorul sa devina ingenios in managementul cablurilor si aranjarea lor in propria casa.
Conectorii USB sunt deseori, generic denumiti ca conectori “tata” sau de tip A, intrucat prin ei se produce legatura intre conectorii “mama” sau de tip B. Conectorii de tip A de forma rectangulara, cum sunt stick-urile USB sau cablurile a caror mufe intra in laptop sau incarcatoarele de retea fac parte din diferitele generatii de USB: USB 1.0, USB 2.0 – care este cel mai des folosit astazi, USB 3.0 si USB 3.1. Ultimele doua sunt recunoscute dupa conectorul de culoare albastra gasit in interior. Diferenta dintre acestea este data de viteza de transfer a datelor, intrucat USB 2.0 permite transferul de date de pana la 480 Mbps, standardul USB 3.1 atinge viteze mult mai mari, de pana la 10 Gbps.
Micro USB
Timp de multi ani, industria tehnologica a folosit cablul microUSB ca standard pentru aproape oricare device de pe piata, incluzand telefoane, camere foto, baterii externe, controllere video etc., fiind utilizate pentru transfer de date, incarcare sau transmisie video. Chiar si acum, majoritatea device-urilor mai putin smart, dar care au nevoie de autonomie, alta decat traditionalele baterii, se bazeaza pe acest standard.


Micro USB, aparut initial in anul 2007, a devenit standardul la inceputul pietei de smartphone-uri, inlocuind vechile conectoare proprietare tip B provenite de la Nokia si Samsung, contribuind astfel la unificarea tipului de conectare intre device-urile din aceasta industrie. Mai mult de atat, micro USB-ul suporta functiunea USB On The Go (USB OTG) prin care permite smartphone-urilor sau tabletelor sa functioneaze ca o “gazda” pentru diverse accesorii precum tastaturi, mouse-uri sau stick-uri USB.


USB Type-C
La prima vedere, USB C arata putin mai mare decat fratele sau micro USB, datorita formei dreptunghiular-alungite sau mai ovale, avand avantajul ca il poti introduce in oricare conector fara sa iti faci griji de pozitia acestuia. USB C preia din avantajul puterii mari de transmisie a datelor de pe USB 3.0 si 3.1 pentru a asigura date de transfer de pana la 5 Gbps, respectiv 10 Gbps. In ceea ce priveste rata de incarcare a unui dispozitiv, poate transfera pana la 100 W, astfel ca este suficient de puternic pentru a incarca laptop-uri sau alte device-uri asemanatoare. Si tocmai de aceea, Apple foloseste acest standard pentru Macbook-urile sale. De asemenea, vei intalni mai des cabluri USB C 2.0 la smartphone-uri, intrucat nu necesita o putere atat de mare de incarcare, iar pretul lor este mai mic decat cel al unui cablu USB C 3.0 sau 3.1.


Spre deosebire de micro USB, USB C permite sa aiba ambii conectori identici, referindu-ne la mufa “mama” si “tata”. USB C produce o revolutie si poate inlocui o gama larga de device-uri, cum ar fi cablurile pentru printere, cablurile pentru laptop si camere digitale, cablurile HDMI, cablurile pentru console de gaming si cablurile pentru scanner si fax. In plus, majoritatea telefoanelor Android la ora actuala folosesc USB C.
Apple Lightning
Mufa Lightning a fost introdusa pe piata in anul 2012 odata cu aparitia lui iPhone 5 si, la putin timp dupa, a lui iPad 4 si ramane standardul atat de incarcare, cat si de conectare intre device-uri pentru produsele Apple. In prezent, modelele mai noi de iPad si Macbook folosesc acum USB C. Cu ajutorul acestei mufe, Apple a construit un intreg ecosistem de produse care se incarca doar cu ajutorul lui.

