Faptul că Mark Zuckerberg și-a donat marea majoritate a averii unor proiecte de caritate, nu l-a împiedicat să achiziționeze, prin intermediul Facebook, un start-up axat pe tehnologie virtuală pentru nu mai puțin de 2 miliarde de dolari. Oculus achiziționase deja, pe parcursul anilor trecuți, mai multe companii, printre care Pebbles Interface – specializat în urmărirea mișcărilor, Surreal Vision – specializat în realitate augmentată, Carbon Design – corporația din spatele manșei Xbox, sau Raknet – pentru jocuri online.

Dacă Palmer Luckey, creierul din spatele căștii VR, și-a dorit un dispozitiv destinat jocurilor 3D, se pare că Zuckerberg ne pregătește tuturor o surpriză, chiar înainte de lansare. După spusele sale, Oculus pare să fie „un pariu câștigător în domeniul tehnologiilor viitoare. Oculus are potențialul să devină cea mai socială platformă construită vreodată. Imaginați-vă că puteți partaja nu doar anumite momente cu prietenii, ci experiențe complete”. Nu știm exact la ce se gândește mai-marele Facebook-ului, dar știm cum arată Oculus Rift – un produs al companiei Oculus VR (Virtual Reality). Este un fel de cască de scafandru, pentru nevazători, care promite o imersie completă în lumea virtuală 3D.  Probabil că următorul pas va fi în direcția filmelor și, de ce nu, a clipurilor multimedia. Ar fi interesant de urmărit o superproducție în 3D, ca Avatar, pe un asemena dispozitiv. Practic, acesta îți oferă, prin mișcarea capului, 360 de grade de spațiu virtual. O asemenea cască ar putea avea probabil nenumărate aplicații, nu numai în domeniul entertainment-ului, dar și în pregătirea piloților, în evaluarea unor planuri 3D ale unor clădiri, sau într-o călătorie virtuală prin corpul uman, pentru elevi și studenți. Sper, totuși, că nu vom ajunge cu realitatea virtuală până la nivelul pe care ni-l propunea Demolition Man.

Până atunci însă, Oculus Rift este promovat drept un dispozitiv pentru jocuri în 3D și poate fi deja pre-comandat pe site, cu promisunea livrării după 28 martie 2016. Toate comenzile vor fi însoțite și de două jocuri în 3D: EVE:Walkyrie și Lucky’s Tale, concepute special pentru Rift. Din păcate, România nu se află pe lista primelor 20 de țări unde dispozitivul va fi disponibil în primă fază, dar nici nu cred că e greu să găsești surse de achiziție.

Pentru 599 USD sau 699 de euro, primești în pachet casca virtuală cu difuzoare stereo, microfon și senzori integrați și o consolă de comandă pentru XboxOne. Oculus Rift are și o telecomandă menită să faciliteze accesul și navigarea virtuală. Oculus VR  negociază cu câțiva dintre marii dezvoltatori de jocuri, pentru a introduce alte 20 de titluri, în curând.

Pentru o experință reușită pe PC, Oculus recomandă următoarea configurație minimală: placă grafică NVIDIA GTX 970 / AMD R9 290 sau mai performantă, procesor Intel i5-4590 sau mai performant, memorie RAM 8GB+ , ieșire video compatibilă HDMI 1.3, 3 porturi USB 3.0 și un port USB 2.0 și sistem de operare Windows 7 SP1 pe 64 biți sau mai nou.

În final, pentru doar câteva sute de dolari, poți deveni și tu un dezvoltator de aplicații pentru Rift și realitatea sa virtuală – un domeniu care este pe cale să explodeze în anii care urmează.

 

 

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook