Tendintele recente arata ca noile smartphone-uri au un ciclu de inlocuire mai scurt de doi ani, ceea ce poate avea un impact negativ asupra mediului. In general, smartphone-urile sunt inlocuite prematur din motive socio-economice sau tehnice. De exemplu, piesele hardware (ex.display-ul, bateria, capacul de pe spatele telefonului) si software-ul pot fi distruse.
Smartphone-urile au aparut pe la sfarsitul anilor 1990 si au devenit pe piata globala din 2007, urmand ca in 2020 sa se vanda aproximativ 1,7 miliarde de bucati la nivel global (sursa: Durability of smartphones: A technical analysis of reliability and repairability aspects | Elsevier Enhanced Reader).
Smartphone-urile se afla acum pe piata intr-o varietate de modele si preturi de achizitie, ceea ce face ca tendintele de design sa le afecteze durabilitatea.
Ce spun studiile?
Probabil te intrebi care ar fi motivele reale pentru care oamenii aleg sa-si inlocuiasca smartphone-ul. Noi am ales sa cercetam acest aspect, iar cel mai recent studiu arata ca exista cateva motive pentru care un smartphone este inlocuit:
- pentru ca telefonul nu mai functioneaza corect (47%)
- pentru ca utilizatorii doresc cel mai nou model aparut (40%)
- pentru ca oamenii cauta un smartphone cu software-ul cel mai recent scos pe piata (13%)


In 2016, la nivel global era un ciclu de inlocuire a smartphone-urilor de aproximativ 21 de luni. Decizia de a inlocui un smartphone se bazeaza in general pe perceptia consumatorului legata de functionalitatea acestuia si de noile modele aparute pe piata.
In plus, putem observa o crestere semnificativa a vanzarilor de smartphone-uri in Europa din 2010 pana in 2019, principalul motiv pentru inlocuirea acestora fiind degradarea bateriei telefonului. Astfel, ar fi bine ca atunci cand ne alegem un smartphone sa acordam atentie sporita specificatiilor acestuia.


De asemenea, durabilitatea unui produs poate fi limitata din motive tehnice si depinde de capacitatea de a putea fi readus intr-o stare functionala ulterior. In general, nivelul de rezistenta al unui smartphone depinde de conditiile de mediu (temperatura la care este expus sau umiditatea din aer) si de factori ce tin de functionalitate (socurile, vibratiile, patrunderea prafului si a apei sau rezistenta componentelor sale).
Componente care se degradeaza
Exista cateva parti principale care se degradeaza la un smartphone mai usor, limitandu-i viata si facandu-l pe utilizator in acest fel sa isi achizitioneze unul nou. Acestea sunt urmatoarele:
- Display-ul (sticla zgariata, sparta, touch-ul nu raspunde asa cum trebuie, pixeli distrusi)
- Bateria (supraincalzirea, pierderea performantei, probleme de incarcare, invechire)
- Sistemul de operare (functionarea necorespunzatoare a sistemului si securitatii, actualizarile care nu sunt disponibile la timp, lipsa unei memoriei suficiente, RAM scazut)
- Componente electrice (circuite scurte, parti deconectate din cauza apei, socurilor sau vibratiilor)
Solutii propuse
La nivelul sistemului de productie si reparare ulterioara a smartphone-urilor s-au propus cateva solutii care vin in favoarea consumatorilor:
- conceperea dispozitivelor rezistente la solicitări mecanice
- implementarea bateriilor durabile
- oferte cu privire la adaptabilitatea condițiilor viitoare în care se află smartphone-ul
- procesul de reparare al dispozitivului să fie mai rapid și accesibil din punct de vedere economic
Tu cat de des iti schimbi smartphone-ul si care este principalul motiv?