Wi-Fi 6, cunoscut si sub standardul IEEE 802.11 ax, a devenit tot mai raspandit in lumea tech de la lansarea oficiala in 2019, regasindu-se integrat in routere, smartphone-uri, smart TV-uri, laptop-uri si tablete. W-iFi 6 este ultima versiune a tehnologiei wireless care ne tine conectati la internet fara sa mai depindem de cabluri incurcate raspandite prin toata casa, ajungand predominant in marea panoplie de device-uri care suporta Wi-Fi.
Ce este Wi-Fi 6
Standardul pentru Wi-Fi este stabilit de Institutul de Ingineri Electrici si Eletronici (engl. IEEE), iar device-urile care indeplinesc aceste noi standarde sunt certificate de Alianta Wi-Fi, care numara peste 800 companii cu rol de sponsori sau contributori, printre care se numara Google, Microsoft, Samsung, Apple, LG Electronics, Facebook, Intel, Qualcomm, Braoadcom etc. Aceste grupuri sunt fundatia pe care se sprijina noile tehnologii radio la fiecare 5 ani, ceea ce inseamna ca Wi-Fi 6 a fost in dezvoltare de la lansarea ultimului standard in 2016.
Conexiunea Wi-Fi devine tot mai rapida, acesta e adevarul, iar vestile bune inseamna satifacerea cererii in continua crestere de internet mai rapid, in special daca folosim aplicatii, jocuri sau clipuri video care cer o latime mai mare de banda. Wi-Fi 6 reprezinta noua generatie de Wi-Fi, mai buna decat Wi-Fi 5 si mai puternica decat a fost vreodata inainte.
Cat de rapid este Wi-Fi 6
In teorie, Wi-Fi 6 este capabil de un debit de 9,6 Gbps comparativ cu doar 3,5 Gbps pe Wi-Fi 5, mai exact poate atinge cu pana la 274% mai mult fata de predecesorul sau. Aceste viteze sunt posibile doar in teorie si chiar daca ar fi sa le obtii nu este clar daca ai nevoie de ele, insa tot este important faptul ca in teorie poti atinge astfel de viteze la conexiunea de internet.
Wi-Fi 6 ofera securitate imbunatatita si consum mai redus de energie
Wi-Fi 6 nu este important doar pe partea de viteza, poate un alt aspect chiar mai important decat acesta se refera la securitatea sporita prin adaugarea noului protocol de securitate WPA3, cu ajutorul caruia este mai dificil pentru hackeri sa sparga parola prin procesul continuu de ghicire practicat anterior. Iar daca obtin informatii in acest sens, informatiile se dovedesc a fi mai putin valoroase.
O alta noua tehnologie, valoroasa integrata in Wi-Fi 6 sub denumirea de TWT (Target Wake Time) creste autonomia bateriilor prin faptul ca permite acestora sa nu mai comunice permanent cu punctul de acces, fiind redus intervalul de timp in care sunt pornite antenele pentru a transmite si cauta semnal. Prin urmare, rezultatul va fi: mai putina baterie consumata si o durata de viata a bateriei mai lunga, mai ales in cazul smartphone-urilor, care spre deosebire de laptop-uri nu au nevoie de acces constant la internet.
Un alt atuu demn de mentionat care nu ia in calcul doar viteza mare de internet, se refera la conectivitate, intrucat cu Wi-Fi 6 pot fi conectate simultan mai multe device-uri la acelasi router. Astfel router-ul permite transferul de date catre multiple device-uri pe aceeasi transmisiune, pastrand o conexiune stabila chiar si pe masura ce mai multe device-uri au cerere de date.
Ce urmeaza
Anuntat deja din 2020, succesorul lui Wi-Fi 6 se numeste Wi-Fi 6E si adauga suport pentru tehnologia 6G impreuna cu viteze wireless mai mari si latente mai scazute. Construit pe standardul existent 802.11ax, acesta adauga acces pentru noua tehnologie 6G inca nelansata. Cu aceasta reteaua isi va imbunatati capacitatea de a suporta mai multi utilizatori la viteze de mai multi gigabiti, chiar si in medii extrem de aglomate de smartphone-uri si dispozitive IoT. Dispozitivele care vor putea rula acest standard vor deveni disponibile pe piata in urmatorii doi ani.