Cartela SIM clasica a fost principalul mijloc cu ajutorul caruia se puteau efectua apeluri telefonice si trimite mesaje text timp de aproape 30 ani. A supravietuit multor schimbari tehnologice, insa a inceput sa nu mai reprezinte un standard pentru smartphone-urile premium, moderne, in comunicarea cu operatorul de telefonie mobila, fiind inlocuite cu noile eSIM-uri.
eSIM-ul reprezinta o cartela virtuala, spre deosebire de cea fizica SIM si nu trebuie introdusa in telefon. Cartela eSIM provine de la acronimul “Embedded Security Identity Module” si se traduce ca SIM integrat in telefon, tableta sau smartwatch. Mai precis, in interiorul device-ului se afla un mic cip care face acelasi lucru pe care il face o cartela SIM normala – telefonul recunoaste operatorul de telefonie la care se va conecta cu ajutorul unui numar de telefon, iar operatorul va sti la ce telefon sa se conecteze.
Cu aceasta cartela, ai avantajul portabilitatii prin faptul ca iti vei putea schimba operatorul mai usor, fara a implica o cartela fizica pentru a face aceste modificari, dar trebuie retinut ca nu toti operatorii dispun de aceasta optiune. De aceea, producatorii de telefoane combina eSIM cu SIM normal in oferta de telefoane dual SIM, iar tu poti avea numarul personal pe unul dintre SIM-uri si numarul de la birou pe celalalt SIM. Un alt aspect important este ca nu va fi eliminata optiunea de blocare in reteaua proprie a operatorului daca telefonul vine cumparat la abonament.
Datorita faptului ca eSIM nu ocupa loc fizic in telefon, producatorul va putea folosi spatiul ramas gol pentru a adauga alte componente sau pentru a scadea din greutatea finala a device-ului, crescand rezistenta la apa si praf prin inlaturarea portului pentru SIM. Aceleasi motive au fost invocate si pentru eliminarea portului Jack. Sunt usor de observat beneficiile pe care acest tip de cartela le aduce.
Mai mult de atat, se dovedeste util si persoanelor care calatoresc in afara tarii fiindca costurile mari de roaming vor fi inlocuite de o cartela eSIM cumparata in tara de destinatie. In tara noastra, procesul de cumparare inca se poate face fara un card de identitate. Astfel, o cartela eSIM se poate comanda direct de pe Internet si poate fi livrata in scurt timp pe adresa de mail, eliminandu-se costurile de mediu pentru fabricare si livrare.
In plus, instalarea si activarea unei cartele eSIM este mai usor de realizat si difera in functie de reteaua mobila. Iata pasii generali pe care sa-i urmezi pentru activarea cartelei eSIM:
- Asigura-te ca telefonul, tableta sau smartwatch-ul tau este compatibil cu tehnologia eSIM
- Conecteaza device-ul la Wi-Fi
- Acceseaza sectiunea eSIM din setarile device-ului
- Scaneaza cu ajutorul camerei codul QR de activare a cartelei
- Urmeaza instructiunile aparute pe ecran
- La final vei primi un sms de confirmare ca urmare a instalarii cu succes a eSIM-ului.
Asadar, exista o multime de avantaje pentru folosirea eSIM, iar din adoptarea acestui standard vor beneficia atat consumatorii, cat si producatorii. Din motive de securitate, trecerea nu va fi prea rapida, intrucat multe companii se bazeaza pe metoda de autentificare pe baza de SMS.