IoT sau prescurtarea de la Internet of Things, tradus in limba romana ca Internetul lucrurilor se refera la miliardele de device-uri din intreaga lume care sunt conectate intre ele si care schimba si colecteaza date intre ele, de la masini, aparate de bucatarie, dispozitive de sanatate sau chiar chip-uri. Prin intermediul tuturor acestor dispozitive datele sunt transmise si colectate.

Ecosistemul IoT este foarte vast si cuprinde componente din lumea business-ului, guvernamentale si de consum, conectatete intre ele la IoT, incluzand retele, puncte remote, puncte de acces, servere de stocare si securitate. Se preconizeaza ca pana in 2026 vor exista 64 miliarde de dispozitive conectate la Internet din intreaga lume. Aceste dispozitive sustin majoritatea economiei bazate pe date si formeaza un liant intre lumea fizica si cea digitala.

Din punct de vedere comercial, multe dintre aceste dispozitive au ca scop imbunatatirea vietii, cunoscuta ca si QoL – Quality of Life, cu ajutorul carora viata de zi cu zi a oamenilor referitoare la muncile zilnice si repetitive sunt eliminate sau usurate. Pe de alta parte, discutand la nivel industrial, conectarea utilajelor si aparatelor la nivel industrial revolutioneaza piata, un volum substantial mai mare de munca fiind automatizat. 

Cu ce ajuta IoT in bunul mers al casei tale? Sa facem un exercitiu de imaginatie, mai intai: centrala termica, TV-ul, aerul conditionat, usa de la intrare, becurile, priza, masina de spalat – toate sunt obiecte pe care le folosesti aproape zilnic, multe dintre ele chiar de mai multe ori pe zi. Ele functioneaza ca urmare a input-ului dat de niste comenzi, iar tu esti cel care le transmite. Cum ar fi ca acest proces sa fie unul automat, prin programare de la distanta? Tot ceea ce ai de facut in acest context este sa le poti controla oriunde te-ai afla, prin intermediul laptop-ului, smartphone-ului sau tabletei personale. Aici intra in discutie conceptul de smart home care nu poate exista fara IoT, intrucat ai nevoie de Internet si de a conecta dispozitivele la retea.

Pentru a fi un produs inteligent, un obiect este suficient sa fie conectat la Internet. Avantajele unei case inteligente rezida intr-o serie de lucruri si anume: prelungesti durata de viata a dispozitivelor printr-o utilizare corecta, cresti eficienta energetica a casei, iti asiguri un plus de confort si o securitate sporita a casei si in acelasi timp protejezi mediul inconjurator. Aceste obiecte dotate cu senzori iti vor fi de real folos cand esti plecat de acasa. Sa luam exemplu dimineata unei zile de vara in care esti pe fuga si trebuie sa ajungi la serviciu. Cu o simpla apasare de buton pornesti aerul conditionat, conditionezi espressorul sa faca o cafea si ai mai mult timp sa te pregatesti. Si cand ajungi la serviciu poti verifica daca ai inchis aerul conditionat de pe propriul smartphone, fiind scutit de grija ca ai uitat ceva deschis prin casa inainte de a pleca.

Detinerea unei case inteligente prezinta si dezavantaje, deseori sub forma unor atacuri asupra retelei la care sunt conectate dispozitivele si de acolo controlate fiecare in parte. Un termostat din casa care la prima vedere poate fi inofensiv ajunge sa se transforme intr-un pericol real daca un atacator a patruns in panoul de comanda si il poate controla. La fel este cazul si cu alte dispozitive care din cel mai bun prieten pot ajunge un inamic periculos. Tocmai de aceea siguranta retelei private trebuie sa fie foarte bine pusa la punct.

Lumea in care traim se afla intr-o continua schimbare datorita tehnologiei care evolueaza uluitor de rapid. Calitatea vietii tale se poate schimba semnificativ, la fel si productivitatea prin automatizarea sarcinilor zilnice daca iti integrezi confortul cu IoT si iti asiguri un nivel maxim de securitate.

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook