Google nu se dezminte si, la fiecare lansare a unei noi serii de smartphone-uri Nexus, aduce o noua versiune a binecunoscutului sistem de operare pentru mobile, Android. Dupa ce am avut Donut, Ecrair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, KitKat si Lollipop, Google ne indulceste cu o bezea (Marshmallow), odata cu lansarea lui LG Nexus 5X si Huawei Nexus 6P.

Modificari de design si functionalitate.

Odata cu lansarea din toamna 2014 a primei generatii Nexus 6 si a versiunii Android 5.0 Lollipop, Google a introdus si o noua directie in ceea ce priveste design-ul: a denumit UI-ul, Material Design.

Prin Android 6 se imbunatateste Material Design-ul prin diverse modificari, unele dintre acestea schimband total interfata.Una dintre aceste modificari este ajustarea notificarilor. Deoarece acestea sunt total diferite fata de Lollipop, unii dintre utilizatori au fost confuzi in privinta implementarii prioritatilor, in special cand era vorba despre alarma. In Marshmallow, optiunile de notificari se pot accesa din setarile rapide. De exemplu, pentru modul “Do not disturb” avem mult mai multe optiuni, printre care si modul “Total silence”, perioada de timp pentru care sa fie activ modul selectat, sau aplicatiile care ne pot deranja.

notificari

Au existat multe discutii pe internet despre noul Google launcher, lansat impreuna cu Android 6. Cu noua versiune de Android, atunci cand pornim o aplicatie, aceasta se deschide dinspre locul icoanei pe desktop. Pentru a gasi mai usor aplicatiile dorite, Google a decis ca lista aplicatiilor sa fie aranjata in ordine alfabetica, iar paginile de aplicatii sa nu mai fie pe orizontala, ci pe verticala. Cu aceste modificari, ajungem mult mai repede la aplicatia dorita, iar daca atingem usor ecranul, ajungem instant de la prima, la ultima aplicatie.

Launcher

De acum, indiferent ca primesti un SMS, email, sau navighezi pe o pagina web, vei putea cauta rapid informatii relevante legate de ceea ce citesti cu Now on Tap. Tot ce trebuie sa faci este sa apesi lung butonul home si vei primi un card cu informatiile de care ai avea nevoie. De exemplu, primiti un SMS care contine “Pizza Hut”. Daca apasati lung pe home, va aparea un card cu optiuni de cautare pe Google, Maps, numar de telefon, sau alte informatii relevante.

Cu Android Marshmallow, acumulatorul este folosit inteligent, salvand energie. Cand telefonul nu este folosit, functia Doze va pune dispozitivul in modul standby. Astfel, poti fi sigur ca iti va suna alarma dimineata, chiar daca ai uitat sa pui telefonul la incarcat. Cu functia App Standby implementata in noua versiune a sistemului de operare, aplicatiile care nu sunt direct deschise au impact limitat asupra bateriei, deci o incarcare va dura mai mult.

Android 6 baterie

 

Daca te deranjeaza ideea ca o aplicatie poate sa iti foloseasca microfonul, locatia prin GPS, sa-ti citeasca contactele sau sa-ti foloseasca camera foto, cu Android 6 vei putea sa oferi acces limitat aplicatiilor, putand alege ce permisiuni sa oferi, si cand. In plus, poti activa si dezactiva permisiunile oricand doresti.

Permisiuni aplicatii

 

De asemenea, la capitolul securitate, se adauga functiile pentru cititorul de amprenta. Poti renunta la parola si iti poti debloca telefonul prin simpla atingere a cititorului, sau poti face plati cu ajutorul Android Pay, alte aplicatii urmand sa suporte aceasta functie odata cu viitoarele actualizari.

amprenta

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook

Distribuie
Articolul precedentBest Ultrabook 2015 – Lenovo Yoga 2 PRO
Articolul următorTablete de 10 inch pentru profesionisti
When nothing goes right, call Cosmin! E calm si relaxat, are mereu raspunsurile pregatite si cateva glume ca sa-ti descreteasca fruntea. Ramane devotat Droidului si daca vrei sa ii starnesti interesul, pune-i in fata un device cu Android Oreo. Ai insa grija sa nu-i trezesti vechea pasiune privind display-urile albastre.