Probabil ca multi dintre noi s-au intrebat ce pot face cu vechiul smartphone. Ei bine, un telefon vechi isi poate gasi menirea si altundeva in afara de gropile de gunoi sau statiile de reciclare. Identificarea de noi utilizari ale unui smartphone vechi poate reprezenta si un avantaj daca luam in considerare cantitatile ridicate de deseuri electronice.
In continuare, va vom prezenta 5 dintre cele mai inventive moduri si scopuri in care un telefon vechi poate fi utilizat.
Acte de caritate
Chiar daca in Romania nu exista momentan organizatii de caritate care sa se ocupe de gestionarea donatiilor de telefoane, asta nu inseamna ca nu ne putem ocupa de asta fiecare in parte. Chiar daca primul gand al multora este sa recuperam o parte din banii investiti intr-un smartphone, putem aduce bucurie unei alte persoane.
De exemplu, putem dona smartphone-ul vechi unei persoane care nu isi permite un astfel de device. Aici vorbim despre familii cu venituri mici, numeroase, persoane in cautarea unui loc de munca, care nu isi permit sa achizitioneze un telefon etc. Pe langa functiile de baza pe care le ofera un smartphone, ganditi-va ce impact ar avea asupra unui copil dintr-o astfel de familie sa aiba acces la retelele de socializare pe care sunt prezenti prietenii lui. Chiar daca, poate, nu este primul lucru la care ne gandim, un telefon vechi donat unei persoane fara adapost i-ar oferi un mijloc de comunicare in plus. Acesta, impreuna cu donatii si asistenta pe alte planuri, ii pot oferi sanse in plus spre o reabilitare sociala.
BOINC
Aplicatia numita BOINC a fost creata pentru pasionatii de stiinta, cu scopul de a le permite sa-si aduca aportul la noi descoperiri. Astfel, cei de la Space Science Laboratory din cadrul Universitatii din Berkeley au pus la punct o aplicatie care permite smartphone-urilor sa-si foloseasca resursele pentru a rezolva diverse probleme de stiinta. Acest lucru este posibil prin interconectarea telefoanelor via Wi-Fi, pentru a realiza un “mini super-computer”.
Pentru a face acest lucru, telefonul trebuie sa dispuna de versiunea Android 4.1 sau mai recenta, dar si de o conexiune Wi-Fi, avand in vedere traficul mare de date generat. In plus, telefonul trebuie sa fie permanent conectat la o sursa de energie.
Cei de la HTC ofera o aplicatie preinstalata pe terminalele produse. Tot HTC sustine ca o retea de acest tip poate scurta intervalul de timp necesar rezolvarii unor probleme de mare anvergura, de la cativa ani la cateva saptamani.
Gurile rele ar putea sustine ca aceste retele sunt folosite in scopuri negative, insa utilizatorii au posibilitatea de a alege proiectele in care vor sa se implice, primind informatii despre statusul acestora, in timp real.
Mouse pentru computerul personal
Celebrul mouse… ce faci cand acesta cedeaza, iar proiectul la care lucrezi nu poate astepta? Ei bine, un telefon vechi poate fi utilizat drept mouse datorita touch-screen-ului. Aplicatii precum Remote Link sau Gmote 2.0 pot transforma intr-un mouse orice device cu Android.
Camera de supraveghere
Acest punct se adreseaza persoanelor care isi fac mereu griji atunci cand pleaca de acasa. Un smartphone nefolosit va poate ajuta sa va bucurati de clipe de liniste. Aplicatia Manything permite monitorizarea locuintei in timp real. Astfel, telefonul detecteaza miscarea, transmitand proprietarului notificari. Tot cu ajutorul acestei aplicatii se pot transmite si mesaje audio pentru a linisti animalele de companie, dar si pentru a speria intrusii.
Telecomanda universala
Telefonul vechi poate functiona pe post de telecomanda pentru aproape orice device care are o aplicatie dedicata. Xbox One, Apple TV sau anumite sisteme audio beneficiaza deja de aplicatii personalizate, deci ce mai asteptati?
Acestea au fost doar 5 dintre modurile in care pot fi folosite telefoanele vechi. Voi ce scop i-ati gasit vechiului smartphone?