Daca ai nevoie doar de un telefon cu taste, probabil ca aspectul, marimea tastelor, memoria interna, sloturile de SIM si slotul pentru card conteaza cel mai mult la aceste tipuri de telefoane.
Daca este vorba despre un smartphone, atunci ar trebui sa tii cont de umatoarele:
Procesorul
Activitatea ta de zi cu zi pe telefon nu tine decat de niste mesaje, si doar o data la cateva ore? Mai mult ca sigur nu o sa ai nevoie de un ultim procesor aparut pe piata, lucru care iti ofera oportunitatea de a te ghida catre un model mai ieftin.
Exista procesoare slabe, medii si avansate, ca si telefoanele, de altfel. In functie de necesitati, te poti ghida catre ceea ce este potrivit pentru tine. Atunci cand esti un adept al jocurilor video, stii sigur ca ai nevoie de un procesor care nu te va lasa la greu in timpul actiunii (ex: Snapdragon 835, Snapdragon 845, nou aparute, care aparent fascineaza publicul).
Pentru a-ti fi mai usor, cauta telefonul pe eurogsm.ro sau pe o alta sursa de informare, afla ce specificatii are, apoi compara-l cu un model preferat!
Camera
Camera este un alt lucru important pentru un smartphone. Fie ca esti pasionat de fotografie, fie esti doar o persoana perfectionista si vrei sa faci poze spectaculoase, cam pe acelasi drum te vei ghida. Multi dintre noi ne uitam dupa cati megapixeli are camera, insa nu este suficient. Acestia ajuta doar la detalii, pe cand lentilele impreuna cu distanta focala si f-stop –ul (care ajuta la patrunderea suficienta a luminii) sunt adevaratele criterii care pot determina calitatea. O sa explicam mai detaliat in urmatoarele articole.
Bateria
Este foarte importanta pentru smartphone-urile performante, in general, trebuie sa aiba undeva la 3000-3500 mAh, ca sa tina o zi intreaga, in regim de utilizare ¾ din zi. In functie de cat de avansat este modelul, o sa aiba nevoie de mai multi mAh. Spre exemplu un Nokia 3310 se descurca foarte bine cu 1200 mAh, pe cand un model Samsung Galaxy J cu aceeasi baterie ar trebui sa fie reincarcat dupa 3 ore de utilizare.
Alte specificatii
Sistemul de operare este un factor important, deoarece actualitatea lui imbunatateste diverse task-uri, evoluand de la o versiune la alta, cu scopul de a face smartphone-ul mai usor de utilizat. De asemenea, in functie de cat de performant e telefonul, sistemul lui de operare este mai nou si se va putea face update cu urmatoarele versiuni care urmeaza sa apara.
De multe ori ai nevoie si de a doua cartela SIM, un card de memorie, intrucat nu toate device-urile indeplinesc aceste criterii. Sunt telefoane care suporta un singur slot de SIM, altele doua, altele au varianta conditionata: fie Dual-SIM, fie un SIM si un card.
Aspectul telefonului conteaza, pentru unii mai mult, pentru altii mai putin. Multi tineri prefera telefoanele super-slim, cu un display mare, senzor de amprenta, citire iris, procesor de ultima generatie, pentru calitatea experientei.
Telefoanele super-slim, din experienta personala, sunt intr-adevar mai la indemana, mai tactile – mai mare dragul sa le porti in mana. Ideea de baza e sa ai foarte mare grija de ele, fiindca sunt mult mai fragile decat cele din cealalta tabara. Dupa parerea mea, un telefon slim cu un display curbat si intins pe toata partea din fata a telefonului este visul oricarui om pasionat de tehnologie.
Display-ul cat mai mare asigura o experienta mai buna din punct de vedere al navigarii. Pentru activitatile de zi cu zi (mesaje,multimedia etc) nu este necesar un telefon gigant, insa daca te numeri printre iubitorii de seriale sau jocuri video, atunci cu siguranta vei avea nevoie de un smartphone de 6 inch, sau mai mult, pentru a putea surprinde fiecare detaliu. Totodata si curbura ecranului influenteaza experienta utilizarii – se formeaza parca o imagine mai limpede, mai completa. Intr-adevar, telefoanele de peste 5,5 inch devin mai greu de utilizat, asa incat si marimea palmei conteaza destul de mult in alegerea telefonului perfect.
Un alt criteriu foarte important, in stransa legatura cu display-ul, este protectia acestuia – Corning Gorilla Glass este intalnita la cele mai multe smartphone-uri. Nu de putin timp, producatorii Corning au observat ca telefoanele au inceput sa devina din ce in ce mai subtiri si suprafetele acestora din ce in ce mai mari. In plus, multe telefoane au design din sticla si pe partea din spate, avand nevoie de o protectie mai avansata. Corning Gorilla Glass 6 este de doua ori mai durabila decat CGG 5 din punct de vedere al drop test-urilor, rezistand la 15 aruncari consecutive de la distanta de un metru.
Consider ca amprenta digitala este ultimul criteriu de care trebuie sa tinem cont, pentru o deblocare mai rapida, desi multa lume prefera deblocarea clasica. Mai noua decat amprenta este si deblocarea faciala, prin simpla scanare a irisului, care atrage mai mult pasionatii de tehnologie.
In vederea achizitiei unui nou telefon, informatiile de mai sus simplifica mult mai mult alegerea modelul potrivit. In plus, am realizat o lista cu telefoane ieftine, medii si premium (de top). Daca optezi spre un model modest, destinat comunicarii prin mesaje si apeluri, atunci probabil vei inclina catre un telefon incadrat in limita de 500 lei – vezi telefoane ieftine.
In conditiile in care folosesti mai mult de atat si stii ca iti vei descarca o multitudine de aplicatii si vei face multe poze, atunci vei avea nevoie de un smartphone nu foarte avansat, dar pe masura, care, in lista noastra de preturi, se incadreaza intre 500 si 1200 lei – vezi telefoane medii.
Esti cumva un impatimit al jocurilor video? Iti place sa fii mereu in pas cu ultimele tehnologii si dispui de un buget mai mare de 1200 lei? Atunci cu siguranta ar trebui sa vezi telefoanele premium. Mult succes!