Au trecut doar cativa ani de cand vorbeam despre viitoarea tehnologie wireless Wi-Fi 6. In acest moment, denumirea de 802.11ax a primit un nume mai prietenos printre consumatori, iar standardele Wi-Fi anterioare au primit si ele, la randul lor, nume mai atractive pentru publicul larg: 802.11ac a devenit Wi-Fi 5, 802.11an s-a transformat in Wi-Fi 4 si asa mai departe.

Acum avem un nume si mai nou pe piata – Wi-Fi 6E. In termeni tehnici, acesta reprezinta versiunea imbunatatita a lui Wi-Fi 6 care include acces la noua frecventa de banda de 6GHz. In timp ce nu introduce noi functionalitati asupra lui Wi-Fi 6, aceasta noua frecventa ar putea fi o schimbare majora cu un puternic impact pentru viitorul retelelor wireless. 

Wi-Fi 6E incepe sa fie introdus deja in planurile pentru produsele Apple. La momentul actual nu se gaseste pe niciun iPhone, insa va aparea in componenta noilor iPad Pro, MacBook Pro si Mac mini de 14 si 16 inchi. In plus, va fi pe viitorul telefon din seria iPhone 15.

iPhone Apple
Sursa foto: 9to5mac.com

Chiar daca pare de necrezut in ciuda avansului tehnologic care se realizeaza an de an, standardul Wi-Fi s-a folosit de aceleasi frecvente de 2.4GHz si 5GHz pentru o perioada mai mare de 20 de ani. Odata cu Wi-Fi 6 s-a facut saltul catre o latime de banda mai mare, eveniment anuntat in 2020 si pus la scurt timp in practica. Astfel, s-a trecut la frecventa de 6GHz, oferindu-se viteze mult mai mari de Internet decat au existat anterior. 

Pentru a beneficia de avantajul lui Wi-Fi 6E vei avea nevoie, totusi, de un router Wi-Fi 6E. Majoritatea routerelor sunt disponibile si produse de companii precum Google, Asus, Linksys sau Netgear. Cu toate aceastea, fiind foarte nou aparute pe piata, pretul lor este unul destul de ridicat, pornind de la 1500 lei si urca vertiginos in functie de performante si specificatii. Totusi, un router Wi-Fi 6E nu te va ajuta cu nimic daca device-ul tau nu are incorporat un chip Wi-Fi 6E pentru retea wireless. 

Standardul Wi-Fi 6E s-a mai zvonit si in trecut pentru modelele din seria iPhone 13 si iPhone 14 si n-a fost materializat, insa acum Apple a inceput sa introduca Wi-Fi 6E pe cele mai recente dispozitive, astfel ca cel mai probabil si seria viitoare iPhone 15 va accepta in sfarsit acest standard.

Ne asteptam ca Apple sa introduce modelele iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro si iPhone 15 Pro Max din viitoarea serie iPhone 15 in septembrie, asa cuma procedat in anii anteriori. Zvonurile sugereaza ca toate cele patru modele vor avea noul Dynamic Island si portul universal de incarcare USB Type-C prezent pe telefoanele Android la ora actuala. Modelele Pro sunt de asteptat sa obtina cel mai recent procesor Apple A17 Bionic, o rama din titan, butoane de volum si “power” mai solide si multe altele.

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook