Cred că unul dintre cele mai practice lucruri pe care ți le oferă un telefon inteligent – dotat cu modul GPS sau GloNaSS – este că îți permite să te orientezi  în locuri nefamiliare sau necunoscute. GPS-ul m-a salvat de nenumărate ori în peripețiile și vacanțele mele. De câțiva ani însă, există o multitudine de aplicații care te ajută să identifici POI – Points of Interest – puncte de interes, fie că e vorba de stații de alimentare, hoteluri sau instituții guvernamentale. Odată ce ai găsit ce căutai, te direcționează în funcție tipul de traseu ales: motorizat sau pe jos. Aplicații de genul acesta au apărut ca ciupercile după ploaie și, în timp ce unele au evoluat, altele au încercat să ofere mai mult. Încet, încet, a apărut o selecție naturală a acestora, multe fiind înlocuite de altele, dezvoltate de giganții software, din ce în ce mai precise și mai actualizate.

Dacă în 2007, Google Maps îți recomanda să traversezi Atlanticul înot pe ruta Stanford-Stockholm și, în 2010, te sfătuia să iei vaporul peste Pacific, azi lucrurile s-au îmbunătățit considerabil. Google Maps este o aplicație extrem de folositoare, mai ales dacă ești conectat la internet permanent. Primești rezultate actualizate despre trafic , locații, stații de transport în comun  și ai access chiar și la o imagine de 360 de grade a străzii, pentru a te orienta mai bine. Puține lucruri îi putem reproșa acestei aplicații. Primul ar fi nevoia permanentă de a înregistra, pentru totdeauna, într-unul dintre serverele NSA (probabil), unde am fost, la ce oră și cu cine . Al doilea, este lipsa posibilității de a utiliza aplicația în mod offline, pentru hărțile care acoperă un teritoriu mai larg. Într-adevăr, există posibilitatea de a selecta și salva o zonă pe hartă, dar care să nu depășească 175 Mb . Cât reprezintă exact asta ca acoperire, nu avem de unde să știm și, oricum, trebuie să micșorezi segmentul de hartă pe care vrei să îl salvezi. Acest lucru este ineficient, ca să nu zic iritant. În plus, dacă ai ghinionul să uiți să deselectezi opțiunea de actualizare automată a hărților salvate, atunci vei avea surpriza să nu poți folosi Google Maps decât după actualizare . Între timp, iată-te în mijlocul unui oraș necunoscut, fără acces la WiFi sau la date mobile, cu o aplicație care refuză să îți ofere informații. Din aceste motive, mulți utilizatori au renunțat pur și simplu să mai folosească aplicația celor de la Google, mai ales când se află în excursie în străinătate.

2 3 4 5 6 7 8

Here Maps are avantajul de a fi disponibilă atât pe platforma celor de la Google, cât și a celor de la Apple și Microsoft (deținătorul licenței, după ce a achiziționat Nokia). Marele avantaj al lui Here Maps este posibilitatea de a descărca hărți detaliate, pe care le poți folosi și în modul offline. Nu ai nevoie de WiFi și nici de date mobile ca să folosești hărțile ulterior. Desigur, dacă ai acces la internet într-o formă sau alta, ai posibilitatea de a efectua căutări online, fără probleme. Hărțile nu se actualizează atât de des precum cele de la Google, ceea ce, din punctul meu de vedere, e un avantaj. În rest, poți găsi cam tot ce cauți, fie că folosești cuvinte de căutare generice (exemplu: „hotel”), fie că folosești denumiri specific (exemplu: „McDonalds” sau „Lukoil”).

În funcție de preferințe și nevoi, fiecăruia i se potrivește mai bine una dintre aceste aplicații. Eu am optat pentru Here Maps și sunt foarte mulțumit.

9 10

Am încercat și Apple Maps, însă, când vine vorba de țări precum România, Apple face greșeli îngrozitoare. În primă instanță, am crezut că nu a găsit locația  în care mă aflam, așa că am insistat, doar ca să primesc același rezultat.

11 12 13

O altă aplicație interesantă este Maps.Me, ce îți permite să descarci hărți pentru uz offline. În esență, oferă același set de servicii de localizare  și ghidare.

Probabil mai există alte câteva zeci de aplicații de localizare generice, gratuite sau cu plată, atât în Magazinul Play, cât și în App Store, destinate să-ți ofere informații imediat, fără prea multe detalii. Pe măsură ce te acomodezi însă, încerci să pătrunzi în atmosfera și cultura locală și, de ce nu, să devii „de-al locului” în cel mai scurt timp. Când începi să oferi informații și direcții localnicilor, știi că ai stat prea mult și că e timpul să o iei din loc.

Ce faci după ce te-ai instalat într-o cameră confortabilă de hotel, ai poftă de mâncare indiană, sau pur și simplu ai chef să te relaxezi într-un bar, privind trecătorii, în timp ce sorbi dintr-un cocktail? Ei bine, poți apela la aceleași aplicații, sau poți opta pentru altele, care oferă rezultate în funcție de criteriile pe care le alegi chiar tu. Dacă crezi că prietenii tăi au gusturi similare cu ale tale, poți încerca să vezi ce recomandări au ei în zona în care te afli, folosind Foursquare sau o altă aplicație care depășește cadrul celor generice prin conținutul personalizat pe care îl oferă.

14 15

Foursquare e una dintre aplicațiile sociale care mă amuză cel mai tare. Nu pentru că programatorii au simțul umorului, ci pentru că, nu de puține ori, prietenii mei se transformă fie în „fine gourmet conaisseurs”, fie în „maître sommeliers”, lansându-se în descrieri dintre cele mai abracadabrante ale atmosferei localului, ale fineții rețetelor și ale buchetului vinului, mai ceva ca un evaluator Michelin. Dacă ai impresia că și prietenii tăi exagerează, poți să te ghidezi după propunerile standard pe care ți le oferă aplicația.  Poți filtra rezultatele în funcție de distanță, relevanță sau recomandări.

16 17 18

O altă aplicație care clasifică rezultatele căutărilor pe baza recomandărilor, este TripAdvisor. E o aplicație corectă, care reușește de cele mai multe ori să-ți ofere informații relevante despre punctele de interes din apropiere. TripAdvisor este, însă, mai mult un ghid de călătorie care te ajută să identifici ce anume poți să vizitezi într-o anumită destinație  și merită folosită alături de alte aplicații de căutare.

Merită menționată și o aplicație dedicată celor care se află într-o permanentă căutare a unui spot WiFi: WiFI Finder, care se laudă cu o bază de date de peste 300.000 de hotspoturi în peste 100 de țări.

19 20 21

În ultima categorie am lăsat aplicațiile personalizate nu pe baza unor criterii sau recomandări personale, ci pe criterii geografice. Sunt aplicații dedicate unei zone specifice și au cel puțin două avantaje. Primul – oferă informații foarte detaliate asupra locațiilor, în special despre obiective culturale și de divertisment – resturante, cluburi, muzee etc. Al doilea mare avantaj este că îți oferă, pe lângă informațiile generice, locația, atmosfera, orarul sau prețurile și evenimentele care au loc într-o anumită perioadă. Fie că este vorba de spectacole de teatru, muzică rock, defilări de modă sau expoziții, practic, poți alege în timp real la ce eveniment participi, în funcție de preferințe.

Dacă ai norocul să petreci mult timp la Paris, poți folosi o aplicație excepțională, disponibilă atât pentru Android, cât și pentru iOS: ParisBouge. Ține pasul de mai bine de cinci ani cu toate evenimentele artistice care au loc în capitala Franței.  Este un fel de GigBeat  dus la extreme, sau o variantă funcțională a aplicației ȘapteSeri. De aceea, mă bucur că am găsit în Magazinul Play o suită de aplicații dezvoltate de cei de la Eventya, pentru toate marile orașe din România. E de ajuns să îți cauți orașul preferat și ai acces instant la informații despre evenimentele curente și viitoare. Felicitări celor care au creat aplicația, atât pentru idee, cât și pentru faptul că îi mențin funcționalitatea și utilitatea. Astfel de aplicații nu sunt ușor de găsit și sunt, în general, disponibile pentru orașe foarte mari, cu o atmosferă culturală vibrant. Cu toate astea, ar merita să aloci puțin timp să cauți o aplicație pentru orașul pe care urmează să-l vizitezi. Experiența pe care o trăiești într-un oraș nou este cel puțin la fel de importantă ca patul în care te odihnești seara.

22 23 24 25 26

În final, trec în revistă aplicațiile care au încercat să ne familiarizeze cu Augmented Reality. Nici una dintre ele nu s-a dovedit de prea mare ajutor și, încet, încet, ele au dispărut din atenția utilizatorilor. Fie că e vorba de Nokia Lens, de Layar sau de Wikitude, niciuna dintre ele nu a reușit să își țină promisiunea de a identifica puncte de interes prin intermediul camerei foto. Păcat, pentru că ideea era foarte bună, ținând cont că foarte multe locații de care ai nevoie la un anumit moment dat nu au firme luminoase ostentative, sau nu se află pe strada principală. Din nefericire, de multe ori te vei afla în situația de a avea nevoie de un avocat, stomatolog sau traducător și ar fi mult mai ușor să identifici nu numai locația, dar și scara în care se află birourile, în cazul unui bloc de apartamente, sau dacă accesul se face dintr-o curte interioară.

 

 

 

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook