Cu mici exceptii, smartphone-urile din ziua de azi au inlocuit aparatele foto in ceea ce inseamna fotografia de moment sau chiar si de vacanta. Unicele aparate foto pe care le mai luam cu noi sunt DSLR sau ultra zoom, restul se pot odihni frumos ca niste bibelouri pe care se aduna praful, undeva in sau pe dulap. Totusi, desi camerele foto de pe smartphone-uri au avansat foarte mult, apar cateva situatii in care utilizatorii le folosesc gresit. Vezi mai jos cele mai comune greseli in utilizarea camerelor foto de pe telefoane mobile.

  1. Fotografii defocalizate

Sunt foarte multe situatii in care subiectul nu se afla in centrul imaginii sau situatii in care camera nu focalizeaza ce am dori noi. Cea mai rapida solutie este de a apasa pe ecran in zona pe care ne dorim sa o scoatem in evidenta, iar aplicatia de pe iPhone sau Android va focaliza imaginea pe acea zona (atentie! in cazul in care avem modul macro activat, camera va avea tendinta de a focaliza cel mai apropiat obiect). Mai exista situatia in care subiectul este in miscare, iar camera nu poate sa focalizeze corect. In acest caz, cea mai buna solutie este de a selecta modul manual/pro din aplicatie, sa crestem valoarea ISO si timpul de expunere sa fie mai mic.

setari ISO camera

 

  1. Degetul accidental din poze

Imaginati-va ca aveti o panorama superba de munte in spate, rugati un trecator sa va faca o poza, iar, cand vedeti rezultatul, surpriza: apare un deget pe margine. Chiar daca majoritatea smartphone-urilor Android au camera pozitionata central, sunt cativa producatori premium (Huawei, Sony sau Apple) care in unele cazuri au amplasat camera foto pe marginea telefonului. Acest lucru este o capcana pentru cei care nu sunt obisnuiti si cu siguranta vor face cateva poze in care va aparea un deget. In acest caz unica solutie, dupa ce ne obisnuim si noi cu device-ul, este sa avertizam si restul persoanelor de acest lucru.

 

  1. Fotografii cu soare puternic din fata

Modul automat al camerelor foto va incerca de fiecare data sa lumineze bine orice poza, dar in momentul in care vreti sa fotografiati cu soare puternic din fata, fie apar inconsistente cromatice, fie o parte mai mult mai sau mai putin importanta din poza se pierde in lumina. Acest fenomen se intampla in momentul in care fundalul este mult mai luminos decat subiectul. Pentru aceste situatii avem cateva solutii putin ciudate, dar eficiente:

  • Prima solutie este folosirea blitz-ului pentru a lumina un subiect care se afla in apropiere (maxim 2 metri). In termeni tehnici, folosim blitz-ul pe post de lumina de umplere, iar subiectul va fi suficient de luminat incat sa apara in poze.
  • Cea de-a doua solutie ar fi sa activam modul HDR (High Dynamic Range) daca camera foto a smartphone-ului suporta acest mod de fotografiere. Folosind HDR vom scoate in evidenta detalii atat in zonele luminoase, cat si cele intunecoase din imagine.

poza cu soare in fata camera fotopoza cu soare in fata camera foto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Fotografierea suprafetelor lucioase, cu blitz

Foarte multe camere foto de pe smartphone-uri au tendinta ca atunci cand fotografiem o poza sa activeze blitz-ul, iar rezultatul este o pata mare de lumina in mijloc si culori foarte sterse. Din aceasta cauza, va recomandam ca atunci cand doriti sa fotografiati orice suprafata lucioasa, sa dezactivati blitz-ul. Aceasta situatie este comuna atunci cand vreti sa aveti varianta digitala a unei fotografii fizice. In acest caz, va recomandam aplicatia PhotoScan, special creata de catre cei de la Google pentru asa ceva. Download

fotografii blitz

fotografii blitz

 

 

 

 

 

 

 

Cel mai probabil, ati dat si de alte situatii inedite in care pozele facute cu telefonul mobil nu au iesit chiar asa cum v-ati dorit. Va asteptam eventualele sugestii pentru a completa acest mic ghid de how to, tocmai pentru va imbunatati abilitatile de fotografi.

 

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook