Odata cu cresterea breselor cybernetice, parolele cat mai complexe sunt esentiale in zilele noastre. Unul dintre elementele cheie a unei parole “puternice” este originalitatea ei. Aceasta nu este atat de usor de atins precum considera unii utilizatori.
Cybernews a analizat mai mult de 15 miliarde de parole, a colectat date din brese publice, le-a anomatizat pentru a putea face un studiu despre cele mai frecvente parole.
Desi specialistii recomanda folosirea unei parole unice, “puternice” si totodata folosirea unei metode de autentificare multi-factor, cei mai multi utilizatori continua sa foloseasca parole foarte slabe, unele pe care pana si un hacker la inceput de drum le poate sparge fara sa depuna prea mult efort.
Top 10 cele mai frecvent folosite parole sunt:
1. 123456
2. 123456789
3. qwerty
4. password
5. 12345
6. qwerty123
7. 1q2w3e
8. 12345678
9. 111111
10. 1234567890
Parolele de mai sus sunt cele mai frecvent folosite in lume. Ce au ele in comun este predictibilitatea lor.
Cybernews a analizat mult mai multe parole si le-a grupat in diferite categorii.
1. Cei mai frecventi ani folositi in parole
Cei mai multi dintre noi suntem obisnuiti sa folosim un an la sfarsitul parolei, pentru o mai buna securitate. Acestea de obicei sunt marcate ca:
• anul nasterii;
• anul in care a fost creat contul securizat;
• anul care marcheaza ceva special.
Din analiza reiese ca cel mai popular an folosit in parole este 2010, cu o frecventa de aproape 10 milioane. Cel de-al doilea an este 1987, pe care il intalnim in peste 8 milioane de parole.


2. Cele mai frecvent nume folosite pentru parole
La aceasta categorie numele castigator este Eva, avand peste 7 milioane de utilizari, fiind secundat de Alex, iar pe locul 3 o avem pe Anna. Mai multe informatii le puteti vedea in imaginea de mai jos.


3. Cele mai frecvente nume de orase din parole
Aici putem observa un echilibru si o varietate mai mare in folosirea numelor de orase. Specialistii spun ca folosirea orasului in parole, de obicei se datoreaza mandriei si iubirii fata de acel oras.
Numarul 1 mondial este Abu Dabi, iar pe locul doi intalnim Roma. De asemenea, in top gasim 2 orase din SUA si 3 din Regatul Unit. In imaginea de mai jos, puteti vedea si alte orase folosite de catre utilizatori.


4. Cele mai populare luni, zile si anotimpuri folosite in parole
In ceea ce priveste aceasta categorie, observam ca pe primul loc se afla anotimpul vara, cu peste 1 milion de utilizatori. Al doilea loc este ocupat de anotimpul iarna, fiind secundat de anotimpul toamna.
Haideti sa vedem si care sunt cele mai folosite luni in parole. Chiar daca anotimpul preferat este vara, observam ca primul loc este ocupat de luna mai, avand dublu utilizari comparativ cu lunile iunie si august. La partea de zile, vineri este ziua cea mai folosita de catre utilizatori, cu peste 150 000 de utilizari, iar pe locul doi se afla ziua de luni, fiind de inteles pentru ca toate incep cu aceasta zi.


Este extrem de greu sa ne pronuntam daca folosirea acestor cuvinte, elemente in parole este un lucru bun sau nu.
In plus, s-a analizat lungimea parolelor si cele mai multe sunt compuse din 8 sau mai putine caractere, fiind mai usor de hackuit. Mai mult de 65% din parole sunt compuse din 6, 7 sau 8 caractere, 20% din 9 sau 10 caractere, iar doar restul de 15% sunt parole mai lungi de 10 caractere.
Tinand cont de acest lucru si de faptul ca parolele utilizatorilor nu sunt foarte complexe, ci sunt compuse din combinatii usor de ghicit, putem deduce ca parolele nu au standarde inalte si majoritatea oamenilor pot fi expusi unui atac cybernetic.
Daca si tu te afli printre utilizatorii care folosesc un element din cele de mai sus, te sfatuim sa iti schimbi parola pentru o mai mare securitate.
Mai multe informatii despre parole, poti citi si pe Cybernews.