Imagineaza-ti ca esti pe o stanca si privesti in orizont un spectaculos apus de soare si vrei sa surprinzi cu telefonul toate aceste detalii pentru cartea pe care o scrii sau pentru prietenii tai carora vrei sa le impartasesti aceasta imagine care pare a fi din basm. Te straduiesti sa surprinzi acele culori vii si ceea ce vezi in realitate chiar poate fi reprodus intr-o mare parte pe ecranul smartphone-ului tau. Tehnologia e evoluat mult in ultimii 25 de ani, iar camerele de pe telefoane au ajuns sa surprinda imagini de calitate in conditii de lumina slaba, in unele cazuri chiar si sub apa.
Este mult mai comod sa iei cu tine telefonul decat un aparat foto cu multe obiective. Nu putem spune ca o camera de pe un telefon poate reproduce atat de multe detalii ca un aparat foto, dar ajunge sa surprinda foarte bine peisajele. Haideti sa aruncam o privire la momentele importante din istoria camerei telefonului si sa vedem cum au ajuns sa impacteze camerele foto de pe smartphone-urile din prezent.
In anul 1997 Philippe Kahn a inventat primul telefon cu camera, surprinzand imagini de la nasterea fiicei sale si trimitandu-le la peste 2000 de persoane.
In acelasi an a aparut si SCH-V200, primul telefon mobil cu camera incorporata de la Samsung. Aceasta era capabil sa faca doar 20 de poze la o rezolutie de 0.32 megapixeli si se puteau accesa doar de pe calculator.
In 2002 compania america Sanyo a lansat primele telefoane flip cu camera denumite Sanyo SCP-5300. Aceste modele aveau un design atractiv si puteau face poze la 640×480 pixeli, cu blit, zoom digital si cu diferite filtre.
Pana in anul 2006 jumatate din telefoanele mobile produse aveau camera foto incorporata, Nokia fiind renumit pentru productia de telefoane cu camera foarte buna, cu rezolutii mai mari si o gama de functii suplimentare.
In anul 2009 a fost lansat Samsung Memoir, un telefon care arata mai mult ca o camera foto cu functionalitati Android. Acesta a adus pe piata prima camera de 8MP la un pret accesibil, oferind chiar si posibilitatea de incarcare a pozelor pe Flickr si Photobucket.
Compania Apple intra mai tarziu pe piata cu primul sau model iPhone 4. Camera era tot de 8MP, dar cu o deschidere mai mare f/24 pentru mai multa lumina si un filtru infrarosu care permitea o reproducere mai buna a culorilor.
Toate acestea au adus si o dezvoltare a socialului si a divertismentului, cu posibilitati nelimitate. S-au dezvoltat aplicatii care folosesc in special camera, precum: Snapchat, Instagram, Skype, Zoom s.a.
In prezent, camera foto este cea mai apreciata functie a smartphone-urilor. Avem posibilitatea sa surprindem cele mai mici detalii, sa editam asa cum ne dorim fotografiile si sa le sharuim pe retelele de socializare. Marile companii concureaza sa aduca pe piata telefoane cu camere foarte bune, triple, cvadruple, cu rezolutie mare, senzori exceptionali de stabilizare a imaginii, obiective cu deschidere larga si multe alte functii care sa ajute la claritate si luminozitate in conditii de lumina scazuta. Si sa nu uitam de inteligenta artificiala care joaca un rol important in modul cum se fac pozele.
Sursa foto: GSMArena