In aceste zile stim cat este de important sa avem o conexiune buna la internet, fie ca folosim smartphone, tableta sau pc-ul pentru taskurile zilnice sau pentru a viziona serialele preferate.
Astfel, iti prezentam mai multe metode prin care sa iti imbunatatesti conexiunea la internet in casa, fie ca este vorba de conexiune pe cablu sau prin wireless.
-
Creste viteza de conexiune de la IPS
Primul lucru pe care il poti face si care nu tine in mare masura de tine, ci de viteza oferita de IPS (Internet Service Provider) este sa-ti faci un upgrade la abonament. Romania fiind o tara cu preturi foarte mici pentru conexiune Gigabit de internet, ne putem bucura de acest privilegiu pentru doar 2-3 euro in plus. Asta se poate face printr-o simpla solicitare direct in contul de utilizator al serviciului si in general nu dureaza mai mult de 24 de ore pentru activare.
In imaginea de mai jos, vezi ce viteze poti avea cu o conexiune Gigabit.
-
Imbunatatirea vitezei pentru dispozitivele conectate la internet
Ca sa te poti folosi la maxim de latimea de banda a conexiunii la internet, evident ca ai nevoie si de dispozitive capabile sa o foloseasca.
Daca folosesti internet direct prin cablul de la ISP la un PC, trebuie sa te asiguri ca placa de retea a calculatorului suporta viteze de conectare de 1Gbps. Conectezi cablul la placa de retea si verifici sa iti apara conexiunea ca si in imaginea de mai jos.
Si daca tot vorbim de routere WiFi, merita sa faci un mic sacrificiu de ~200 de lei pentru un router nou care are toate porturile Gigabit si suporta WiFi 802.11ac cu viteze de pana la 1300 Mbps pe frecventa de 5GHz. OK, sper ca nu te-am pierdut cu prea multe detalii tehnice. Pe scurt, sunt cateva standarde de conexiune Wireless 802.11b; 802.11g cu viteze de pana la 54Mbps, 802.11n cu viteza de conexiune de pana la 300Mbps; 802.11ac cu viteze de pana la 1733Mbps si 802.11ax care in teorie ar putea suporta viteze de pana la 10Gbps. Sa fi foarte atent la ce scrie pe cutie si sa verifici in specificatiile produsului ce viteza suporta pe fiecare standard. De cand cu standardul .ac toti producatorii aduna viteza maxima oferita pe 2.5GHz + cea de 5GHz si rezulta un router care spun ei ca are viteze de 1200Mbps, dar in cel mai bun caz pastreaza o conexiune stabila la 866Mbps. Atentie mare! Viteze reala de transfer pe wireless este sub cea de pe cablu, vezi mai jos comparativ intre 802.11n la 300Mbps si 802.11ac la 866Mbps.
-
Configurarea ideala a router-ului
Bun, hai sa revenim la cum poti sa-ti imbunatatesti viteza de acasa cu un router nou cu care poti beneficia de latimea de banda de la ISP-ul tau. Cand il instalezi, trebuie sa activezi atat frecventa de 2.4GHz, cat si cea de 5GHz pentru ca nu toate dispozitivele suporta 5GHz. Pe banda de 2.4GHz ai acoperire mai buna in fiecare colt al casei, chiar daca viteza este mai mica, iar pe banda de 5GHz neaparat trebuie sa fie activat si modul 802.11ac pentru viteze maxime de conectare.
Momentan, toate explicatiile de mai sus se refera la viteza maxima de transfer care te ajuta sa descarci mai rapid tot ce ai nevoie de pe internet.
In cele ce urmeaza, ai un truc care o sa iti imbunatateasca viteza de internet, nu la viteza de descarcare, ci la viteza de raspuns a site-urilor. Astfel, iti recomand cu drag sa faci modificarea la nivel de router si nu pe dispozitiv in parte. Daca setarea este facuta in configurarea router-ului, aceasta va fi aplicata tuturor dispozitivelor care sunt conectate la router.
Este vorba de modificarea DNS-urilor standard care se aloca automat de ISP cu cele mai rapide DNS-uri de pe net. Iata o lista cu DNS-uri publice care se pot folosi in mod gratuit.
Sper ca aceste sfaturi sa te ajute sa ai o viteza mai buna de internet, mai ales in contextual actual in care majoritatea stam in casa, sa ne aparam pe noi si pe cei dragi.