Viitorul filmarilor il reprezinta noile camere video cu tehnologie inovatoare, care pot captura simultan imagini de jur imprejur si prin care se poate naviga ulterior ajutati de software-ul specializat. Nu vei mai pierde niciun moment special, iar ochelarii VR vor avea cu totul alt rol in viata ta de zi cu zi.

In continuare, vom prezenta cinci dintre cele mai cunoscute camere cu unghiul de filmare de 360 grade.

  1. Nokia OZO

nokia ozo

Nokia doreste sa se repozitioneze pe piata de tehnologie mobila prin camera OZO, care ar putea fi un inlocuitor al setup-ului cu multiple camere video necesare profesionistilor pentru a filma in unghiuri foarte largi. Cele 8 camere cu capacitate 2K x 2K au fiecare unghi de captura de 195 grade. Pe langa faptul ca filmarea se face la cea mai buna calitate, experienta auditiva completeaza si imbunatateste experienta prin microfoanele care capteaza sunetul surround 360 x 360.

Daca va intrebati unde se vor salva aceste fisiere enorme, Nokia a gasit o solutie ingenioasa pentru a nu complica munca profesionistilor cu memorii externe care pot fi incompatibile cu viteza de scriere a dispozitivului. “Cartusele” acumulatorilor integreaza si o memorie suficienta pentru a filma un singur fisier cu o durata de pana la 45 minute la o calitate de 30 fps.

Toate aceste beneficii sunt integrate intr-un corp compact cu masa de aproximativ 4 kg, o cifra impresionant de mica avand in vedere destinatia profesionala a dispozitivului. Suma pentru care se poate achizitiona aceasta camera speciala ajunge la 60.000 USD prin comanda speciala.

  1. Bublcam

bublcam

In aria consumer, Bublcam se promoveaza drept prima camera sferica din lume cu filmare la un unghi de 360 grade. Si in acest caz tehnologia promite sa aduca o experienta imbunatatita pentru dispozitivele VR. Cu o dispunere de 4 camere, sistemul este capabil sa capteze imagini si filmari care se pot distribui prin conexiune la internet sau prin transfer direct de fisiere. Printre alte caracteristici ale camerelor, se mai numara si fotografiere HDR si time lapse, ceea ce poate fi foarte interesant in combinatie cu aceasta tehnologie 360. Fiecare senzor are rezolutia de 5 MP pentru filmare cu focalizare 4X, iar camera foto are rezolutia de 14 MP. Stocarea fisierelor se face prin intermediul unui slot pentru card microSD de pana la 32 GB. Este evident ca aceasta camera consumer doreste sa sparga gheata, oferind practic un mod de viata, un trend, prin dimensiunea de 8 cm in diametru si masa de doar 280g. Mai mult de atat, ansamblul are un pret de pornire de numai 799 dolari americani.

  1. Kolor Abyss

spider

Sistemul de filmare produs de catre compania americana Freedom 360 pare sa fie mai mult o nava extraterestra decat un setup de camere. Ce presupune utilizarea lui Kolor Abyss? Sistemul permite sa integram 4 pana la 6 camere video proprii GoPro Hero4/Hero3+/Hero3. Capacitatea speciala a dispozitivului este aceea de a submerge la o adancime de pana la 150 metri. Este destinata in special biologilor marini sau studiourilor care produc filmari subacvatice.

Carcasa este fabricata din aliaj de aluminiu anodizat si 6 protectii pentru lentile din sticla minerala, pentru o claritate de neegalat. Pentru a ne face o idee despre dimensiunile device-ului, acesta ajunge la 25x25x25 cm si 3,7 kg, fara a socoti camerele instalate. Dispozitivul are 7 picioruse integrate pentru a putea fi plasat pe fundul apei, de unde poate urmari activitatea marina.

Pachetul de vanzare include incarcator USB, 2 baterii pentru alimentarea camerelor, 7 cupole din sticla minerala si 1 cupola de schimb. Nu in ultimul rand, acest ansamblu este livrat intr-o geanta rezistenta la umiditate, praf si socuri, pentru a transporta in siguranta camerele chiar si pana la capatul lumii. Pretul pentru dispozitiv (mentionam inca o data ca nu sunt incluse camerele) este de 5.449 USD si poate fi comandat direct de pe site-ul producatorului Freedom360.

  1. V.360

V360

Simpla precum si denumirea, camera video rotativa produsa de catre compania VSNmobil este dedicata celor care doresc versatilitate si flexibilitate. In primul rand, aceasta versatilitate este disponibila la pretul special de numai 449 dolari. Dar haideti sa vedem ce poate face pentru aceasta suma modica.

Camera este compusa dintr-un corp de aluminiu, plastic, sticla si integreaza o singura camera care se roteste in jurul axului vertical. Controlul acesteia se face prin intermediul aplicatiei dedicate pentru sistemele Android si iOS, conectarea facandu-se prin conexiuni bluetooth 4.0 sau Wi-Fi cu pana la 5 utilizatori conectati simultan. Salvarea fisierelor se face pe card microSD (neinclus in pachet) cu capacitatea de pana la 128 GB, clasa 10. Calitatea filmarilor este 4K si 30 fps cu un senzor de 1/2.3 la 16 MP, iar fotografiile au rezolutia maxima de 8 MP. Pentru fiecare ora de filmare la calitate maxima se vor consuma aproximativ 10 GB din spatiul de stocare al cardului de memorie.

Unghiul de vizualizare de 360 grade orizontal se completeaza cu un unghi de 60 grade vertical. Rezistenta la intemperii are clasificarea IP67, care reprezinta submersia de pana la 1 metru pentru un timp maxim de 30 minute. Procesorul care sustine sistemul este Qualcomm® Snapdragon™ 800 2,3 GHz Quad-core, iar sistemul de operare propriu integrat este Android 4.4. Printre  alte caracteristici se mai numara si GPS, barometru, altimetru si accelerometru, acumulator generos de 2610 mAh Li-Ion care sustine camera in functiune aproximativ 2 ore. Dimensiunile sunt 56mm x 101.8mm si o masa de doar 230g, facand din aceasta camera un companion perfect in fiecare activitate outdoor.

  1. Giroptic

grioptic

Poate cea mai accesibila camera dintre toate cele 5, Giroptic se remarca prin dimensiunea extrem de redusa de 6,9 cm x 6,9 cm, 180 g si versatilitatea de a comunica si de a putea genera fisiere care se pot reda pe orice dispozitiv mobil. Seamana cu o broasca, dar are 3 “ochi” cu care surprinde panorame spectaculoase, salvandu-le in format video sau foto. Cele 3 lentile au un unghi de vizualizare de nu mai putin de 185 grade fiecare, contin cate 6 elemente asferice pentru claritate excelenta si au diafragrama fixa f/2.8, obtinand si un unghi vertical de 300 grade pe langa cel orizontal de 360 grade. Filmarea la calitate 2K la 30 fps in format mp4 este completata de extraordinara rezolutie 4K pentru fisierele foto JPEG.

Pe langa cei 3 “ochi” sunt dispuse si 3 “urechi” pentru a beneficia si de sunet 3D integrat in filmare. Stabilizarea imaginii este ajutata de giroscop si accelerometru. Conectivitatea camerei poate fi realizata atat prin fir, via microUSB, cat si prin wireless, de unde se poate controla prin intermediul unui telefon mobil.

Protectia carcasei din aliaj de magneziu este fabricata din cauciuc moale pentru a atenua orice soc, iar protectia la umiditate este IPX 8, cel mai inalt standard pentru submersie.

Pachetul de accesorii include o baterie interschimbabila cu capacitatea de 1180 mAh si trepiedul reglabil. Pentru toate acestea, cumparatorii vor plati 499 USD, iar precomenzile se pot lansa direct pe site-ul producatorului.

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook