Parolele usor de aflat sau utilizarea necorespunzatoare a terminalelor mobile, pot compromite securitatea informatiilor stocate pe dispozitiv. Practic, hacker-ii sunt invitati in spatiul personal.
Asadar, trebuie sa fiti atenti la 5 aspecte, atunci cand utilizati conturile personale sau ale companiei:

1. Utilizarea aceleiasi parole pentru toate conturile. Acest obicei are un efect in serie in cazul in care unul dintre conturi este spart. De asemenea, parolele usor de ghicit trebuie evitate, deoarece se pot afla cu usurinta. Este recomandat sa folosim un password manager care retine si utilizeaza o parola generata aleatoriu, cu caractere mari, caractere mici si cifre, pentru siguranta sporita.

2. Deschiderea de fisiere anexate sau link-uri fara a sti despre ce este vorba. Verificarea sursei unui link din corpul mailului se poate face ducand mouse-ul deasupra link-ului si citind in status bar informatia sau destinatia exacta a link-ului. Daca adresa pare necunoscuta sau suspicioasa, trebuie sa va feriti sa accesati acest continut. De asemenea, reclamele din seria “Ati castigat suma X – dati click pentru a va lua premiul”, sunt in totalitate mincinoase, iar pe deasupra pot duce la compromiterea totala a sistemului de operare si a dispozitivului utilizat.
Fisierele din corpul mailului trebuie examinate atent cu ajutorul unui antivirus si nu trebuiesc descarcate daca sursa mailului este de origine necunoscuta.
Nu in ultimul rand, nu instalati vreo aplicatie necunoscuta care promite satisfactie de natura materiala sau cu continut sexual.

3. Falsa optimizare a sistemului. Multi utilizatori considera ca un sistem eficient este un sistem cu mai putine aplicatii si update-uri.
Total gresit! Un sistem actualizat la zi, inclusiv actualizarea aplicatiilor din cadrul acestuia, inseamna un dispozitiv mai putin vulnerabil unui atac. Patch-urile aplicatiilor sunt menite sa acopere bresele de securitate si sa optimizeze rularea sistemului.

4. Utilizarea retelelor publice. In acest caz este bine sa stim ca o retea publica si deschisa mai multor utilizatori este mai vulnerabila la atacuri, chiar daca aceasta este detinuta de o institutie sau de o firma de prestigiu. Cel mai sigur este sa solicitati facilitarea unei retele virtuale private (VPN), in care informatiile se transmit in mod securizat si fluid. In cazul in care acest lucru nu este disponibil, incercati sa limitati activitatea in cadrul acelei retele.

5. Securitatea este problema administratorilor de sistem. Acest concept este gresit pentru ca un administrator de sistem poate doar optimiza, dar nu poate si opri utilizatorul sa acceseze un site compromis sau o aplicatie cu risc. Totul tine de noi, sa fim atenti si informati cu privire la tot ceea ce se intampla in jurul nostru. Bineinteles ca majoritatea pierderilor de informatie sunt cauzate de atacurile cibernetice, insa si utilizatorii au partea lor de vina. Mai exact, cand vine vorba de instalarea unei aplicatii necunoscute, accesarea unui site nesigur, pierderea accidentala a dispozitivului de lucru sau conectarea la o retea publica nesecurizata, multi utilizatori nu cunosc riscurile si isi pot compromite device-urile.

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook