Tehnologia ne schimba viata de la o zi la alta, iar unele concepte pot starni in randul oamenilor mirare, uimire sau, in cel mai rau caz, o mare dezamagire. In continuare, vom vorbi despre cinci dintre cele mai tari concepte de noi tehnologii care au avut un avant bun dar care au ajuns prafuite pe rafturile inventatorilor.
Google Glass.
Acesti ochelari ai viitorului ne teleportau practic in urmatorul secol al tehnologiei, in care totul putea fi vazut si privit prin micul ecran din fata ochiului drept. Problema cea mai mare a intervenit in primul rand la costurile ridicate de productie, care lanseaza produsul la 1.500 USD.
Durata de viata a acumulatorului era extrem de redusa din pricina dimensiunilor. Cei 5 MP ai camerei au o claritate slaba si au nevoie de foarte multa lumina pentru a suprinde imagini frumoase. Nici macar partea de software nu a ajutat foarte mult, iar numarul limitat de aplicatii a pus contribuit la declinul acestui proiect, fiind produse doar cateva sute de bucati.
Codurile QR.
In cazul in care va suna cunoscuta aceasta denumire, QR vine de la Quick Response – un cod complex care apare in foarte multe locuri si pe numeroase produse. Din pacate, tehnologia nu se bucura de un succes mare din pricina tehnologiei complexe de citire, necesara pentru a procesa informatia din cod. Acest cod poate contine o denumire, un cod numeric, un link catre un site web etc. Initial, acest cod a fost folosit pentru a urmari piesele in fabricarea autoturismelor, iar implementarea in exteriorul acestei industrii nu a adus beneficii majore pentru utilizator, mai ales ca trebuie instalata o aplicatie separata pe fiecare telefon in parte.
Microsoft Kin.
Cu o denumire la fel de ciudata ca si chupacabra, Microsoft a “inventat” un fel de telefon cu tastatura. Inventia vine cu mult timp dupa marile companii precum Blackberry sau HTC si SONY, care aveau deja telefoane complexe si pline de functii. Problema acestui Kin este ca gigantul din Silicon Valley a promis un iPhone killer. Contrar acestui fapt, s-a auto-sabotat prin lipsa tehnologiilor din acel moment: fara aplicatii dedicate, fara GPS, fara macar un calendar sau mesagerie. Nu exista un exemplu mai bun de dezamagire – un telefon cu tastatura completa care nu poate expedia un mesaj catre alt utilizator.
Microsoft Zune.
Inca un produs al rivalitatii dintre Microsoft si Apple, Zune reprezenta omologul lui iPod. Istoria se repeta ca si in cazul lui Kin, Zune fiind lansat cu 5 ani mai tarziu decat device-ul Apple. Din pacate, succesul enorm al lui iPod a eclipsat in totalitate lansarea de la Microsoft, iar in 2011, compania a luat decizia de „a scoate din priza” acest proiect.
Ping.
Daca pong este urmatorul cuvant care credeti ca ar fi urmat, va inselati. Ping este o aplicatie dezvoltata de catre Apple, integrata in iTunes pentru a crea o retea privata de socializare intre internauti. Din pacate, asa-zisa retea s-a transformat intr-un server de spam, cu multe conturi false care imprastiau link-uri nepotrivite. Decizia din 2012 de a face o modificare substantiala asupra iTunes aduce in fata cele doua mari retele sociale de interes mondial: Twitter si Facebook.