Telefonul mobil a încetat de mult să mai fie doar un telefon. De fapt, studiile arată că ceea ce consideram a fi cea mai utilizată funcție – apelurile de voce – se clasează doar pe locul șase, în ultimele studii de piață. Cu foarte puține excepții, folosim telefonul mobil pentru a citi mesaje, pentru accesarea rețelelor sociale sau navigarea pe internet. Culmea, 40% dintre cei chestionați, au răspuns că se pot lipsi de funcția de apel a telefonului, fără probleme. Poate de aceea, tabletele sunt încă foarte căutate. La fel de căutate sunt și aplicațiile cele mai des folosite, una dintre acestea fiind carnetul de notițe electronic – un fel de reminder al tuturor ideilor (fie că sunt sub formă de text sau voce), al informațiilor, sau al listelor pe care vrei să le salvezi pentru posteritate, sau doar pentru câteva minute. Ai la dispoziție o multitudine de oferte de acest fel, unele gratuite, altele plătite. Unele sunt extrem de simple, altele extrem de complexe, disponibile pe principalele platforme de operare, pentru calculator sau pentru dispozitivele mobile.

În categoria celor complexe, ca să nu le spunem complicate, principalii competitori sunt Evernote și OneNote, două aplicații care au evoluat extreme de mult de-a lungul timpului. Pentru că cele două au evoluat în paralel, au preluat elemente una de la alta, și, prin funcțiile pe care le oferă, se aseamănă destul de mult. Am încercat să punctăm diferențele dintre ele, pentru a te ajuta să alegi cea mai potrivită aplicație pentru nevoile tale. Așadar, am descărcat și instalat aplicațiile pe toate terminalele disponibile: telefoane, tablete, calculatoare.

În afară de faptul că amândouă conțin cuvântul note în denumire, Evernote și OneNote mai au în comun anumite elemente, trecute în tabelul de mai jos. Acolo unde una dintre funcții lipsește, este marcată cu un „x”.

  • au disponibile aplicații dedicate pe următoarele platforme: iOS, Android, Windows 10 for phones, Windows 7/10, MacOS. Acestea sunt integrate pe platformele web Firefox, Chrome și derivatele webkit Opera și Yandex. Evernote oferă o aplicație dedicată și pentru BlackBerry OS10.

 

Platforme disponibile Evernote OneNote
Android
iOS
Windows 8/10 for Phone
BlackBerry
Windows 8/10 PC
MacOS
Chrome (și derivatele webkit Opera, Yandex etc.)
Firefox

 

  • accesul este gratuit atât pentru Evernote (cu posibilitatea de a avea acces la funcţii mai avansate contra cost), cât și pentru OneNote. Ambele impun crearea unui cont cu email și parolă.

 

Acces Evernote OneNote
Gratuit
Opțiune de upgrade
Spațiu stocare/trafic versiunea Basic 60Mb/lună nelimitat/15Gb
Extra opțiuni Plus/1Gb – 50RON/lună

Premium 10Gb –

99ron/lună

Office 365

1Tb

29.99RON/lună –

42.99RON/lună

 

 

  • ambele oferă posibilitatea de a lua notițe sub formă de text, imagini, note vocale, text scris de mână, desene și figuri geometrice predefinite, memento-uri.

 

Funcționalitate introducere informație Evernote OneNote
Text tipărit
Imagini / fotografii
Inserare videoclipuri
Text scris de mână / creion inteligent
Desene și figuri geometrice
Note vocale
Anexare documente
Memento-uri ✓ limitată ✓ necesită Outlook
Liste
Formatare text – HTML
Inserare formule de calcul
Integrare aplicații terțe

cu add-ons

din Microsoft Office

 

 

  • ambele oferă posibilitatea de a crea dosare ierarhice și de a aplica etichete multiple pentru notele salvate.

 

Funcționalitate operare Evernote OneNote
Widget – Android, iOS, Windows phone
Activare vocală
Sincronizare selectivă
Etichete multiple
Dosare ierarhice
Salvare note sub formă de PDF
Mod „prezentare” – varianta Premium
Acces în mod offline – mod Basic
Căutare în mod offline – mod Basic
Partajare notițe
Colaborare pe conținut – varianta Basic
Reformatare text în ”pinch and zoom”

 

După cum vedem, atât Evernote, cât și OneNote, prezintă o suită de aplicații solide, care, în variant Basic, pot satisface 90% din exigențele unui utilizator normal. Dacă te afli printre ceilalți 10%, ești probabil un utilizator care își va dori să plătească suplimentar pentru a avea acces la gama completă de servicii. Ai noroc, pentru că ambele aplicații oferă setul de servicii suplimentare pe bază de abonament și oferă chiar și o lună gratuită pentru testare, în cazul unora dintre funcții, de cele mai multe ori suficient pentru a-ți face o idee despre plus-valoarea pe care o aduc ție sau afacerii tale.

Până acum, toate bune și frumoase. Pe hârtie, totul arată foarte bine, dar vei avea parte și de unele surprise, atunci când te vei începe să le folosești. Iată la ce concluzii am ajuns noi, în urma testelor pe care le-am făcut. Dacă în cazul Evernote, funcționalitatea aplicațiilor pe diferite platforme este aproape similar, în cazul OneNote, lucrurile nu stau la fel.

OneNote oferă funcții în plus sau în minus, în funcție de platforma de utilizare, de cele mai multe ori Windows 10 fiind privilegiată. Într-un fel, este normal să fie așa, până la urmă, este un produs Microsoft și compania are tot dreptul să-și promoveze produsele proprii. Totuși, să nu uităm că marea majoritate a terminalelor mobile sunt  iOS și Android, cu o infirmă cotă de piață pentru Windows 8/10 Phone. Utilizatorii de Mac, dintre care majoritatea dețin și un iPhone și un iPad, vor simți o urmă de frustrare de fiecare dată când vor încerca să acceseze funcţii mai puțin uzuale. OneNote excelează pe platforma mobilă Microsoft Surface, însă prețul prohibitiv al acestei serii, implică doar o bază foarte mică de utilizatori care folosesc la adevăratul potențial funcțiile OneNote. Probabil Microsoft va echilibra balanța, oferind treptat aceeași experiență de utilizare pentru toate platformele. Nu e nevoie decât de răbdare și de update-uri. Iar OneNote are mare nevoie de update-uri.

Indiferent de platforma pe care o utilizezi, OneNote are probleme de sincronizare, atât din punct de vedere al timpului pe care îl alocă, cât și al conținutului. Se întâmplă foarte des să vezi cerculețe care se învârt, și se învârt, și nu se întâmplă nimic. Nu ai acces la notițe și nici nu poți introduce o notiță nouă. Este frustrant și, cel mai adesea, trebuie să închizi și să redeschizi aplicația, iar în cazuri mai grave chiar să închizi și să redeschizi telefonul (aici ne referim la telefoanele cu Windows 10). Ținând cont că testele le-am făcut pe un telefon Lumia 950, lansat de câteva zile în mod oficial, pe Samsung Galaxy S6 Edge +, și pe iPad Air, rezultatele nu sunt deloc încurajante.

Evernote funcționează mult mai bine, din acest punct de vedere. Dacă n-ar apărea acele căsuțe care acoperă jumătate din ecran cu diferite reclame, la opțiunile contra-cost, ar fi perfect. Nu sunt neapărat deranjante, dar nici plăcute. După ce ai văzut a zecea oară că poți să accesezi notițele în modul offline, cu opțiunea Plus, cred că ai reținut destul de bine acest lucru. Poate și Evernote ar trebui să rețină că, pentru moment, ești mulțumit cu versiunea Basic, sau ai acces la internet pe mobil nelimitat. Faptul că nu am acces la notițe și la căutare în versiunea Basic, este suficient cât să mă determine să caut alternative. Ceea ce m-a îndepărtat complet de Evernote, este faptul că nu reformatează textul în „pinch and zoom”, o funcție indispensabilă pentru mine.

Nici OneNote nu știe să reformateze textul, iar fără ochelari, îmi este greu să folosesc aplicația. În plus, pentru un utilizator normal, care folosește cele mai simple funcţii, așa cum sunt eu atunci când nu fac teste de acest fel, e foarte complicat. Structura ierarhică e stufoasă. Am de ales între notebook-uri, dosare în notebook-uri și file în dosare. Pentru mine e prea mult „du-te vino” printre dosare, file și, dacă nu ai răbdare să-ți etichetezi notițele de la început, ai mult de căutat până găsești ce cauți. Marele avantaj este că poți să folosești în voie și fără restricții cei 15 Gb gratuiți de pe OneDrive. Aceștia sunt mai mult decât suficienți, sa-i poți prezenta, în imagini, prietenei tale, întreaga colecție de haine și pantofi pentru următorul sezon, sau să faci o colecție cu mobilierul pentru casa proaspăt renovată. Evernote nu oferă posibilitatea asta, mai ales dacă salvezi pagini întregi de site-uri cu poze foarte mari și detaliate. Cei 60Mb trafic gratuit pe lună, se vor epuiza în câteva ore, nu zile.

În final, cred că toate aceste neajunsuri pot fi ocolite prin update-uri viitoare, în cazul OneNote, sau prin accesarea funcțiilor premium, în cazul Evernote. Ambele aplicații sunt extrem de solide și, fără îndoială, reprezintă standardul în materie de astfel de aplicații. Dacă ar fi să aleg între cele două, aș opta pentru Evernote. Mi se pare mai ușor de utilizat și, mai ales, pentru că rar depășesc limita de 60Mb, impusă de versiunea Basic. Dacă traficul e important pentru tine, alege OneNote pe platforma Windows 10, eventual chiar pe Microsoft Surface. Cu greu poți da greș, nu doar datorită spațiului de stocare, ci mai ales datorită aplicației în sine, cu care, dacă ai apucat să te obișnuiești, vei deveni cât se poate de productive, într-un timp foarte scurt.

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook

Distribuie
Articolul precedentTop 10 Smartphones 2015.
Articolul următorSony Xperia Z3+ vs Sony Xperia Z5
Ghidul pe care ti-l doresti alaturi cand pornesti in explorarea tehnologiei. Ii cunosc frumusetile, dar si capcanele, ii stiu device-urile si iti spun totul despre ele. Sunt imblanzitorii de gadgeturi, le deprind comportamentul si limbajul si iti ofera suport pentru a le folosi.