Pentru a ne face o imagine cat mai buna asupra evolutiei telefoanelor puse la dispozitie de catre Google, vom compara ultimele doua modele lansate pe piata la distanta de mai bine de 1 an.

Google Nexus 6P, un terminal fabricat impreuna cu Huawei, uimeste in primul rand prin marimea impresionanta a ecranului: 5,7”. Este cel mai mare ecran pus la dispozitie in gama Nexus. Terminalul a fost lansat in septembrie 2015 si a avut un succes imediat pe piata.

Google Pixel, noul terminal lansat in octombrie 2016, a revenit putin cu picioarele pe pamant in ceea ce priveste dimensiunile. Acesta are un display de 5” si este rezistent la umiditate si praf. Terminalul se mentine in materie de design, cu metal si sticla, spre deliciul utilizatorilor pretentiosi.

Design

Ergonomia lui Nexus 6P este data de design-ul plat, fara denivelari sau protuberante pe spate. Doar in partea de sus, la nivelul senzorului foto, se modifica putin aspectul. O banda fumurie din sticla acopera camera foto si blitz-ul, iesind putin in relief. Chiar sub acestea, un mic orificiu gazduieste autofocalizarea cu laser pentru masurarea de mare precizie a distantelor dintre obiecte.

Carcasa este fabricata din aluminiu cu grad de rezistenta aeronautica. Acesta are un dublu rol: estetic – ofera o atingere fina pe suprafata sablata pe care nu raman urme – si de racire/ disipare a caldurii – care face ca aluminiul sa fie solutia cea mai corecta din toate punctele de vedere.

Dimensiunile exacte sunt 159,3 x 77,8 x 7,3 mm, iar masa este de 178g.

In ceea ce priveste modelul Pixel, nivelul de finisare este foarte avansat cu materiale de calitate: sticla si aluminiu. Datorita marginilor rotunjite si a impartirii in doua sectiuni a suprafetei din spate a telefonului (partea superioara sticla, cea inferioara aluminiu), utilizatorul se bucura de o senzatie foarte placuta la atingere.

Carcasa este unibody, iar dimensiunile sunt rezonabile, cu un total de 143.8 mm inaltime, 69.5 mm latime si grosime de doar 8.5 mm. Masa totala de 143g se datoreaza faptului ca acumulatorul si capacul nu sunt detasabile.

Display

La Nexus 6P densitatea de 518 ppi ofera o claritate inegalabila. In plus, matricea sub forma de diamant pentru dispunerea pixelilor sporeste calitatea imaginilor reproduse. Aceasta tehnologie este folosita si de catre Samsung la fabricarea seriei A.

Rezolutia de 1440x2560p qHD AMOLED ridica telefonul in rang, oferind inca un avantaj fata de competitie. In tabelele comparative efectuate independent de catre utilizatori, display-ul  lui Nexus 6P este similar cu cel al lui Galaxy Note 5, aceste doua terminale de top ocupand locurile 1 si 2 in clasament.

In comparatie cu Nexus 6P, Pixel nu se ridica la nivelul asteptarilor. Display-ul este capabil sa reproduca un spectru complet de culori pe 24 biti si 16 milioane culori la rezolutia full HD 1920 x 1080 pixeli pentru ecranul de 5”. Tehnologia utilizata este SuperAMOLED, similara cu generatia precedenta descrisa anterior.

Software

Initiala „P” din denumirea lui Nexus 6P provine de la „Pure”, si este descris ca fiind un Android pur, fara cusur, lansat special pentru versiunea 6.0 Marshmallow. In prezent este disponibila si actualizarea la ultima versiune 7.1 Nougat. Android Marshmallow 6.0 se afirma prin simplitate si personalizare, nu impresioneaza prin efecte vizuale ostentative. Putem afirma ca este unul dintre cele mai (sau chiar cel mai) simpliste meniuri si afisaje din istoria sistemului de operare Android.

Si la Pixel, Google pastreaza traditia modelului anterior si ofera o suita minimala de aplicatii, lasand la alegerea utilizatorului ce doreste sa instaleze si sa foloseasca. Meniul 3D touch este o creatie originala si este disponibil pentru toate aplicatiile de pe display. Acesta poate activa functii personalizate in acord cu tipul aplicatiei accesate. De exemplu, mentinand apasat degetul pe aplicatia “Camera foto”, vom avea ca optiuni Captura Video sau Captura Selfie. Pentru Harti vom avea actiunile “Home” sau “Work”.

Performante

Google Pixel este echipat cu un procesor Qualcomm Snapdragon 821 la frecventa 2.15Ghz + 1.6Ghz, 64Biti Quad-Core, memorie de lucru de 4GB si o memorie interna de stocare de 32GB sau 128GB, in functie de versiune.

Procesorul grafic Adreno 530 de ultima generatie ajuta la calificarea dispozitivului in top 10 telefoane produse recent.

Astfel, in testele AnTuTu, Pixel primeste un scor  total de 140.852 puncte, clasandu-se pe locul 7 sub noile modele iPhone 7 si 7 Plus, cu recomandarea OK pentru jocuri multimedia cu grafica 3D.

In ceea ce priveste Nexus, chipset-ul de top Snapdragon 810 face pereche buna cu procesorul grafic Adreno 430 pentru a oferi utilizatorilor o experienta fluenta in utilizarea terminalului.

Capacitatea de stocare este disponibila in variantele de 16/64/128GB, fara un slot pentru extensie de memorie externa. Memoria de lucru (RAM) are o capacitate foarte generoasa de 3 GB, suficienta pentru acest sistem aerisit si fluid.

Testele sintetice claseaza device-ul in topul clasamentelor, printre „galaxiile” de la Samsung, cu 72.570 puncte, in spatele lui Galaxy S6 Edge cu 81.087 puncte si Note 5 cu 83.944 puncte. Un onorabil loc 9 intre colosii industriei nu este de trecut cu vederea. Ne mai indulceste faptul ca fratele mai mare al lui Nexus 6P, Huawei Mate 8 sta in fruntea clasamentului cu nu mai putin de 92.746 puncte.

Multimedia

Nexus 6P debuteaza la capitolul multimedia cu o camera foto cu rezolutia de 12,3 MP si senzor fabricat de Sony, fara stabilizare optica a imaginii, pentru a micsora pixelii si pentru a oferi acuratete in conditii de iluminare slaba. Toate acestea, impreuna cu blitz-ul foto dual LED. Acelasi senzor optic este oferit si pe Nexus 5X, insa pe modelul testat acum exista si optiunea de autofocalizare cu laser, ceva mai rapida decat focalizarea normala, masurata prin intermediul senzorului foto.

Si Pixel mentine rezolutia prin camera foto de 12,3 MP si poate produce filmari 4K de 2160 pixeli la 30 fps. Camera secundara inregistreaza cu o rezolutie full HD si fotografiaza la 8 MP.

Accentul este pus pe claritate si calitatea pixelilor, dupa cum si denumirea modelului, ajutat de tehnologia HDR+.

Concluzii

Desi ambele terminale sunt create de catre aceeasi companie, conceptele sunt diferite. In anumite situatii am putea inclina sa credem ca performantele mai bune stau in terminalul mai vechi, lansat de mai bine de 12 luni, fabricat de prestigioasa marca Huawei. Si pe acest terminal se poate face upgrade la Nougat 7.1, aceasta optiune mentinand interesul cumparatorilor.

Pe de alta parte, Pixel revine oarecum cu picioarele pe pamant pe partea dimensiunii unui terminal mobil si nu se remarca prin rezolutie foarte mare a display-ului de 5”, ci prin puterea de procesare grafica. Aceasta din urma poate sa incline balanta in favoarea terminalului.

In concluzie, clasam ambele terminale mobile pe aceeasi treapta de putere, fiecare avand avantaje si argumente foarte bune intr-o eventuala decizie de cumparare.

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook