Multi dintre noi s-au aflat in situatia de a fi nevoiti sa apeleze o persoana importanta si n-au reusit din cauza lipsei semnalului. De acest sentiment familiar n-am reusit sa scapam decat in momentul in care am ajuns intr-o zona cu semnal. Pentru unii, conectarea cu smartphone-ul la satelit va fi rezolvarea.
Urmatoarea mare realizare in telefonie mobila va fi, la propriu, din afara lumii acesteia, daca anticipam cresterea optiunilor de conectare la satelit sau emergenta comunicatiilor prin satelit. Folosirea satelitilor pentru a putea utiliza smartphone-ul in conditii extreme, precum lipsa de semnal de pe o creasta de munte, ar putea schimba complet jocul. Stalitii ofera posibilitatea de a elimina punctele moarte fara semnal pentru a te asigura ca ai mereu semnal la telefon.
Producatorii de telefoane au inceput cursa pentru a pune la dispozitia clientilor device-uri care sa permita conectarea la satelit in momentul in care se afla in zone fara semnal sau nu sunt conectati la Wi-Fi. Potrivit companiei de comunicatii prin satelit Iridium, doar 15% din suprafata pamantului este acoperita cu semnal mobil. Imbunatatind semnalul telefonului prin conexiunea la satelitii care orbiteaza Pamantul ar putea, cel putin in teorie, sa acopere toate aceste zone moarte.
In momentul de fata, telefonul tau mobil se bazeaza pe conexiune terestra pentru a putea face apeluri si a-ti oferi date mobile pentru navigarea pe Internet. Telefonul se conecteaza la un releu prin undele radio, iar acel releu ofera toata infrastructura de care este nevoie pentru a trimite datele catre receptori. In mod normal, te conectezi la mai multe relee in acelasi timp, permitandu-ti acoperirea cand te deplasezi dintr-un punct in altul. Totusi, sistemul se bazeaza pe un singur lucru care nu este suficient pentru nevoile tale, conexiunea este terestra si nu ofera acoperire in zonele unde aceste relee nu exista.
Compania Apple a intrat pe piata comunicatiilor prin satelit cu noua serie iPhone 14 care permite utilizatorilor sa alerteze serviciile de urgenta printr-un mesaj text, intr-o zona fara semnal. Intr-un caz de urgenta, iPhone-ul afiseaza o serie de intrebari pentru a stabili natura urgentei. Acest proces este destinat sa evite intarzierile, iar potrivit unui comunicat Apple: “Satelitii sunt obiecte in miscare cu latime mica de banda si poate dura pana la cateva minute ca mesajul sa ajunga la destinatie”. In acest caz, iPhone-ul va da indicatii utilizatorului catre locul unde sa-si directioneze telefonul pentru a se putea conecta la satelit. Mesajele trimise sunt apoi receptionate de un centru unde specialisti vor cere ajutorul institutiei abilitate.


Jucatorii care sunt acum pe scena si ofera astfel de servicii pentru smartphone sunt Apple in SUA si Canada si Huawei al carui sistem functioneaza doar in China. Mai este asteptat si un parteneriat intre T-Mobile si SpaceX care are ca scop acoperirea integrala in America pentru acest tip de serviciu. Google, la randul lui, a anuntat integrarea acestui serviciu in urmatorul sistem de operare Android 14.
Companiile de comunicatii prin satelit reprezinta nume putin cunoscute, printre acestea se numara Inmarsat, Thuraya sau Iridium. Primele doua se bazeaza pe sateliti geostationari, iar cea din urma pe sateliti cu orbita joasa (LEO). Serviciul de Internet Starlink oferit de SpaceX, care a ajuns si in Romania, se bazeaza pe acest tip de sateliti.
In cele din urma, aceasta noua tehnologie implica si multe eforturi din partea companiilor care vor dori sa ofere serviciul de conexiune prin satelit catre utilizatori. Costurile mari de construire si lansare a acestor sateliti, viteza lor de orbitare a Pamantului si complexitatea serviciilor mai mare decat trimiterea unor simple mesaje text vor reprezenta unele provocari. In acelasi timp, lumea sufera de o diferentiere digitala deoarece in multe zone de pe Pamant exista problema lipsei semnalului si conexiunii. Aceasta noua tehnologie va putea diminua considerabil distanta dintre cele doua lumi digitale.