In zilele noastre petrecem mai mult timp mobil sau tableta fata de cat timp utilizam calculatorul. Facem tranzactii bancare, cumparam online, comunicam, cautam informatii, iar in timp ce facem aceste lucruri trimitem informatii personale in retea si ne asumam pericolul ca acea retea poate sa nu fie sigura si privata. Riscurile sunt mari si pierderile pot fi si mai mari daca ne trezim cu contul bancar gol sau identitatea furata. Ai auzit ca VPN-ul te poate ajuta, dar nu ai suficiente cunostinte despre el si ti se pare complicat de utilizat. Ce ai de facut?
Nu ar trebui sa te ingrijorezi, VPN-ul este mai usor de folosit pe smartphone-ul tau decat crezi si este mai putin costisitor decat te-ai astepta. Insa, mai cu seama trebuie sa folosesti VPN daca detii aplicatii care se conecteaza la internet si n-au mai fost actualizate de mai mult de 3-4 ani. Sau daca ai un sistem de operare care nu este ultima versiune de Android sau iOS sau daca producatorul smartphone-ului pe care il utilizezi a incetat sa mai trimita update-uri de securitate.
Ce este un VPN?
VPN sau prescurtarea de la Virtual Private Network (“Retea Privata Virtuala”) reprezinta o cale inteligenta prin care iti maschezi identitatea online. Pe mobil se instaleaza sub forma unei aplicatii pentru care va trebui sa platesti o subscriptie lunara. Fara un VPN activat, atunci cand navighezi pe internet te conectezi la un server caruia ii dai adresa ta unica de IP, iar acesta aflandu-ti IP-ul te va identifica de fiecare data si va putea stoca date despre activitatea ta. Aceste servere, odata ce sunt utilizate si fiind relativ deschise, inseamna ca indivizi pot vizualiza si folosi datele pe care le furnizezi, permitand potentiale urmari negative asupra ta. Mai mult de atat, locatia iti poate fi urmarita, si atunci cand folosesti un Wi-Fi public de pe aeroport sau de la hotel riscul unui posibil atac asupra datelor tale este mai mare si usor de realizat.
Un VPN creeaza o conexiunea sigura intre tine si pericolele care se afla in lumea internetului, iti redirectioneaza traficul catre un server special, facand astfel invizibile activitatile tale din mediul online. Asadar, se permite o conexiune sigura din punct de vedere al securitatii si criptarii intre utilizator si internet. In practica, utilizatorul primeste un layer suplimentar de confidentialitate si anonimitate.
Un alt beneficiu de a utiliza un VPN consta in optiunea de a accesa continut blocat intr-o anumita tara, intrucat iti vei putea seta locatia in alta tara. Acest lucru se intampla mai ales la serviciile de streaming video, precum Amazon, Netflix sau YouTube, unde anumite filme sau seriale sunt restrictionate in functie de tara si nu pot fi accesate daca IP-ul tau este localizat in una dintre ele.
Website-urile si furnizorul tau de internet nu iti vor putea vizualiza activitatile tale de pe internet, ele fiind invizibile si tinute departe de ochii curiosilor, astfel vei avea parte de cinci beneficii majore folosind un VPN:
- ascunderea adresei IP reale a dispozitivului tau
- confidentialitatea protejata, securitate sporita
- posibilitatea de accesare a continutului restrictionat cand esti in afara tarii
- miscorarea amprentei digitale
- eliminarea riscului de a fi tinta unor campanii de marketing nedorite in urma navigarii online
Dupa cum am observat, exista o multime de argumente solide pentru care sa optam pentru un VPN, atat pentru smartphone, dar si pentru laptop-ul de acasa. In special din cauza faptului ca in present pastram cele mai multe date sensibile pe smartphone. Detinerea unui VPN este un avantaj major cand te conectezi la o retea publica sau cand esti un calator frecvent, daca iti place sa calatoresti.