Mie personal mi se pare cea mai tare idee… a secolului al XVIII-lea. Sa ai un ceas care îți arată mai mult decât ora e o chestie absolut genială. În secolul XVIII puteai să știi în ce quadrant se va afla luna peste șase sau șapte zile, deși cu siguranță nu te interesa foarte tare decât dacă erai marinar. În ziua de azi, poți afla ce poze cu pisici a mai postat prietena prietenei tale în mijlocul ședinței de buget pentru următorul an. Absolut genial! Să lăsăm răutățile la o parte.

Adevărul este că mie îmi place ideea. Îmi place pentru că mi-am dat seama că e un accesoriu care a cam dispărut în ultima vreme de la mâna bărbaților. Îmi place pentru că îți arată ora. Și, ca să verifici ora, trebuie să te folosesești de cele mai ingenioase tertipuri, ca și în cazul telefonului, pentru ca interlocutorul tău să nu se simtă jignit. Eu am aflat că cea mai simplă metodă ca să nu jignești pe cineva este să stai chiar de la începutul conversației cu ochii numai pe ceas și să dai din cap aprobator sau dezaprobator în funcție de ceea ce ți se povestește. Eventual, poți să și mormăi ceva între două status-uri de pe Facebook. Într-un fel, să ai un ceas inteligent este la fel ca o seară în care urmărești o serie de reclame întrerupte de un film. Singurul lucru care insistă să te rupă legătura ta permanentă cu ceasul este ceva ce restul lumii îl numește „viață socială”.

Prin 2002 ceasul meu Seiko Kinetic a încetat să mai meargă și am abandonat ideea de a-l înlocui. Stă bine ascuns într-un sertar și dacă vreau să știu ce oră e, pur și simplu mă uit la ceasul de pe calculator, telefon, cuptorul cu microunde, radio, televizor, bordul de la mașină…. Aparent, în ziua de azi orice este alimentat cu curent electric, arată și ora. Mai nou, orice are ecran trebuie să fie inteligent: telefonul, televizorul, ochelarii… Așa că nu pot decât să îl felicit pe cel care a decis, într-o dimineață, că este o idee excelentă să reînvie ceasul de mână, inteligent de data asta. O mișcare de geniu care se încadrează perfect în categoria: îl facem deoarece putem și lumea o să-l cumpere. Adevărul este că cifrele nu arată foarte bine. Un studiu recent arată că printre principalele motive pentru care ceasurile inteligente nu reușesc să se impună pe piață se află prețul, faptul că telefonul face deja tot ce utilizatorii au nevoie, nu înțeleg de ce ar avea nevoie de un ceas inteligent, consideră că funcțiile acestor ceasuri nu sunt folositoare și, nu în ultimul rând, pur și simplu nu vor să poarte ceas. Ceasurile au trecut de ceva vreme din sfera utilului în cea a stilului și, de cele mai multe ori, sunt folosite ca semn al unui statut socio-financiar ridicat, sau pur și simplu ca accesoriu care completează o ținută. Asta explică de ce în ultima vreme cesurile nu au devenit mai intelegente, ci doar mai stilate. Măcar e un pas înainte.

O să-mi ziceți că sunt caustic și rău intenționat. Aproape adevărat, dar în propria-mi apărare aduc următoarele argumente: Sony-Ericsson LiveView, Sony SmartWatch, Sony SmartWatch2 (pe ăsta am reușit să-l vând), CooKooWatch, Samsung Gear (și pe ăsta am reușit să-l vând), MyKronoz Zefit, MyKronoz ZeSplash, Motorola 360. De cinci ani investesc cuminte în această nouă tehnologie care numai ieftină nu e și, dacă reușesc, am să-mi achiziționez și un AppleWatch, varianta Gold.

Nu mă dau bătut pentru că ideea e foarte bună. Aplicarea ei, însă, lasă de dorit în ciuda eforturilor tuturor marilor și micilor producători care au încercat idei care mai de care mai năstrușnice. Din păcate, în ultimii cinci ani producătorii nu au reușit să ofere ceva mai mult decât un al doilea ecran pentru telefonul inteligent, în variantă mult micșorată. Cam atât, pentru că 95% din informațiile care îți apar pe ecranul ceasului sunt preluate de pe ecranul telefonului. Mai mult decât atât, actualizarea de pe telefon se face uneori cu atâta întârziere încât îți vine să-ți scoți telefonul ca să vezi exact de la cine este emailul primit. În rest, ești un mic James Bond, mai ales dacă te încumeți să faci poze de la închietură, să îți activezi vocal agenda, cronometrul, sau să-l apelezi pe bunicul, care fiind oricum mai tare de o ureche, o să te facă să strigi la ceas ca un bezmetic până când îți dai seama că jumătate din vagonul de metrou își dă coate frenetic din cauza ta. În plus, o să ai parte de priviri lungi, pentru că sigur la un moment dat cineva apărut din noaptea istoriei te va întreba „Nu știți cumva cât e ceasul?”, iar tu ai să dai din umeri pentru că ai uitat să-ți pui ceasul la încărcat peste noapte și te plimbi cu un ecran negru agățat la manșetă. Mă gândesc serios să lansez o aplicație pe Android, iOS și Windows care să-ți aducă aminte să-ți pui la încărcat telefonul, tableta, laptopul și ceasul în fiecare seară.

Restul de 5% dintre informații îți monitorizează organismul. Ceasul știe ce ritm cardiac ai, tensiunea arterială, temperatura și probabil multe alte funcţii despre care Edward Snowden nu ne-a mai spus. Cred că asta este una dintre direcțiile bune spre care se îndreaptă această tehnologie. Pentru că, dacă ești o persoană cu o condiție medicală specială, orice eveniment ar putea fi transmis către serviciile de ambulanță, instantaneu. Fie că e vorba de un cardiac, un amator de excursii în zone periculoase, un motociclist iubitor de viteză, sau un vârstnic, un ceas inteligent ți-ar putea salva viața. Nu ar mai fi nevoie să apelezi tu la 112, în cazul în care mai ești apt să faci asta. În cazul unor modificări majore ale parametrilor biologici, un ceas inteligent ar putea fi setat să apeleze în locul tău serviciile medicale, să le transmită poziția ta exactă prin GPS, istoricul tău medical cu afecțiuni cronice sau acute și medicamentația curentă prescrisă.

Desigur că ceasurile inteligente pot oferi și alt gen de utilitate. Vonino oferă un ceas capabil să permită părinților să-și monitorizeze copiii. Îi pot localiza pe hartă, iar copilul are access la două numere de urgență prin simpla apăsare a unor butoane. Părintele va fi alertat dacă copilul părăsește zona prestabilită ca zonă de siguranță. E o tehnologie care funcționează și pentru care văd un viitor, nu numai în monitorizarea copiilor ci și în alte situații.

Desigur, ceasurile inteligente îți pot monitoriza și somnul, însă încă nu sunt capabile să înregistreze ce am visat, ca să pot vedea în detaliu ce am visat, în timp ce îmi beau cafeaua de dimineață. Hmmm…. Oare ce mi-ar plăcea să facă un ceas inteligent? Să încropim rapid o listă numai bună de trimis celor de la Samsung, Apple sau Motorola. Așadar:

  1. Oare ar fi posibil ca ceasurile inteligente să se încarce precum cele clasice? Mișcarea încheiturii e o sursă constantă de energie pe care ceasurile mecanice și cele cu cuartz știu să o transforme. Dacă Rolex a reușit cu Oyster Perpetual prin 1950, Seiko cu Kinetic în 1984 sau Citizen cu EcoDrive în 1996, poate nu ar fi așa ieșit din comun să ne dorim aceași facilitate în 2016? Ar fi? 2025?
  2. Perfecționarea recunoașterii vocale? De câte ori ai încercat să dai o comandă ceasului sau telefonului doar ca acesta să facă total altceva decât ceea ce îți doreai? Da, recunoașterea vocală a devenit din ce în ce mai precisă, dar este una din acele funcţii care, dacă nu funcționează de prima dată și de fiecare dată, îți poate scoate peri albi. Și după ce se perfecționează în engleză 100%, poate vă gândiți și la alte limbi, cum ar fi de exemplu …româna?
  3. Operare mai simplă – de genul o atingere = o funcție activată – fie prin gesturi, fie prin altă metodă. Navigarea prin meniuri este enervantă și în cazul unui telefon cu ecran mare. Când ești obligat să faci asta pe un ecran de 20 de ori mai mic, ceasul inteligent devine o corvoadă pentru cei cu vedere bună și o constantă vânătoare după ochelarii de citit pentru cei ca mine.
  4. Ar putea fi folosit ceasul ca o cheie universală pentru mașină, apartament, acces la birou? De vreme ce îl porți la mână tot timpul, șansele să îl pierzi sau să îți fie furat sunt mult mai mici decât în cazul telefonului. Ce ușor ar fi să se descuie toate ușile când îți apropii mâna de un senzor. Ai putea chiar să faci plăți cu el. Stai, asta poți deja să faci. Dacă ai putea să scanezi cu el și codurile de bară de pe facturi, ai putea să și faci plăți instantanee pentru toate utilitățile. Ai putea chiar să scanezi cărți de vizită sau texte și anunțuri pe care le vezi pe stradă.

Adevărul este că un ceas inteligent ar putea face foarte multe lucruri care să îți ușureze viața. Problema, deocamadată, este că un telefon inteligent face același lucru mult mai bine și, în plus, poți să îți faci câte selfie-uri vrei cu noul tău ceas inteligent pentru ca apoi să le postezi pe Instagram.

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook