Incepand cu versiunea 10, sistemul de operare Windows are incorporat un manager de clipboard. Scopul principal este de a ajuta la organizarea task-urilor repetitive, salvand automat ceea ce se copiaza pe calculator. In clipboard se salveazara texte si imagini, iar in istoric se pot vedea informatiile accesate recent.

Pentru a putea folosi clipboardul in Windows, este necesar sa fie activat istoricul din meniul Setari. In continuare va prezentam pasii de urmat:

Pasul 1: Deschideti meniul Settings (Setari), folosind lista de aplicatii sau bara de cautare a Windows-ului.

Pasul 2:  Selectati System (Sistem) pentru a continua.

Pasul 3: In meniul din partea stanga, selectati Clipboard pentru a vedea setarile.

Pasul 4: Activati istoricul clipboard-ului prin glisarea butonului care apare sub optiunea Clipboard History (Istoric clipboard).

Dupa activarea acestei functii, vizualizarea clipboad-ului si a istoricului este mult mai rapida. Pentru a face acest lucru, tineti apasata tasta Windows si dupa apasati tasta V. Va aparea o fereastra cu toate informatiile din clipboard. In capturile de ecran de mai jos, observati pictogramele din partea de sus a clipboad-ului. Acestea va ofera acces la caracteristice speciale incorporate. 

Langa fiecare element din clipboard veti vedea doua pictograme: una reprezentata de trei puncte si o pictograma cu functie PIN. Meniul cu trei puncte va afisa butoanele care permit fie stergerea unui element din clipboard, fie stergerea tuturor elementelor.

Pictograma PIN fixeaza elementul in clipboard, astfel incat, chiar daca se depaseste numarul maxim de elemente salvate cel fixat nu va fi suprascris. Clipboardul este de real ajutor daca aveti anumite texte sau imagini pe care trebuie sa le folositi des.

In momentul in care doriti sa copiati o imagine in clipboard, faceti click dreapta pe imaginea aleasa si dupa click pe butonul Copy image (Copiere imagine).

Intr-un document, puteti sa faceti click dreapta pe imagine si dupa apasati pe butonul Copy (Copiere) sau puteti folosi combinatia de taste ctrl + C. De mentionat ca imaginea mai mare de 4MB se va copia o data, insa nu va fi stocata in istoricul clipboard-ului.

Datele pe care le copiati in clipboard se afla in memoria RAM a computerului. Acest lucru duce la stergerea istoricului din clipboard atunci cand inchideti si reporniti computerul, chiar si pentru acele elemente pe care le-ati fixat. 

In plus, exista un numar maxim de 25 de elemente pe care le puteti vedea in clipboard. In momentul in care istoricul este plic, elemetele nou copiate vor incepe sa inlocuiasca elementele existente, incepand cu cele mai vechi. 

Clipboardul din Windows este util atunci cand doriti sa accesati usor textele, link-urile sau imaginile copiate. Organizati istoricul din clipboard astfel incat sa aveti intodeauna acces la cele mai utile informatii.

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook