Confidentialitatea mesajelor a devenit o problema pentru tot mai multi utlizatori, odata cu scurgerea de informatii cu privire la datele personale, tocmai de aceea in ultimii ani marile aplicatii de mesagerie incearca sa preintampine eventuale fraude. WhatsApp a implementat inca din anul 2016 criptarea end-to-end a mesajelor trimise in aplicatie, ceea ce a insemnat un mare pas inainte, facut pentru protejarea vietii private a utilizatorilor sai.

Chiar daca prin criptarea conversatiilor se reduce riscul unei posibile expuneri a datelor utilizatorilor sa ajunga pe maini nedorite, acesta nu este in totalitate eliminat. In continuare, ramane o problema, si anume backup-ul conversatiilor stocat in Google Drive, care nu este criptat in mod predefinit, ceea ce inseamna ca ramane o portita deschisa pentru un potential hacker de a descarca si de a parcurge istoricul conversatiilor.

WhatsApp, companie care este detinuta de Meta, stocheaza automat conversatiile end-to-end ale utilizatorilor in cloud sub forma de backup, dar acest backup nu ajunge criptat in cloud si expune utilizatorul la potentiale riscuri. Astfel, este nevoie ca acel backup sa fie criptat pentru un maxim de protectie.

whatsapp cloud

Inainte de a-ti prezenta pasii necesari pentru criptarea backup-ului, este esential ca aplicatia sa fie actualizata la ultima versiune disponibila in Play Store.

  1. Deschide aplicatia de pe dispozitivul tau Android si cauta cele 3 puncte dispuse verticale din dreapta sus a ecranului.
  2. Apasa pe cele 3 puncte si continua navigarea la Setari -> Chat -> Backup chat.
  3. Odata deschis un nou meniu, apasa pe Backup criptat end-to-end si apasa pe butonul Pornire.
  4. Mai departe, iti vor aparea doua optiuni disponibile pentru criptare si poti alege intre folosirea unei parole sau crearea unei chei de 64 caractere. Este recomandata ultima versiune pentru o siguranta sporita.
  5. Odata aleasa modalitatea de criptare, apasa pe butonul Creeaza si asteapta pana cand backup-ul criptat este finalizat.
  6. Stocheaza parola/cheia intr-un loc sigur pe care sa nu-l uiti sau pierzi, caci WhatsApp nu ofera metoda de recuperare si conversatiile tale vor fi pierdute pentru totdeauna in mod contrar.

De cele mai multe ori suntem preocupati de confidentialitatea conversatiilor noastre, cu toate acestea nu cautam sa ne informam mai mult. Dat fiind faptul ca WhatsApp este detinuta de Meta (Facebook) ridica cateva semne de ingrijorare. Chiar daca WhatsApp nu iti citeste mesajele personale, locatiile distribuite sau contactele de pe Facebook, acesta distribuie detaliile contului, cum ar fi numele si adresa IP, ceea ce poate sa fie suficient pentru a crea anumite brese de securitate.

In aprilie 2021 a existat o problema de securitate si fructificata de hackeri, prin care se putea accesa contul de WhatsApp al oricarei persoane doar prin simpla cunoastere a numarului de telefon.

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook