In prezent exista o multime de smartwatch-uri care te ajuta in efectuarea antrenamentelor, monitorizarea sanatatii, scrierea mesajelor sau preluarea de apeluri fara a mai folosi smartphone-ul tau. Devine din ce in ce mai greu sa alegi modelul care se potriveste pentru activitatile tale. Astfel, venim in ajutor cu un scurt ghid care sa te ajute sa iti gasesti smartwatch-ul potrivit.
Compatibilitatea cu telefonul tau
Este important sa stii ca nu toate smartwatch-urile vor functiona cu toatele modele de telefoane existente pe piata. Majoritatea ceasurilor inteligente sunt compatibile cu un singur dispozitiv, Android sau iOS, sau mai exista exceptii cand sunt compatibile cu ambele. De exemplu: Apple Watch este rezervat fanilor Apple, in timp ce Samsung Galaxy Watch4 este doar pentru utilizatorii Android, fiind incompatibile pentru cei care prefera alt sistem de operare.
Alte modele de smartwatch-uri au propriile lor sisteme de operare si o sa functioneze corespunzator doar cu anumite dispozitive provenite de la acelasi brand. De aceea, este necesar sa te asiguri ca modelul pe care il alegi se va putea sincroniza cu telefonul pe care il detii.
Functiile preferate
Ce iti doresti de la un smartwatch? Este important sa stabilesti modul in care il vei folosi si care sunt functiile principale pe care sa le detina smartwatch-ul.
Deseori, motivul pentru care se face trecerea de la ceasul clasic la unul inteligent consta in monitorizarea antrenamentelor, a pasilor, a conditiei fizice, a somnului si altele, datele fiind stocate intr-un mod simplu si usor de interpretat.
Nu toate persoanele cauta doar functii de baza, un atlet are nevoie de tracking la un nivel superior si de o acuratete mare a datelor colectate pe smartwatch. Acestia acorda prioritate la functii precum: monitorizare avansata a ritmului cardiac, ghiduri pentru antrenamente si o autonomie mare a bateriei. Ei prefera sa aiba o multime de moduri sport pe smartwatch si implicit sa fie rezistent la apa si socuri. De asemenea, doresc sa fie echipat cu GPS pentru a nu fi nevoiti sa puna in buzunar si un telefon in timpul sesiunilor de antrenament pe distante mari.
Mai exista o categorie de persoane care prefera sa foloseasca smartwatch-ul ca un accesoriu si sa poata socializa cu prieteni, fara a folosi telefonul. Acestia prefera modele cu functie SIM incorporat, astfel oricand pot asculta muzica sau pot trimite mesaje.
Marimea ecranului
Smartwatch-urile vin in dimensiuni si forme diferite, iar pentru a gasi marimea potrivita o sugestie este sa iti masori dimensiunea incheieturii mainii. Daca te situezi intre 14 cm – 18 cm, atunci alege un ceas mic sau mediu, cu un diametru de 40mm sau 42mm. Daca incheietura mainii tale are peste 18 cm, alege un smartwatch cu diametru mai mare 44-46mm.
Autonomia bateriei
Un alt aspect important in alegerea smartwatch-ului este legat de durata de viata a bateriei. Ceasurile inteligente care seamana mai mult cu cele analogice si nu au ecrane tactile, vin cu o autonomie mai mare a bateriei (2-3 saptamani). In schimb, daca preferi ca ceasul sa aiba multe functii de trekking, atunci sa acorzi atentie la durata bateriei. Exista modele premium care iti ofera cel putin o saptamana in conditii de utilizare normala.
Acestea sunt cele mai importante aspecte care te vor ajuta in achizitia unui model de smartwatch potrivit pentru tine. In functie de bugetul pe care il ai la dispozitie, obiectiele specifice de fitness sau pentru a avea mai multa productivitate, un smartwatch va fi alaturi de tine mereu.