Trebuie sa recunosc, ideea pentru acest articol mi-a venit dupa ce am observat mai multi colegi din birou care stiau ce cauta, dar fie nu gaseau, fie rezultatul dorit era afisat abia in pagina 3-5. Asa ca, daca ai ajuns aici prin orice alta metoda decat un search de pe Google, iti recomand sa citesti mai departe, sigur vei ramane cu ceva nou. Mai jos, va prezint cateva din cele mai utile functii in cautarea rezultatului dorit pe Google.

Cautarea in site sau domenii intregi

Site:” este cu siguranta optiunea care o folosesc cel mai des. Chiar daca search-ul unui site este groaznic si ofera rezultate aleatorii, folosind search-ul Google in site-ul respectiv cu siguranta voi ajunge la rezultatul care il caut. Alta ipostaza foarte des intalnita este in cazul in care un producator are un site pentru fiecare tara si doresc sa caut un produs pe toate site-urile producatorului (vezi poza de sus).

O alta utilitate a functiei ”site:” este de a cauta pe toate site-urile unui domeni cu este cel .ro sau .com sau oricare altul. Sunt momente in care vrei sa rezultatele afisate sau contina doar site-uri din Romania sau o alta tara.

Cautare in titlu, URL
Personal mi se intampla destul de des sa nu mai stiu pe ce site am citit un articol, dar in schimb stiu ce continea titlul articolul respactiv. Pentru uitucii ca mine, cei de la Google au adaugat functia de cautare in titlu sau URL: ”intitle:”, ”inurl:”.

Cautarea incompleta
Pentru cautarile in care nu sti exact tot ce cauti ai optiunea de a adauga un ”*” in locul unui cuvant, numar sau chiar fraze.

Ultima varianta a unei pagini, salvata de Google

OK, trebuie sa recunosc nu multi dintre voi vor folosi aceasta optiune, dar pentru cei interesati de ultima varianta salvata de Google a unei pagini este foarte util. Folosind functia ”cache:” este afisata ultima versiune salvata de Google a paginii respective.

Site-uri similare
Cand cauti inspiratie sau faci o cercetare si ai nevoie de mai multe site-uri care au aceeasi public cu unul care te intereseaza, poti folosi cu incredere functia ”related:”.

Acestea sunt functiile care le folosesc cel mai des cand caut ceva pe Google si sper sa va ajute si pe voi. In total sunt mult mai multe functii care se pot folosi atunci cand faci o cautare pe Google, dar sper ca pentru moment cu acestea sa va puteti descurca mai bine si sa cautati mai eficient ceea ce doriti.

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook