Odata cu cresterea numarului de smartphone-uri si tablete, nevoia de a transfera date de pe un device pe altul a adevenit tot mai mare. Fie ca este vorba despre device-uri care folosesc acelasi sistem de operare, fie ca sunt device-uri cu platforme diferite, comunicarea intre ele este posibila, putandu-se sincroniza informatii stocate in memoria acestora.

Sincronizarea se face fie prin ajutorul unui soft de sincronizare care trebuie instalat pe un PC, fie direct online, daca informatiile sunt stocate intr-un fisier de tip Cloud. Evident ca pentru a fi sincronizate doua dispozitive, acestea nu este obligatoriu sa apartina aceluiasi producator, mai important de atat fiind sistemul de operare folosit.

 

Sincronizarea contactelor este in general cea mai utilizata, fiind o parte esentiala din utilizarea unui smartphone pentru functia sa de baza, adica apelurile telefonice. Daca folositi un smartphone cu Android, tot ce trebuie sa faceti este sa sincronizati agenda cu un cont Google. Odata facuta aceasta operatiune, contactele dvs. vor fi afisate pe fiecare device cu care va logati pe acel cont. Daca folositi un alt dispozitiv Android, agenda va fi afisata automat, trebuind doar sa bifati in setarile agendei contul respectiv de Google. Copierea contactelor din contul Google se poate face foarte simplu si pe un dispozitiv cu iOS, trebuind doar sa selectati acel cont in meniul Setari –> Mail, Contacts, Calendars.

In cazul in care nu dispuneti de un dispozitiv smart, puteti avea acces la  contacte, accesand casuta de Gmail direct pe PC, unde acestea se salveaza in mod automat.

In mod normal, in cazul smartphone-urilor sincronizare agendei se poate face cu usurinta de catre oricine, nefiind nevoie de cunostinte specializate. In cazul terminalelor non-smart insa, sincronizarea este mai dificila, iar pentru acest lucru magazinele Euro-GSM ofera acest serviciu, transferand datele in deplina siguranta prin serviciul Save&Go.

Salvarea unuei copii de rezerva sau backup-ul se realizeaza intr-un mod asemanator pentru fiecare sistem de operar folosit.

In cazul iOS, backup-ul se poate realiza prin iCloud sau prin iTunes. In primul caz, este nevoie ca iPhone-ul sa fie conectat la o retea Wi-Fi, salvarea datelor fiind facuta in Cloud. Odata finalizat, backup-ul se va face automat, zilnic, doar daca telefonul este conectat la o sursa de curent si la o retea Wi-Fi.

Sincronizarea prin iTunes presupune conectarea dispozitivului la un PC, in acest caz datele fiind salvate in memoria acestuia.

Si sistemul de operare Windows Phone ofera posibilitatea de backup intr-un mod similar, datele de pe dispozitiv putand fi salvate in Cloud. Se poate face o copie de rezerva pentru aplicatii, parole, istoric de apeluri, fotografii, video-uri sau mesaje scrise. La fel ca si in cazul iOS, realizarea copiei de rezerva se realizeaza doar atunci cand dispozitivul cu WP este conectat la o retea Wi-Fi.

Android este sistemul de operare cel mai raspandit si evident ca realizarea unei copii de rezerva pe un astfel de dispozitiv este de asemenea posibila. Salvarea datelor se va face in contul de Google, putand fi ulterior restabilite pe un dispozitiv nou.

Daca utilizatorul doreste totusi sa salveze fisiere mai mari (fotografii, video) este recomandat ca acestea sa fie salvate intr-un cont de Cloud, pentru accesarea acestora de pe orice dispozitiv conectat la Internet. Aceste conturi,de tipul Dropbox, Skydrive, GoogleDrive sau iCloud, ofera o siguranta a acestor date, insa exista intotdeauna si un risc personal, care tine mai mult de accesarea sau aflarea parolei de catre persoane neautorizate.

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook