Domotica este una dintre cele mai vechi idei noi pe care tehnologia promitea să ne-o pună la dispoziție încă de acum 50 de ani. Puțini își mai amintesc de The Jetsons, serialul de desene animate produs de Hanna și Barbera, în care o familie din anii 60 era înconjurată de tot felul de aparate și mașinării, care mai de care mai „inteligente”.

Cât de mult am avansat în domeniul domoticii în acești 50 de ani, e evident. Casele inteligente întârzie să apară, iar tentativele de a ne face locuințele inteligente, sfârșesc fără succes. Desigur, azi putem să aprindem și să stingem luminile din casă, să modificăm temperatura ambientală, sau să ne supraveghem casa, toate cu ajutorul telefonului mobil. Dar cât de inteligente sunt aceste soluții până la urmă? Avem de ales între a ne ridica de pe canapea și a stinge lumina sau de a deschide telefonul mobil, de a căuta și activa aplicația fie prin butoane, fie prin voce. Sincer, eu prefer să o fac în dulcele stil classic. E mai ușor și nu mă enervez că, pentru a nu știu câta oară, conexiunea bluetooth sau Wi-Fi a căzut și trebuie să resetez totul.

Imaginați-vă că ar trebui să activați, printr-o aplicație de pe telefonul mobil, sistemul de frânare asistată, sau cel de corectare a traiectoriei, la fiecare curbă pe care o luați cu mașina. Oare câte povești am auzi, de pe patul de spital, despre cât de inteligente sunt astfel de metode? Adevărul este că, dacă e să vorbim de ceva ce a devenit cu adevărat inteligent, acesta cu siguranță este automobilul. Nu are nevoie de aportul meu pentru a lua o decizie. Intuiește când am greșit, sau că am nevoie de ajutor și acționează inteligent. Iar dacă facem o comparație cu domotica pe care ne-au propus-o marii și mici producători de electronice și electrocasnice, constatăm că diferența e ca de la cer la pământ. Azi pot să îmi setez prizele inteligente să se activeze și să se dezactiveze la anumite ore. Astfel, pot programa aparatul de cafea să pornească cu 5 minute înainte de a suna alarma de dimineață, sau pot să opresc curentul în camera copilului meu, ca să nu mai stea la calculator după o anumită oră. Toate acestea mă obligă, însă, să fiu eu cel inteligent și să mă gândesc la ce vreau, cu o oră înainte, o zi sau o săptămână. De ce nu știe aparatul de cafea când mă ridic din pat, ușa de la garaj când sunt la 10 metri de casă și televizorul ce programe preferate am? Chiar și sistemele de siguranță și supraveghere a locuințelor mă avertizează, urmând să decid eu dacă umbra pe care o văd pe ecranul telefonului e pisica vecinului sau un infractor periculos care vrea să-mi fure colecția de fluturi din insectar.

Adevărul este că domotica nu este ușor de transpus în realitate, din mai multe motive. Multe sunt legate de costuri, dar și de faptul că reprezintă ecosisteme informaționale deschise, susceptibile să fie atacate de persoane rău intenționate, cu toate consecințele legale ce decurg din asta. Acum câțiva ani, Samung propunea un frigider inteligent care, pe baza unei liste de cumpărături, comanda direct la magazin alimentele și băuturile care lipseau. Desigur, frigiderul era comercializat la un preț destul de ridicat. Cu toate acestea, nu prețul i-a venit de hac produsului, ci o problemă de software din cauza căreia, datele personale ale proprietarului, respectiv contul Google și toate serviciile asociate, erau accesibile celor din magazin. La revedere frigider inteligent. Marii producători au oroare de procese legale costisitoare în care pierd zeci sau sute de milioane de dolari din cauza unor erori de software. În plus, dacă telefoanele mobile și computerele sunt actualizate, de multe ori automat, pentru a răspunde problemelor de securitate, marea majoritate a produselor de domotică nu au parte de astfel de actualizări, devenind, cu timpul, un risc pentru protejarea datelor personale.

Ideea este, însă, foarte tentantă și, la ultimele ediții ale saloanelor internaționale de electonică, și-au făcut apariția tot felul de gadget-uri, care promit să ne transforme casa într-una inteligentă. Abordările sunt dintre cele mai diferite și foarte multe start-up-uri și-au găsit investitori pentru promovarea ideilor lor. Totul se învârte în jurul conceptului de Internet of Things (internetul lucrurilor), în care dispozitivele stochează date provenite de la senzori, le procesează și apoi le transferă între ele. Structura de tip senzor – procesor – transmițător pare să fie răspunsul la crearea unor adevărate case inteligente.

Până atunci, ne rămâne doar să ne jucăm cu diferitele dispozitive activate prin terminalele mobile, unele mai mult amuzante decât inteligente, iar altele cu adevărat folositoare. Iată câteva dintre recomandările noastre:

Becul discotecă

bec

Se conectează prin bluetooth la telefonul tău și poți, prin intermediul aplicației dedicate, să modifici intensitatea și culoarea luminii. O altă variantă a becului inteligent îți permite să asculți muzică prin difuzoarele încorporate. Îl poți cumpăra de aici.

Camera de supraveghere

camera2

Camera de supraveghere este dotată cu senzori de mișcare și de sunet, care înregistrează orice mișcări suspecte și îți trimite prin email  înregistrarea. În același timp, poți oricând, dacă ești conectat la internet, să vezi prin intermediul aplicației dedicate ce se întâmplă în locuință, fie pe timpul zilei, fie noaptea. De asemenea, poți modifica unghiul de captare a imaginilor, dacă vrei să vezi „după colț”. Disponibilă aici, ni se pare cea mai inteligentă alegere pentru liniștea ta și a familiei tale.

Priza inteligentă

periza

Cu priza Orvibo Wireless S20 poți controla orice aparat conectat prin intermediul telefonului. Poți seta timpul de alimentare și cel de activare/dezactivare, la nu mai puțin de 150 de aparate simultan. Este cu adevărat o soluție inteligentă, mai ales pentru persoanele care, din diferite motive – vârstă, afecțiuni sau handicap motor – sunt nevoite să își limiteze deplasările. O poți cumpăra de aici, acum la un preț redus.

Detectorul de gaz și monoxid de carbon

detector

Orvibo Kepler Wireless este un detector care te informează, prin aplicația dedicată de pe telefonul mobil, despre posibilele acumulări de gaze letale în spațiul în care a fost instalat. Dacă ești preocupat de siguranța familiei tale, nu ezita să îl cumperi de aici.

Monitor „prietenul plantelor”

planta

Parrot Flower Power este un dispozitiv care are grijă să nu îți neglijezi plantele, fie ele de apartament sau de grădină. Aplicația pentru telefonul mobil are o bază de date ce conține detalii pentru 7000 de specii, asigurându-te că planta va fi îngrijită conform particularităților sale specifice. E un dispozitiv extrem de util pentru toți cei pasionați de grădinărit și îl poți achiziționa de aici.

Și, dacă crezi că domotica are cu adevărat un viitor, îți recomand să vizitezi pagina unei companii care promite să aducă inteligența mai aproape de casă și de noi. Poți și tu să devii investitor într-una din cele mai interesante abordări tehnologice axate pe casele inteligente: oomihome.com

 

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook