Nu ne-am lăsat și până la urmă am reușit, pentru că în corpul fiecărui bărbat trăiește sufletul unui copil – asta până la vârsta la care mintea ia locul sufletului. Ne plac jucăriile, în special cele cu telecomandă, iar dronele sunt dovada perfectă că mai toți suntem niște copii mari și așa vrem să rămânem. Dar pentru că suntem bărbați în toată firea, oameni cu responsabilități, nu-i așa, cărora distracția nu le vine bine, am fost nevoiți să le găsim dronelor utilizari dintre cele mai diverse. Iar utilizări pentru drone sunt 1001 și deabea ne-am încălzit imaginația.

Dronele reprezintă viitorul, prietenii noștri tehnologici cei mai avansați. Răspund la comenzi mai rapid decât un câine bine dresat și în mâini dibace poți face praf un întreg sat din Teroristan, cu bătrâni, femei și copii la un loc în câteva minute. Din păcate dronele – UAVs sau Unmanned Aerial Vehicle în denumirea lor oficială – și-au câștigat faima tocmai datorită puterii lor de distrugere, ghidate de la mii de kilometri distanță. Ca în cazul multor alte tehnologii create cu multe milioane de dolari (vezi GPS) din bugetele de apărare ale țărilor puternice, dronele pătrund încet încet și în viața civilă ca module recreaționale pentru copii și adulți sau ca instrumente de recunoaștere, supraveghere video/audio, analiză geografică și geodezică sau transport . Avansul dronelor în viața de zi cu zi ar putea iniția una  dintre cele mai importante transformări sociale și comportamentale la care vom asista în viitorul apropiat.

Ideea de debut a unor vehicule telecomandate zburătoare apare la sfârșitul anilor 1950 dar, în ciuda eforturilor de stabilizare mecanică a acestor vehicule, succesul lor s-a lăsat așteptat până la apariția electronicii și computerelor care au dat naștere tehnologiei fly-by-wire o tehnologie transferată mai apoi dronelor. Astăzi majoritatea UAV-urilor sunt gândite sub forma unor quad-coptere în care patru elice care se învârt în direcții simetric opuse, echilibrul dinamic fiind menținut datorită unor giro-stabilizatoare și senzori care transmit permanent informații unui integrat care stabilește numărul de rotații al fieărei elice. Simplu nu?

Dronele nu sunt însă doar zburătoare. Ca termen generic  UAS – Unmanned Autonomous System – reprezintă orice vehicul care se deplasează cu sau fără supraveghere umană în aer, pe pământ, pe sau sub apă. UAS sunt varianta mai evoluată a dronelor pentru că au inclus un software capabil să ia decizii fără asistență umană în cadrul unor parametrii prestabiliți.

În termen mai simpli este un roboțel care poate face o grămadă de lucruri în timp ce tu ești la birou muncind. Îți poate lua hainele de la spălătorie, cumpărăturile de la magazin sau de la prietena ta, îți poate aduce la birou cheile pe care le-ai uitat sau o întreagă ținută de cocktail plus machiajul aferent dacă ești nevoită să participi la un eveniment monden și nu mai ai timp să treci pe acasă. Îți poate aduce de acasă cheile, actele sau cărțile de credit pe care le-ai uitat sau poate să plutească la 15 metri deasupra casei tale păstrând un ochi vigilent asupra copiilor care se joacă în curte sau se poate implica direct în jocurile acestora. Ce ți-ai putea dori mai mult?

Multe companii au intuit deja potențialul dronelor și au cerut dreptul de a le opera în scop de afaceri de la autoritățile aviației civile. Pentru că sunt aparate care se deplasează în aer ele sunt supuse unor reglementări destul de stricte iar legislația în domeniu va deveni din ce în ce mai stufoasă. În esență, dronele operate în scop comercial  nu au voie să se apropie de clădiri sau oameni la mai mult de 150 de metrii și nu au voie să survoleze spațiul de deasupra unor proprietăți private fără acord prealabil. Un adevărat dezmăț pentru toți copii care vor redescoperi ce amuzante sunt praștiile, exersând zi și noapte asupra acestor ținte mobile care bâzâie neîncet pe deasupra capului. Nu pot depăși o anumită greutate iiar cei care le operază de la sol trebuie să treacă un examen pentru a obține un fel de „carnet de șofat” pentru drone. Asta e un lucru bun pentru că nu ți-ar plăcea să-ți cadă în cap o dronă de 20 de kilograme aflată la viteză maximă. În timp ce marile companii ca Amazon sau google se și văd livrând marfa cu ajutorul dronelor încă mai cred că în viitorul apropiat le vom folosi mai mult pentru realizarea de fotografiii din aer, un fel se selfie-uri, la nunți, botezuri și întâlniri de familie. E mai simplu să verifici dacă țiglele îți mai stau bine pe casă și pe unde trebuie să mai faci reparații în vara care vine decât să muți mobilă și tapițerie cu ajutorul lor.

Desigur nu va trece multă vreme până când vom asista la lupte aeriene între drone ghidate de copii neastâmpărați sau adulți mânați de câștiguri rapide, însă parcă mi-ar place mai mult să vad roboței luându-se la trântă în aer decât să știu că mai există lupte ilegale de câini, cocoși sau alte animale nevinovate. Mă aștept ca din cauza potențialului distructiv pe care îl au, în viitor dronele puse în vânzare atât pentru particulari cât și pentru companii să fie înseriate și atașate unui nume și unei adrese care să poată să facă legătura între accident și proprietarul sau operatorul lor plus o grămadă de carnete de conducere de dronă suspendate între trei și șase luni pentru zbor sub influența alcoolului sau depășire pe linia continuă dintre două proprietăți private.

Și pentru că înainte de toate dronele sunt super fun vă recomand să trageți cu ochiul la câteva modele extrem de reușite și cu prețuri foarte abordabile … bzzzzzzzzzzzz.

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook