De cand cu lansarea telefoanelor LG G6 si Samsung S8 si S8+, ecranul cu raport de 18:9 a ajuns disponibil si pe telefoane mai accesibile, precum Xiaomi Redmi 5 Plus. Se pare ca un nou trend s-a nascut si cel mai probabil, va fi unul de durata.

Dar ce inseamna acest raport si de ce e important? In primul rand nu trebuie confundat cu dimensiunea ecranului care este reprezentata de diagonala ecranului. Raportul 18:9 sau 16:9 este important in televiziune. Televizoarele au un raport de 16:9 deoarece aceasta este dimensiunea la care sunt facute filmarile in zilele noastre. Raportul este exact asta, raportul dintre lungimea ecranului si latimea acestuia. Masuratorile respective nu includ rama, acestea se refera strict la dimensiunea ecranului. Asadar, cand vorbim de un raport 18:9, care nu este altceva decat 2:1, inseamna ca lungimea este de 2 ori latimea telefonului.

Televizoarele se folosesc pe orizontala, dar producatorii de telefoane au ajuns la concluzia ca utilizatorii folosesc mai mult terminalele pe verticala decat in mod panoramic. Astfel, pentru a putea accesa mai mult continut, mai mult text, ecranele au devenit mai lungi si companiile pot produce un telefon cu o dimensiune mai mare, cum ar fi 5.8” sau 6”, dar in acelasi timp sa fie si confortabil in mana.

Asta inseamna ca un telefon de 6” cu raport de 18:9 are cam aceeasi latime ca si unul de 5.5” dar raport de 16:9. Telefoanele cu Android 7 si peste, vin cu functia split-screen ce iti permite sa ai deschise simultan 2 aplicatii. Pe telefonul mai inalt vei avea o vizibilitate mai buna in fiecare aplicatie.Tinand cont ca majoritatea aplicatiilor si paginilor de internet sunt vizualizate pe verticala, ai mai multa informatie intr-o pagina fara sa misti pagina.

Cei ce vizualizeaza filme pe telefon, trebuie sa stie ca vor avea margini negre in lateral pentru a umple diferenta de spatiu, iar daca maresc filmul pentru a incadra marginile exterioare, vor taia din marginile superioare. Poate fi un aspect deranjant pentru unii, asa ca in functie de modul de utlizare, trebuie sa te gandesti daca acest raport ti se potriveste.

Acelasi lucru se intampla si cu unele jocuri sau aplicatii ce sunt folosite in mod panoramic. Multe nu au fost optimizate pentru aceasta rezolutie si marginile negre de umplere apar in lateral.

Cu ecrane tot mai mari si margini tot mai mici butoanele capacitive nu mai au loc, asta inseamna ca aceste butoane vor ocupa din spatiul ecranului si chiar se vor suprapune peste continutul aplicatiei.

Din punct de vedere al pozelor, ecranul este de 18:9 dar camera telefonului nu face pozele la acest raport in mod implicit. De exemplu, Samsung galaxy S8 are o camera de 12MP, dar raportul este setat la 4:3, prin urmare vei avea marginile negre. Daca vrei sa faci poze care sa incapa pe tot ecranul, poti modifica raportul din setarile aplicatiei, dar vei observa ca rezolutia scade la 9.7 MP si nu poti folosi camera la capacitate maxima.

Doar pentru ca e mai confortabil de tinut in mana nu inseamna ca e si usor de folosit cu o singura mana. Este dificil, daca nu chiar imposibil pentru multi, cu o lungime a telefonului atat de mare, sa reusesti sa ajungi in coltul superior opus cu degetul mare. Cel mai probabil vei fi nevoit sa folosesti tot doua maini pentru a manevra telefonul.

Sa nu uitam de faptul ca fiind mai ingust, automat si tastatura va fi mai ingusta, literele vor fi mai inguste, astfel precizia de tastare va scadea. Si asta nu este singura problema. Se pare ca marile companii nu se pot pune de acord in privinta unui raport. Telefoanele Samsung au un raport de 18.5:9, pe cand cele Apple il au de 19.5:9. Asta devine o problema pentru dezvoltatori deoarece acestia ar trebuie sa isi adapteze aplicatiile pentru diferitele raporturi disponibile pe piata.

Si totusi, de ce 18:9 si nu 20:9 sau 17:9 ? Raspunsul este Univisium, un format de film universal creat si propus de  cineastul Vittorio Storaro si fiul lui, Fabrizio. Acestia vor sa uneasca productia tuturor filmelor viitoare intr-un singur raport de 2.00:1, adica 18:9. Chiar daca au fost critici si inca nu este ceva universal acceptat, cerintele de productie si post-productie Netflix indica faptul ca se prefera un continut de 2:1 si ca orice altceva cu o latime mai mare trebuie discutat si evaluat in prealabil.

Tot mai multe telefoane care folosesc acest raport sunt lansate pe piata, Samsung ramane in trend si cu Galaxy S9 si S9+. Voi ce parere aveti si ce ati alege, 16:9 sau 18:9?

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook