Am smartphone din 2008, iar primul meu PDA l-am cumpărat chiar mai devreme, ceea ce deja mă plasează printre veteranii acestei categorii de dispozitive. Țin minte camere de 640 x 480 pixeli pe telefoane normale, iar când au apărut cele de 1024 pixeli deja părea o revoluție.

(Mă numesc Radu Dumitru și scriu de 10 ani în special despre tehnologie pe blogul nwradu.ro. Pentru o lună de zile, voi fi „redactor șef” și aici. Acesta este primul articol din câteva scrise pentru Phone Geeks, urmăriți site-ul pentru mai multe)

2016 este primul an în care simt că are loc cu adevărat o revoluție pe partea de fotografiere cu telefonul mobil. Principalele telefoane de top ale anului nu doar că se promovează cu accent puternic pe camera foto, dar fiecare dispune de o tehnologie inedită și performantă.

Iată de ce zic asta:

LG G5

Modelul coreenilor are două camere principale pe spate, din care una are obiectiv larg. În cifre, cea normală are un unghi de cuprindere de 78 de grade, iar cea wide de 135 de grade! Diferența, atunci când comuți de pe una pe cealaltă și încadrezi aceeași scenă, este șocantă. E ca și cum ai avea un GoPro în buzunar (Hero 4 are, în modul wide, un unghi pe diagonală de 139,6 grade).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ce poți face cu această cameră? Poți surprinde mult mai multe dintr-o scenă. Un grup mare de prieteni fotografiați de la doi metri distanță. O întreagă clădire. Un peisaj bun de wallpaper. Întreg contextul unei întâmplări. Un clip video elocvent.

lg-g5-camera-samples-0020-1200x675-c

Ca blogger, mă bazez mult pe camera foto a telefonului, iar acest modul dual de pe LG G5 este un real ajutor în multe situații. Mi-a plăcut mult ideea lor și tehnologia din spatele ei.

(pentru a da informația completă, trec aici toți parametrii camerelor foto de pe LG G5: 16 megapixeli, stabilizare optică, F1.8, unghi 78 grade și 8 megapixeli, F2.4, unghi 135 grade)

Samsung Galaxy S7

Generația anterioară a avut o cameră senzațională, mult apreciată și lăudată în testele fotografilor. S7 m-a surprins prin faptul că s-a dovedit un upgrade real, ușor de sesizat, chiar și peste ceea ce oferea generația anterioară.

S7 are o singură cameră pe spate, dar una de foarte bună calitate. Are cel mai deschis obiectiv dintre cele 4 din listă, F1.7, adică lasă cea mai mare cantitate de lumină spre senzor. Acesta, de 12 megapixeli, are fiecare pixel de 1,4 micrometri, adică o dimensiune destul de mare ce-i permite să ia imagini foarte bune în lumină slabă și să reducă zgomotul în imagine.

15-samsung-galaxy-s7-edge

În plus, Samsung a introdus o tehnologie numită Dual Pixel ce ajută mult la focalizarea rapidă pe subiect, practic împărțind pixelii senzorului în două categorii și folosindu-i într-un mod asemănător cu cel în care ne folosim noi cei doi ochi.

Încă o dată, deci, vorbim de o tehnologie avansată și care a confirmat și în testele mele. S7 este mai luminos și focalizează vizibil mai rapid decât S6.

20160307_131509(0)

Huawei P9

Chinezii nu sunt doar al treilea cel mai mare producător de smartphone-uri din lume, dar în 2015 au reușit să intre în clubul ultra-select al celor ce livrează mai mult de o sută de milioane de unități într-un an, o performanță atinsă anterior doar de Apple, Samsung și Nokia.

După ce de-a lungul generațiilor „P” am văzut o tendință clară de îmbunătățire a calității telefoanelor 2016 ne-a adus un model cu o tehnologie nouă și pe partea foto.

P9 este al doilea telefon al anului cu două camere foto pe spate, dar acestea funcționează în mod total diferit de cele de pe LG G5.

huaweip9leicacamerasmain-800x420

Una dintre camere capturează exclusiv imagini alb-negru (semnalul de luminanță, cum s-ar zice inginerește), cealaltă ia din scenă informația de culoare (semnalul de crominanță). Prin combinarea datelor de la cei doi senzori, rezultă imaginea finală.

Care este avantajul? Păi în această tehnologie, gândită împreună cu Leica, un nume mare în domeniul fotografiei, senzorul alb-negru este specializat pe capturarea detaliilor fine ale scenei, ale fiecărui obiect în parte. Eliminând partea de culoare (care vine cu niște filtre și complică procesul de fabricare), se pot obține pixeli ce excelează în principal la obținerea unor imagini detaliate, cu zgomot mic. Aceste imagini alb-negru sunt apoi colorate cu datele de la al doilea senzor.

Totul se întâmplă fără ca utilizatorul să facă ceva special. El apasă în continuare butonul de fotografiere, iar procesorul multimedia declanșează ambele camere și combină imaginile. Dacă vrei, poți fotografia doar folosind senzorul alb-negru; lăsând la o parte faptul că asta sună uneori mai artistic, se pot obține rezultate mai bune în noapte.

Tehnologia de pe Huawei P9 pare foarte asemănătoare cu o cameră foto digitală Leica lansată acum câțiva ani. Putea fotografia doar alb-negru, dar o făcea la o calitate mult mai bună. Costa 6000 de dolari. Din fericire, telefonul P9, cu imagini de 12 megapixeli și senzori F2.2, are un preț normal pentru gama sa.

 

HTC 10

Ultimul sosit, fiind prezentat pe 12 aprilie, cel mai nou HTC actualizează o idee mai veche a taiwanezilor și vine cu o cameră Ultrapixel competentă.

htc-10-camera-5

Primul senzor Ultrapixel, în 2013, făcea fotografii bune în lumină slabă, dar avea doar 4 megapixeli, ceea ce-l limita mult. Cel din HTC 10 are 12 megapixeli, iar fiecare pixel are o dimensiune de 1,55 micrometri, mai mare și decât cel de pe Galaxy S7. Deschiderea de F1.8 înseamnă și că multă lumină ajunge în senzor, contribuind suplimentar la imagini cu detalii fine mai bine surprinse și cu zgomot redus. Nu lipsește stabilizarea optică, desigur.

Căutați pe net fotografii făcute cu HTC 10, veți găsi exemplu senzaționale.

Sigur, n-ar fi corect să ignor și actualul iPhone care, ca și generațiile dinaintea sa, are o cameră foto excelentă. Fără a beneficia de o tehnologie despre care poți povesti multe, iPhone 6s are un modul foto bine făcut, artefactele foto deranjante fiind ținute la minim. Și mai bun este de fapt iPhone 6s Plus, care integrează stabilizare optică de imagine în modulul foto.

Aș vrea doar să remarc aici că zvonurile despre viitorul iPhone 7 vorbesc destul de des despre două camere foto pe spatele acestuia. Nu știu dacă sunt adevărate, vom vedea la lansare, și chiar dacă sunt, rămâne de văzut cum vor lucra cele două camere foto. Vor fi diferite, ca la LG G5, adică specializate pe diverse tipuri de cadre, sau vor lucra împreună, ca la Huawei P9, adică specializate pe diverse canale de culoare?

O altă mențiune onorabilă în această listă trebuie să o aibă Asus Zenfone Zoom, primul telefon cu zoom optic 3x, prezentat anul trecut, lansat în 2016. Au mai fost încercări de așa ceva, dar erau mai degrabă camere digitale cu funcție de telefon, iar în plus lentilele lui Zenfone Zoom se mișcă în interiorul carcasei, nu în afara ei.

Modulul de 13 megapixeli are un obiectiv ceva mai închis, F2.4, dar importantă este tehnologia sa, faptul că demonstrează că poți avea zoom optic (adică real!) pe un telefon.

De-a lungul anilor au mai existat telefoane cu tehnologii foto deosebite. HTC One M7 ne-a adus primul Ultrapixel. Nokia 808 Pureview avea un senzor de 41 de megapixeli pe care-i folosea pentru a obține imagini finale mult mai clare, mai detaliate. Panasonic DMC-CM1 avea senzor de 1 inch, de trei ori mai mare decât se pune de obicei pe un telefon. Sunt sigur că exemplele pot continua cu alte modele, le puteți spune în comentarii.

Însă, așa cum pornisem cu ideea, acestea au fost mai degrabă demonstrații tehnologice, curiozități pe piață, nu modele mainstream. Anul 2016 este primul în care văd atâtea tehnologii noi, interesante și performante, introduse simultan pe piață de producători diferiți. Este foarte posibil ca adevărata revoluție în fotografierea cu telefonul abia să fi început.

Pentru voi contează performanța camerei foto atunci când alegeți un telefon? Dintre tehnologiile de mai sus, care vi se pare cea mai bună și ați dori să o vedeți integrată și în marca voastră preferată?

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook

4 Comentarii

  1. Unii ar putea zice ca saltul camerelor e mai vechi, iphone 5s sau nokia 1020 sau s4 avand camere bunisoare. Pentru mine insa generatia 2015 a facut marele salt inainte – lg g4 si s6 au camere cu adevarat bune. Iar 2016 vine cu rafinamente, cu camere foarte bune pe aproape toate flagship-urile, cum zice si Radu.
    Cred ca suntem la momentul in care devine obligatoriu sa ai telefon camera foarte buna – bine, asta daca stii sa faci poze, sau faci poze macar de cateva ori pe luna. Imi e greu sa-i inteleg pe cei care nu investesc niste bani sa aiba camera foto in buzunar oricand – cred ca asta e si mesajul articolului.

  2. L-ai uitat pe Sony…
    Nu credeam ca se poate intampla asa ceva, mai ales ca alte articole de-ale tale sunt ok…

Comments are closed.