Cercetatorii de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) au prezentat in cadrul ISSCC (International Solid State Circuits Conference) din San Francisco,  un nou cip facut pentru a implementa retele neuronale. Spre deosebire de procesoarele obisnuite, retelele neuronale sunt special concepute pentru functii cum ar fi recunoasterea de obiecte, limbaj sau detectare faciala si folosesc metode apropiate de cele din creierul uman.

In prezent,  aceste functii sunt realizate online folosind circuite si retele complexe bazate pe GPU foarte puternice. Folosind noul cip s-ar putea realiza procesarea locala in cadrul dispozitivelor mobile fara a fi nevoie de o conexiune la internet. Avantajele sunt numeroase, incepand de la viteza de reactie imbunatatita datorita procesarii si transmiterii datelor local si pana la intimitatea sporita ce este asigurata pentru ca datele nu mai sunt trimise online pentru procesare. Cu o putere mare si algoritmi de procesare ce ruleaza in dispozitive deciziile ar putea fi luate local evitandu-se transmiterea de date personale prin internet.

La conferinta din San Francisco, cercetatorii de la MIT au prezentat cip-ul Eyeriss, care este 10 ori mai eficient decat un GPU, urmand a fi  implementat in dispozitive mobile. Cheia succesului acestui chipset este minimizarea frecventei cu care fiecare nucleu schimba informatii cu memoria comuna, evitand astfel consumul mare de resurse pentru comunicarea informatiilor. Daca intr-un GPU obisnuit mai multe nuclee folosesc in comun o memorie externa, in cazul Eyeriss fiecare nucleu are o memorie proprie. In plus, chipset-ul are circuite care compreseaza datele inainte sa fie trimise catre nucleele individuale. In cazul in care este nevoie de schimb de informatii intre nuclee invecinate pot fi trimise informatiile direct fara routare prin memoria principala, rezultand o eficienta sporita. In final avem si un circuit care aloca task-urile pe nuclee, maximizand alocarea datelor pe fiecare, fara sa fie nevoie de recitirea datelor din memoria principala.

Cip-ul Eyeriss a fost prezentat la ISSCC intr-o demonstratie de recunoastere de imagine prin folosirea tehnicilor retelelor neuronale. Este prima data cand aceste tehnici au fost demonstrate intr-un cip proprietar si vor putea fi utilizate in telefoane pentru autentificare, recunoastere de imagini, vorbire libera fara a fi necesara o conexiune la retea. Stim ca pana acum asistentii personali de pe telefoanele mobile au nevoie de legatura la internet pentru a functiona.

Ce spuneti de o discutie cu SIRI si Cortana folosind noua tehnologie Eyeriss?

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook