Google Pixel C nu a făcut mare vâlvă pe piața de tablete sau ultra-portabile. Există însă un segment de consumatori interesați de produsele Google, pentru simplul fapt că îți oferă o experiență Android nemodificată. Anunțată împreună cu noile telefoane Nexus, Pixel C este o tabletă cu Android Marshmallow 6.0, disponibilă la prețul de 499 de dolari americani, pentru varianta de 32 de Gb. Aceasta poate fi cumpărată direct de pe site-ul Google – dacă te afli în America, desigur. Pentru România încă nu este disponibilă. Iată câteva dintre impresiile celor care au avut ocazia să o testeze.

pixel

Creată integral de Google, Pixel C este o tabletă mai deosebită – nu știi dacă a fost creată pentru a răspunde unui segment țintă de consumatori, sau dacă este doar un exercițiu de design, trecut de la faza de concept, la cea de fabricație. Pagina de prezentare a tabletei pune accentul pe design și performanțe, în timp ce marketingul se păstrează în nota deja binecunoscută, de simplitate dusă la extrem. Fără tastatură, tableta cântărește 517 grame și are dimensiunile de 242 x 179 x 7 mm.

Numele te duce imediat cu gândul la două dintre punctele forte ale tabletei. Are un ecran performant LCD LTPS (low temperature poly-silicon), tactil in-cell, de 10.2 inch, cu o rezoluție foarte bună 2560 x 1800 (308 PPI), luminozitate de 500 de niți, culori sRGB și o rată de contrast de 1500:1 și desigur, un port USB tip C. Nu vei găsi nicăieri un logo sau numele corporației, singurul lucru care indică un produs Google fiind setul de leduri luminoase de pe spatele tabletei. În dreapta acestora, se află o cameră foto/video de 8 Mpx. În față, tableta este prevăzută cu o cameră de 2 Mpx.

Din punct de vedere al calității fabricației, tableta este perfect asamblată, cu o carcasă

aproape integral construită din aluminiu anodizat. În carcasă sunt perforate, pe partea de sus, patru microfoane quadrofonice și, pe lateral, două difuzoare în format de redare stereo, plus un port jack de 3.5 mm. Nu se văd nici un fel de șuruburi sau alte elemente de asamblare. Este prevăzută cu un singur port, de tip USB-C și, pentru 149 de dolari, Google vă oferă o tastatură dedicată, care se atașează de tabletă cu ajutorul unor magneți puternici. Acești magneți permit un număr practic infinit de unghiuri de vizualizare.

Tableta comunică cu tastatura prin intermediul bluetooth, iar când aceasta este detașată, tastatura virtuală apare automat pe ecran. Tastatura se încarcă prin inducție de la tabletă, atunci când are funcția de capac de protecție a ecranului. În ciuda faptului că nu este retro-iluminată, tastele sunt destul de mari și bine spațiate, astfel că poate fi folosită un timp îndelungat. Suportă diferite combinații de taste, precum cut, copy, paste și bold, italic, underline – fiind apropiată de o experiență de utilizare comparabilă cu cea a unui laptop. Îi lipsește însă un trackpad, fiind nevoie de o perioadă de acomodare pentru a opera tableta din tastatură și touchscreen, în același timp.

Pixel C are un procesor NVIDIA Tegra X1 și un procesor grafic pe 256 de biți Maxwell, 3 GB DDRAM și 32 sau 64 GB memorie internă. În ciuda specificațiilor foarte bune, Android rămâne un sistem de operare foarte reușit pentru telefoane mobile, cu limitări evidente atunci când vine vorba de terminale cu ecrane mari. În plus, software-ul nu discerne când este și când nu este atașată tastatura, astfel că de multe ori aplicațiile te obligă să poziționezi tableta în mod portret, având tastatura în lateral. Spre deosebire de alte produse care rulează Android și care oferă o experiență de tip multitasking, Pixel C te obligă să ieși dintr-o aplicație pentru a intra în alta, într-un continuu ”du-te vino” care obosește și frustrează în același timp. Există și nemulțumiri față de experiența de gaming, care nu este nici pe departe cea mai reușită. De exemplu, ARC: Redux se blochează la pornire, iar Sky Gamblers: Air Supremacy solicită procesorul grafic într-atât încât jocul nu poate fi jucat.

Bateria de 32.4 Wh pare să reziste cu succes de dimineața până seara, în cazul unei utilizări intensive. Cei care nu o folosesc atât de intens, se pot aștepta la o autonomie de până la trei zile. Tableta are și o conectivitate foarte bună, cu Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac², 2×2 MIMO, dual-band (2,4 GHz, 5,0 GHz) și Bluetooth 4.1 + HS. La capitolul senzori, avem: giroscop, accelerometru, lumină ambientală, proximitate, busolă și senzor pentru efectul Hall.

Cele mai multe critici indică faptul că, în ciuda unui design și a unei calități de construcție de excepție, tableta nu reușește să convingă din cauza unei „crize de identitate” și a dificultății de a o poziționa pe o piață deja dominată  de alte produse precum iPad, Samsung și Microsoft Surface. Aparent, singura modalitate de a o salva, este un upgrade adus software-ului, care să introducă multitaskingul și să îi optimizeze funcționalitatea atunci când tastatura este atașată.

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook