De curând a fost anunțată o aplicație destinată să faciliteze accesul celor cu probleme de vedere la informații și știri din România. Este o inițiativă care ne place foarte mult și pe care am dori-o și în alte domenii. Prea des în România handicapul fizic ostracizează persoanele de lângă noi care, dintr-un motiv sau altul, au avut ghinion iar comportamentul nostru indiferent, ca să nu îl numesc altfel, probabil nu face altceva decât să le inducă și un handicap psihic.

Fundația Colegiul Pro susținută financiar de Fundația Orange și cu ajutorul unor grupuri de presă din România  au pus la cale, prin intermediul programului „Lumea prin culoare și sunet” și cu concursul Asociației Nevăzătorilor din România, aplicația gratuită Hear News disponibilă pentru iOS și Android. Hear News oferă accesul la patru surse diferite de informații și știri din România: Mediafax, Gândul, Historia și Divahair. Este o aplicație foarte simplu de instalat pe iPhone, iPad sau iPod. Am încercat să o instalăm pe o tabletă Android dar ne-am poticnit la găsirea modulului „text-to-speech” Ivona în magazinul Google Play. Ca umare nu am reușit să folosim aplicația pe Android deși am meșterit ceva vreme așa că orice ajutor care să ne ghideze este binevenit.

Am testat aplicația pe iPhone și iPad și merge strună. Singurul lucru care credem că trebuie îmbunătățit este viteza cu care textul este citit – un pic prea repede cauză din care și sună un pic sacadat – dar perfect inteligibil. Aplicația știe să identifice cuvintele cu diacritice astfel încât editorialele care le ignoră sună un pic ciudat. Mai jos găsiți un scurt test video pentru a vă forma o idee despre cum funcționează. (Hear News)

Și pentru că este un articol destinat celor cu deficiențe de vedere vă recomandăm și o altă aplicație pentru iOS – Capti – care poate citi text în mai multe limbi, inclusiv în română și care merită să o recomandați alături de Hear News, tuturor celor cu probleme severe de vedere. Este de ajuns să adăugați în lista de redare a aplicației textul dorit – cărți, articole, comentarii, fie prin intermediul terminalului persoanei respective fie prin partajarea textului de la distanță dacă este activată opțiunea de sincronizare. Iată cum funcționează (Capti). Este de remarcat că aplicația permite setarea numărului de cuvinte pronunțate pe minut de la foarte lent la foarte rapid, astefl că ascultătorul poate să-și stabilească exact mosul în care va asculta textul. Este o fcailitate pe care am vrea să o vedem într-o versiune viitoare a Hear News.

Dacă știți pe cineva care ar putea folosi Hear News nu ezitați și ajutați-o să-și instaleze aplicația. Merită!

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook