Ajuns la a treia generatie, noul Butterfly 3 pare sa se fi maturizat suficient astfel incat sa poata concura cu modele serioase de la companiile concurente. Dupa aspectul sobru si liniile frumos desenate, HTC reuseste sa faca o prima impresie foarte buna. Urmand liniile predecesorului sau, suntem deja obisnuiti cu camera frontala amplasata chiar pe mijloc sau carcasa lejera si aspectuoasa.
Desi nu suntem siguri in ce categorie sa incadram dispozitivul, el pare sa fie pozitionat in clasa high, insa pe pozitie de ucenic.
In urmatoarele capitole vom vedea daca noul model isi va mentine reputatia binemeritata de catre generatiile anterioare. Review HTC Butterfly 2 aici.
Pachetul de vanzare al telefonului include: telefon HTC Butterfly 3, adaptor priza, cablu de date micro-USB, casti cu fir si microfon de tip handsfree, dopuri de diverse marimi pentru schimb, in culoarea rosie, bineinteles!
[wptab name=’Design’]
Fara sa se deranjeze sa gaseasca alte culori pentru telefon, gigantul HTC ramane fidel celor trei culori care au caracterizat si modelul anterior: alb, albastru si rosu. De aceasta data s-a mers pe un finisaj glossy, ultralucios, care indeamna utilizatorul sa il atinga. Singura problema ramane pe partea urmelor grele ale degetelor pe spate si pe fata, tratamentul oleofobic fiind sarit la procesul de productie.
Carcasa se mentine unibody, permitand dimensiuni mai mici si capacitati mai mari ale acumulatorului, cu pretul ca acesta se va putea inlocui doar intr-un service. Telefonul primeste o nota destul de buna daca luam in considerare si dimensiunile de 151 x 73 x 10 mm impreuna cu ecranul mare si difuzoarele stereo care il incadreaza.
Etanseitatea carcasei permite modelului mai sus mentionat scufundarea de pana la 1 metru adancime timp de 30 de minute. De asemenea, la suprafata, acesta este rezistent la praf si umiditate, avand specificatia IP57, ceea ce nu este grozav, insa ajuta mult in situatii normale de utilizare. Puteti sa il utilizati in exterior pe timp de ploaie sau sa vi se intample sa il scapati pe solul imbibat cu apa – telefonul nu va pati nimic.
Carcasa spate are un design curat, iar setup-ul de camere proeminente este integrat foarte lin in modelajul de policarbonat, fara sa creeze un aspect brut. Fata de modelul anterior, putine lucruri au fost schimbate in zona butoanelor, mai exact materialul si textura, in rest acestea ramanand in aceeasi pozitie.
[/wptab]
[wptab name=’Display’]
Partea de display continua cu un ecran Quad-HD, dupa buna traditie a modelului. Inginerii de la HTC si-au dat seama ca acest aspect este foarte important intr-un telefon multimedia, pe langa sunet si setup de camere. Rezolutia nativa este de 1440 x 2560 pixeli cu o densitate de 565 ppi, comparativ cu 441 ppi la modelul anterior. Marimea de 5,2” poate reda pana la 16 milioane de culori, iar marginile care incadreaza display-ul au fost reduse la minumum.
Contrastul bun si luminozitatea ridicata ajuta mult cand telefonul este expus direct in lumina razelor solare. Tot multumita acestui contrast, unghiul de vizualizare este ridicat.
Sense 7 User interface incanta ochiul privitorului cu efecte demne de invidiat. Practic, cu aceasta interfata compania chineza a atras clientii si si-a facut un renume in domeniu.
Dispunerea simpla si aerisita de 5×4 a meniului ne da impresia ca toate functiile si aplicatiile sunt la indemana, iar daca nu este asa, se pot grupa si in foldere pe domenii de interes. In bara de jos a ecranului principal sunt asezate patru iconite interschimbabile si butonul pentru accesul in meniul de aplicatii.
Display-ul mai poate fi accesorizat si cu o husa speciala, tot patent HTC, numita DOT View. Dupa cum sugereaza si numele, afisajul sumar se va desfasura prin gaurelele speciale create in husa. Aici se vor afisa informatii stilizate despre vreme, ceasul si data curenta, de asemenea vor fi afisate si apelurile pierdute sau eventuale mesaje care asteapta sa fie citite. Softul special creat pentru acest DOT View permite personalizarea cu anumite tipare (pattern-uri), in diverse culori si forme pentru o personalizare unica a dispozitivului.
[/wptab]
[wptab name=’Performante’]
Am urmarit cu sufletul la gura performantele acestui model, sperand ca acest urmas al unui titan sa aiba performante excelente.
Procesorul Octa-core (4×1.5 GHz Cortex-A53 & 4×2.0 GHz Cortex-A57) se imbina perfect cu GPU Adreno 430, ambele insumate in chipsetul Qualcomm MSM8994 Snapdragon 810. Toti cei 3GB RAM contribuie si sustin performantele acestui ansamblu.
Memoria de stocare interna este de 32 GB, dar slotul de expansiune micro-SD poate sa mai gazduiasca un card de pana la 256 GB.
Si acumulatorul are performante bune, acest compact Litiu-Polimer cu capacitatea de 2700 mAh sustine activitatea intensa pentru intreaga zi.
Revenind la performantele dinamice ale modelului, testele sintetice AnTuTu si GeekBench indica rezultate dezamagitoare. Se pare ca Butterfly 3 a pierdut ritmul celorlalti competitori. Daca predecesorul “batea” si zdrobea cei mai temuti concurenti de pe piata (Samsung Galaxy S5, Xiaomi) si surclasa chiar si HTC One M8t si One X. Modelul curent reiese in teste lipsit de vlaga si cu scoruri rusinoase.
Astfel, avem un scor de 1305 si 1848 pentru single-core, respectiv multi-core in GeekBench 3, cu aproximativ 500 puncte mai putin comparativ cu HTC One M8, model produs cu un an in urma.
In testele AnTuTu, slaba prestatie a procesorului grafic duce la un rusinos frame in test 3D cu doar 9,47 fps. Scorul de aceasta data este de 50.266 puncte, clasandu-se intre Meizu Note 3 si Xiaomi MI 4S, dispozitive considerate mediocre.
[/wptab]
[wptab name=’Software’]
Partea de software este intesata cu multe bunatati create special pentru cumparatorii acestui produs. Fiindca Butterfly 3 are ca public tinta un public activ si tanar, dornic de exprimare, continutul este adecvat si ajuta cu aplicatiile preinstalate, unele cu caracter propriu HTC, altele instalate din surse externe. Dintre acestea putem numi in primul rand aplicatia ZOE, care gestioneaza si aduce literalmente galeria de fotografii la viata prin animatii si generarea de continut multimedia.
Aplicatiile proprii pentru video si muzica vin in intampinarea celor pasionati, cu multe setari pentru audio si video – cam tot ce ar avea nevoie un utilizator. In acord cu aceste tipuri de aplicatii multimedia, HTC a dezvoltat preseturile BoomSound cu Dolby Audio pentru o experienta imbunatatita, redata prin intermediul celor doua difuzoare frontale.
Pe langa clasicul Car App, mai regasim si aplicatiile Clean Master, File Manager, Teme, Vremea si o aplicatie interesanta dezvoltata de catre HTC, Fitness, care poate sa urmareasca dieta, exercitiile si caloriile arse sau acumulate de-a lungul unei perioade.
Nu in ultimul rand, vom mentiona sistemul de operare Android 5.0.2, care ruleaza foarte lin, iar cei care opteaza pentru upgrade la ultimul sistem Marshmallow 6.0 sunt invitati sa o faca in mod gratuit, pentru a primi si mai multe incantari vizuale si randament crescut. Interfata cu care vine echipat acest telefon este HTC Sense 7.0, un upgrade care la prima vedere nu ofera ceva in plus fata de versiunea 6.0. Cu toate acestea, vom descoperi pe parcursul utilizarii acestui minunat sistem modul in care se pot vizualiza butoanele de navigatie, modul de stivuire a aplicatiilor recente si multe altele.
[/wptab]
[wptab name=’Multimedia’]
O functie interesanta portata si pe modelul curent, dual shot, se foloseste de camera principala pentru a surprinde momentul, iar camera secundara masoara adancimea de camp pentru a simula efecte precum camerele foto profesionale. Celelalte moduri sunt: Selfie, Video si Zoe Camera, ce permit capturarea mai multor instantanee succesive si imbinarea acestora cu scopul de a scoate defectele sau ochii inchisi din poze. In completare adaugam si caracteristicile setup-ului de camere foto: camera principala de 20.2 MP Duo, f/2.2, 28mm, autofocus, dual-LED (dual tone) flash, filmare 2160p la 30fps. La capatul opus, tocmai in partea frontala si pe mijlocul carcasei intalnim si camera secundara, cu caracteristici demne de luat in considerare: 13 MP, f/2.0, 28mm, 2160p la 30fps. Pe langa aceste caracteristici, camera foto poate sa activeze si urmatoarele functii: geo-tagging, touch focus, detectie faciala, panorama, HDR.
Partea interesanta se activeaza atunci cand accesam functiile audio, fie prin player-ul propriu, fie prin Google Play Music, iar HTC Boom Sound intervine pentru a genera un sunet curat, cu bass si tot ce este necesar pentru a simti calitatea superioara a sunetului. Chiar daca telefonul dispune de difuzoare de mici dimensiuni, intalnim o calitate care pana acum se intalneste la putine dispozitive de tip smartphone. Evident, exista si varianta externalizarii sunetului prin sumedenia de boxe bluetooth sau wireless, pe care le puteti gasi aici. (LINK BOXE)
Pentru a veni cu inca o imbunatatire, HTC instaleaza in sistem si aplicatia Photo Editor, care perfectioneaza fotografiile si ajuta utilizatorul sa adauge efecte capturilor realizate cu telefonul.
Player-ul video nu mai are nevoie de introducere, el si-a mai facut simtita prezenta si pe alte modele anterioare, clipurile nu sacadeaza si redarea se face lin pe ecranul mare cu densitate excelenta a pixelilor.
[/wptab]
[wptab name=’Concluzii’]
Putem conchide ca Butterfly 3 s-a metamorfozat direct in ceea ce trebuie sa gaseasca un utilizator multimedia, insa fara mari pretentii la jocuri 3D. Solicitarea mare pe acest GPU doar supara utilizatorul si il face sa stearga jocul care o sa inceapa sa sacadeze. Pe de alta parte, telefonul este extraordinar pentru muzica, filme si foto/video, iar calitatea sunetului incanta si cel mai pretentios meloman, fie in casti, fie prin difuzoarele specifice HTC.
[/wptab]
[end_wptabset]
[end_wptabset]
[end_wptabset]
[end_wptabset]
[end_wptabset]
[end_wptabset]
Am o intrebare: Camera are optiunea de RAW, care face poze in format dng?
In telefonul testat de noi nu am regasit aceasta optiune. Cred ca se preteaza mai mult pentru camerele profesionale.
https://www.youtube.com/watch?v=XHw50rElcLs
In acest videoclip este prezentat HTC Butterfly J (acelasi model ca B3), si la minutul 2:45 se vede in meniul camerei, sus in stanga, optiune de “bla bla RAW”. Despre asta am vrut sa va intreb.
Sunt diferite versiuni ale acestui telefon, iar in special versiunea “J” de la Japan, are si aceasta optiune. In cazul de fata, puteti opta pentru versiunea prezentata.
Comments are closed.