Ultimii ani de pe piata smartphone-urilor au insemnat o cursa nebuna spre “inarmarea” flagship-urilor cu ultimele tehnologii. Un motiv de bucurie pentru pasionatii de gadget-uri, dar in special pentru cei cu un buzunar mai gros. In ceea ce-I priveste pe utilizatorul de rand care nu-si permite sau nu doreste sa investeasca prea mult intr-un smartphone, exista tot timpul sectiunea mid-budget, unde gasim telefoane suficient de performante.

In sectiunea mid-budget il gasim si pe noul HTC Desire 830. Varful gamei Desire a fost lansat in luna mai a acestui an si aduce imbunatatiri fata de vechiul model 820, atat in ceea ce priveste design-ul, cat si pe partea de hardware, respectiv software. Vorbim aici despre o schimbare majora de look, mai ales datorita reproiectarii celor doua difuzoare situate in partea de sus si de jos a telefonului. Chiar daca materialele folosite nu sunt premium, hardware-ul “dopat” si performantele mai mult decat decente, fac din Desire 830 un telefon care merita atentie.

[wptab name=’Design’]

Dupa cum spuneam si mai sus, vorbim despre un update al vechiului Desire 820 care in acelasi timp schimba look-ul telefonului, dar pastreaza liniile si trasaturile seriei Desire. Combinatiile de culori au fost pastrate in mare parte, insa avem o noutate. Desire 830 poate fi achizitionat si in varianta negru mat, pe langa combinatiile de alb cu rosu sau alb cu albastru. Marginile telefonului sunt din plastic, insa datorita metodei de vopsire, acestea confera senzatia de premium. Acestea inglobeaza si butoanele fizice pentru volum, butonul de deblocare, dar si mufa jack si mufa micro-USB pentru incarcare.

Spatele telefonului gazduieste o camera foto de 13MP si un senzor de tip Flash. Textura regasita pe partea din spate este una mai mult decat placuta la atingere, amintindu-ne mai mult de Samsung Galaxy S5 sau Alpha in ceea ce priveste feedback-ul la atingere. Catre margini, spatele telefonului este tesit sub un unghi destul de mare, ceea ce imbunatateste mult confortul.

Partea din fata vine cu un design elegant, construit in mare parte pe cele doua difuzoare. De aceasta data, HTC renunta la acele gauri care marcau zonele, in defavoarea unor benzi de forma trapezoidala. Aceste linii minimaliste amplifica efectul de premium despre care vorbeam mai devreme. Prin discretia data de acele linii, display-ul de 5.5” nu mai pare la fel de mare, ochii fiind “pacaliti” sa vada doar frumosul din acest terminal.

poza1 poza2 poza3 poza4 poza5

buton TPG

[/wptab]

[wptab name=’Display’]

La capitolul display, terminalul se prezinta bine. Este dotat cu un display de tip Super LCD de 5.5” capabil sa redea rezolutii de 1080X1920 cu o densitate a pixelilor de 401 ppi. Din acest motiv, formele afisate pe ecran sunt precise, avand in compozitia lor suficient contrast, ascutime si profunzime pentru un deliciu vizual garantat. Chiar daca nu dispune de un ecran Super AMOLED, Desire 830 depaseste la capitolul display performantele generate de Samsung cu al sau Galaxy J5 in sectorul mid-budget.

Ceea ce ar putea reprezenta o neplacere pentru utilizatori este ecranul de mari dimensiuni. Cei 5.5” vor pune probleme utilizatorului in momentul in care acesta doreste sa-l manevreze cu o singura mana. Cei de la HTC nu au implementat si un sistem de navigare cu o singura mana, la fel cum regasim  pe seria Lumia de la Microsoft, insa nu ar trebui sa fie un inconvenient major.

buton TPG

 

[/wptab]

[wptab name=’Performante’]

Chiar daca vorbim despre un telefon din sectorul mid-budget, procesorul Octa-core de 1.5 GHz impreuna cu cei 3GB memorie RAM ofera performante de invidiat. Pe langa acestea, mai gasim si 32 GB memorie de stocare cu posibilitatea unei expansiuni cu un card microSD de pana la 256GB – mai mult decat suficient chiar si pentru utilizatorii pasionati de fotografie sau muzica.

In testele sintetice rulate de noi, telefonul a avut rezultate decente. Chiar daca a excelat doar la testul multicore in aplicatia Geekbench 4,  am putea spune ca Desire 830 este unul dintre cele mai bune telefoane in categoria mid-budget. Concureaza pe piata cu Galaxy J5 2016 de la Samsung, dar si cu Huawei P9 Lite.

Mai jos avem si scorurile obtinute in AnTuTu si Geekbench .

antutu 1 antutu 2 antutu 3 geebkbench 1 geekbench 2 geekbench 3 geekbench 4

Bineinteles, un terminal mobil trebuie sa beneficieze si de multiple posibilitati de conectivitate. Desire 830 vine si el echipat cu un adaptor Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, cu posibilitate de Wi-Fi Direct, DLNA sau hotspot si Bluetooth v4.1 cu protocol A2DP pentru impatimitii boxelor portabile. De asemenea, telefonul dispune si de un modul GPS, capabil sa foloseasca atat protocolul A-GPS cat si GLONASS, dar si de NFC pentru un transfer rapid al datelor.

Bateria lui Desire 830 este de 2800 mAh. Din nefericire, aceasta este incastrata in telefon, fara posibilitatea inlocuirii, o practica din ce in ce mai intalnita pe piata telefoanelor mobile. Cu toate acestea, autonomia bateriei este impresionanta. In regim normal de functionare, cu internet, convorbiri si ocazional jocuri, terminalul rezista cu brio 20 de ore. In cazul unei utilizari mai putin solicitante, autonomia poate fi extinsa, el fiind capabil de a rezista chiar si doua zile.

buton TPG

[/wptab]

[wptab name=’Software’]

Asa cum eram obisnuiti, seria Desire vine cu Android OS instalat. In cazul nostru vorbim despre versiunea 5.1.1 cu posibilitatea update-ului catre versiunea 6.0 Marshmallow. Bineinteles, interfata este HTC Sense versiunea 7.0. Vorbim despre o interfata care a fost supusa testului timpului si a rezistat in ciuda problemelor intampinate de HTC pe piata telecom.

La fel ca in cazul oricarui Android, interfata este user-friendly si ofera posibilitati nelimitate in ceea ce priveste personalizarea ei. In aceasta directie, cei de la HTC au dezvoltat si o aplicatie numita Themes, de unde utilizatorul poate descarca orice tema crede ca i se potriveste.

meniu

In ceea ce priveste aplicatiile preinstalate pe telefon, nu am putut sa nu observam functionalitatea sporita a unora dintre ele. Ne referim aici la Car, Kid Mode sau Power to Give.

car 1 car 2 power to give

Prima dintre ele, Car, este de fapt un modul introdus pentru a utiliza telefonul in timp ce conducem. Chiar daca noi nu recomandam utilizarea telefonului mobil la volan, acest modul i-ar putea ajuta pe multi dintre cei care sunt nevoiti sa faca acest lucru. In acest modul exista functii de navigare, apeluri, contacte sau setari ale telefonului, functii de baza.

Cea de-a doua, Kid Mode, este de asemenea un modul cu care vine dotat terminalul. Acesta permite copiilor de pana la 8 ani sa desfasoare activitati educative fara a expune copilul accidental la continut nepotrivit.

Power to Give este un proiect lansat de cei de la HTC in vederea dezvoltarii comunitatii stiintifice. Orice utilizator al unui terminal HTC, isi poate “dona” resursele disponibile in vederea rezolvarii unei probleme. De fapt, telefoanele conectate la Wi-Fi, se interconecteaza intre ele si permit crearea unui Supercomputer capabil sa rezolve probleme complexe.

buton TPG

[/wptab]

[wptab name=’Camera’]

Cu totii stim cat de importante sunt amintirile noastre. Si ce modalitate mai buna de a le pastra decat fotografierea lor? Din acest motiv, cei de la HTC au echipat terminalul cu o camera principala de 13 MP cu nenumarate posibilitati de setare. Aceasta vine cu o apertura maxima f/2.0, iar viteza de declansare este destul de mare chiar si in conditii de luminozitate scazuta. Din acest motiv, capturile realizate dispun de o profunzime demna de apreciat pentru un telefon.

Pasionatii de selfie-uri nu trebuie sa isi faca griji. Desire 830 vine cu o camera de 4MP cu tehnologia UltraPixel, pentru selfie-uri de neuitat. De fapt, dimensiunea redusa a pixelilor ofera claritate pozelor. Cu toate acestea, acelasi lucru poate insemna o captura intunecata in conditii de iluminare improprii.

setari camera 2 setari camera 1camera 1camera 2

buton TPG

[/wptab]

[wptab name=’Concluzii’]

HTC Desire 830 merita atentia tuturor persoanelor interesate de performanta, dar care isi doresc in acelasi timp un design elegant si minimalist. Atuul lui este raportul calitate-pret, dar si performantele crescute.

In cazul in care bugetul va strange cu usa, recomandam cu incredere acest terminal. Pretul, design-ul impecabil si performantele demne de apreciat va vor face sa va indragostiti de acest terminal si cu greu veti mai dori sa folositi altceva.

buton TPG

[/wptab]

[end_wptabset]

[end_wptabset]

[end_wptabset]

[end_wptabset]

[end_wptabset]

[end_wptabset]

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook

Distribuie
Articolul precedentP7 PRO – un nou smartphone accesibil lansat de Allview
Articolul următorSamsung VR 2- Review
GG – good game sau good geek, ambele i se potrivesc manusa lui Radu. Este intr-o continua fuga dupa nou, iar pentru el mixul perfect pe un smartphone ar fi o combinatie intre Android si iOS. Cand nu testeaza noile device-uri de pe piata, il gasesti mesterind la masina sau implicat in actiuni de voluntariat.