Cand se lanseaza un nou flagship de la un producator important de smartphone-uri, noi, in calitate de consumatori, ne asteptam sa vina cu tot felul de inovatii si un design mai apetisant. Lucru care pot sa spun ca in acest an nu s-a intamplat pana acum pentru niciunul din primii trei producatori.

Huawei, locul doi mondial la vanzari de smartphone-uri dupa Samsung, a venit cu al doilea flagship al anului (si da, mai nou cam toti producatorii in afara de Apple au doua lansari de telefoane pe an). Dupa ce in primavara a fost lansata seria P20, acum Huawei a lansat seria Mate 20, iar Mate 20 Pro este noul varf de lance al chinezilor.

Design

Trebuie sa recunosc ca modelele Huawei par din ce in ce mai apetisante cu fiecare generatie noua. Posibil si din cauza ca avem o concurenta care nu isi schimba design-ul doar din doua in doua generatii (vezi Apple iPhone XiPhone Xs sau Samsung Galaxy S8Galaxy S9). Ideea e ca, de la prima atingere, Mate 20 Pro m-a cucerit la capitolul design: fata din sticla curbata pe margini, spatele din sticla curbata pe margini, rama metalica, 3 camere si un blitz acum pozitionate elegant pe spate, un ecran pe aproape toata suprafata telefonului si un buton rosu de pornire parca menit sa atraga mai multe priviri.

Da, bretonul este mai mare decat la P20 Pro (apropo: cei de la Huawei ii spun “fantă”),  explicatia fiind recunoasterea faciala (in genul Face ID de la Apple) care ocupa mai mult spatiu. Este mai ok sau nu? Ramane de vazut pentru ca, atat timp cat voi avea Android, ea va sta dezactivata. Ba mai mult: notificarile, ceasul si bateria parca ies mai bine in evidenta pe un fundal negru, iar negrul pe ecranul AMOLED se contopeste perfect cu negrul de la breton.

Am sesizat totusi un lucru schimbat de cei de la Huawei la Mate 20 Pro fata de restul modelelor si anume au renuntat sa ofere in pachet o husa pentru protectia spatelui si folia de protectie preaplicata pe ecran. Daca e de bine sau de rau, nu stiu ce sa va spun. Probabil au ajuns la concluzia ca acea husa transparenta este prea urata pentru telefon, iar sticla Gorilla Glass 6 este oricum suficient de rezistenta pentru orice ar pica pe ea. In cutie, pe langa telefon avem urmatoarele: incarcatorul super rapid + cablul USB C, o pereche de casti USB C de calitate foarte buna, cheita care deschide tava pentru cartela SIM + cardul de memorie NanoMemory (sau neoficial nono SD), manualul si un adaptor USB C – Jack audio.

Alte aspecte de design care merita notate sunt senzorul infrarosu, cele 3 microfoane (atentie mare cand deschideti tavita SIM, sa nu avariati microfonul), cele doua difuzoare stereo si, cireasa de pe tort, mult-asteptatul cititor de amprenta integrat in ecran.

Display

Huawei Mate 20 Pro este dotat cu un ecran AMOLED de 6,39 inci, cu o rezolutie maxima de 3120 x1440 pixeli. Insa din fabrica este presetata „rezolutia inteligenta” care este FHD+ 2340 x 1080 pixeli. Asta pentru ca un ochi neantrenat nu sesizeaza nici cea mai mica diferenta de calitate intre cele doua rezolutii, insa autonomia bateriei cu siguranta o va sesiza.

Pentru cei care sunt sceptici in legatura cu folosirea unui device cu ecran atat de mare, va invit doar sa-l incercati. Mate 20 Pro sta in mana mult mai bine decat P20 Pro care este de „doar” 6.1 inci. De culori sau luminozitate nu mai are sens sa va spun, asta pentru ca un ecran AMOLED de top va satisface pretentiile oricui, indiferent de nivel. O problema reclamata de multi utilizatori de Mate 20 Pro a fost cea a marginilor verzi, dar noi nu am sesizat aceasta problema la telefonul testat.

Inca un lucru special la acest display este cititorul de amprenta integrat sub ecran. Practic este un cititor optic care fotografiaza amprenta in zona mentionata de pe ecran.

Performante

Este inca un capitol la care Mate 20 Pro exceleaza, asta nu doar prin numere cat si prin practicabilitate. Chipsetul Kirin 980 fabricat pe tehnologie de 7nm este foarte rapid si consuma putine resurse, ba mai mult, se si distreaza cu orice joc am aruncat in el. Asa ca hai sa va spun de practicabilitate.

Este extrem de dificil sa ti se descarce telefonul daca nu-ti pierzi incarcatorul. Nu doar ca are cea mai mare baterie din clasa sa de produse (4200 mAh), dar in situatia in care ajungi seara acasa cu bateria sub 40% (la cat de bine este optimizat telefonul este destul de dificil) si in cele 15 minute cat te schimbi si te mai invarti prin casa, ea sare la ~70%, suficient incat sa incarci si bateria smartwatch-ului sau a telefonului unui prieten. Spun asta pentru ca e primul Huawei care suporta incarcare wireless, dar e si primul smartphone care suporta si incarcare inversa. Asta inseamna ca poate incarca si alte device-uri prin tehnologie wireless si nu „stramba din nas” daca este telefon de la un alt producator.

Huawei au adus imbunatatiri si la conectivitate, incepand de la viteza retelei LTE Cat 21 cu viteze de pana la 1400 Mbps (inca nu avem retele care sa suporte aceste viteze in Romania), WiFi dual band pana la 1700 Mbps (pentru asta cel mai probabil vei avea nevoie de un upgrade la router) pana la Bluetooth 5.0 cu aptX pentru pasionatii de muzica. Ce mi-a placut este ca Huawei, chiar daca au renuntat la mufa jack, nu au renuntat la senzorul IR cu care poti folosi telefonul pe post de telecomanda. Asta pentru momentele in care telecomanda TV-ului parca este plecata in concediu si isi face aparitia doar dupa ce nu mai ai nevoie de ea.

Pentru pasionatii de numere pot sa spun ca Mate 20 Pro vine cu 128 GB de memorie de stocare (cu posibilitate de extindere cu inca 256 GB, prin card), 6 GB de memorie RAM DDR4, iar cele doua procesoare quad-core Cortex A75 (2×2.6 GHz + 2×1.96 GHz si Cortex A55 4×1.8 GHz) sunt perfect optimizate pentru maximum de putere sau autonomie, in functie de gradul de solicitare. Scorul obtinut in Antutu a fost ~270.000 de puncte, asta in cazul in care mai e cineva curios de asta.

Legat de jocurile cu care am incercat sa-l stresez, am ales: PUBG Mobile, Tekken, Asphalt 9 si Darkness Rises. Dar nu am reusit decat sa ma tin lipit de ecranul telefonului si sa savurez fiecare bombonica vizuala pe care mi-a oferit-o Mate 20 Pro.

In cazul in care credeati ca experienta multimedia este mediocra pentru ca are vizibil doar difuzorul de convorbiri, atunci trebuie sa va dezamagesc. Huawei Mate 20 Pro ascunde in mufa de incarcare inca un difuzor pentu un duet stereo foarte bun pentru un telefon.

Camera

Pentru multi este principalul aspect cand isi aleg un telefon, iar cei de la Huawei stiu acest lucru. Configuratia celor 3 camere Leica a fost un pic schimbata fata de ce am vazut la P20 Pro. Practic, camera de 20 MP alb/negru de la P20 Pro a fost inlocuita cu una de 20 MP cu unghi larg pentru a putea surprinde mai multe detalii in fotografie din exact aceeasi pozitie (un fel de zoom out). Astfel, avem o camera de 40 MP pentru fotografiere standard, una de 20 MP pentru imagini cu unghi larg si una de 8 MP telephoto pentru zoom-ul 5x hibrid. In teorie suna frumos, dar in practica avantajele celor 2 camere extra se fac simtite doar in conditii de lumina buna. Intr-un mediu indoor cu luminozitate scazuta, calitatea pozelor cu zoom catre 5x sau chiar si 0.6x este mult sub standarde. In principal pozele ies fie cu zgomot, fie foarte intunecate.

Modurile aplicatiei camerei sunt: Diafragma, Noapte, Portret, Fotografie, Videoclip, Pro, iar la Mai multe putem selecta intre: Incetinire, Panorama, Monocrom, Lentile AR, Pictura cu lumina, HDR, Filmare lenta, Filtru, Panorama 3D, Inscriptionare, Documente, Sub Apa si Mancare spectaculoasa. De asemenea, camera are focalizare predictiva 4D si Master AI care selecteaza automat cel mai bun mod de fotografiere, in functie de setari. Trebuie sa recunosc ca cel mai mult m-am jucat cu modul Noapte, in care dureaza aproximativ 5 secunde pentru o captura, dar vezi treptat cum se lumineaza o fotografie facuta intr-o strada foarte intunecata. Vedeti mai jos comparatia exacta intre fotografiile standard si cele realizate cu modul Noapte.

Concluzie

Ce e sigur e ca Huawei a inclus tot ce au ei mai bun in Mate 20 Pro, facand din acesta un concurent foarte serios pentru iPhone XS Max sau chiar pentru Samsung Note 9. Da, au fost momente in care cititorul de amprenta de pe ecran a dat rateuri, sau a functionat foarte lent, noile gesturi implementate de Huawei in locul butoanelor tactile de inapoi, home sau mai multe au incurcat aplicatiile sau au functionat dificil, dar producatorii au venit cu inovatii fata de concurenta. Daca totusi aveti nelamuriri legate de pretul mare al telefonului, raspunsul este unul destul de simplu. Huawei a venit cu multe noutati pe toate flancurile cu acest model, iar pretul a fost ajustat in functie de concurenta lor directa.

Huawei Honor Play Dual SIM 6.3" 4GB RAM Octa-Core

PRO
– Performantele de top
– Certificare IP68
– Incarcare wireless reversibila
– Camera foto de top
– Calitatea ecranului AMOLED

CON
– Cititorul de amprenta lent
– Cardurile NM greu de achizitionat inca
– Pretul de achizitie cam mare
– Locasul de deschidere a tavitei pentru cartelele SIM e usor de confundat cu microfonul

Comentează prin Facebook

Comentează prin Facebook